Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sądzicie o Tonsil gdn 20/100 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co sądzicie o Tonsil gdn 20/100 ?

Cześć, co sądzicie o głośniku tonsil gdn 20/100 ? Nada się w ogóle ten głośnik do czegokolwiek ? Chociaż by na subwoofer?

W tej cenie, to chyba cos lepszego sie znajdzie. Ten glosnik kosztuje prawie 200zl

Skomentuj

To jaki inny przetwornik na subwoofer w tej kwocie albo i mniej? Zależy żeby był w miarę niski bas, nie musi tam robić nie wiadomo jakiego ciśnienia ma tylko uzupełnić kolumny podstawkowe :P

Skomentuj

Ja wyznaje zasade, lepsze kolumny bez subwoofera, pomysl o lepszych kolumnach jesli brakuje Ci basu.
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

ten już bedzie lepszy i dużo tańszy http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html

Skomentuj

Nie na temat...
            Czy Tonsil zmieni kiedyś te swoje blaszane kosze na nieco bardziej opływowe? Wprowadzają odświeżone modele typu GDN 20/80/2/1 a kosze jak ze starego 20/30 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
              Ja wyznaje zasade, lepsze kolumny bez subwoofera, pomysl o lepszych kolumnach jesli brakuje Ci basu.
              Basu mi nie brakuje jest bardzo miękki i to bardzo mi odpowiada ale czasem lubię jak ciut mocniej uderzy bas. A kolumn nie mam zamiaru zmieniać bardzo podoba mi się ich brzmienie lecz mam też mały pokój co nie pozwala mi dobrze ustawić kolumn.

Skomentuj

Odwieczny problem, dodac suba, czy zwiekszyc kolumny? Z pewnoscia dodanie dobrego subwoofera i odciazenie glosnikow frontowych od basu da nowa jakosc dzwieku. Problem w tym, ze jest to trudno wykonalne.

Skomentuj

najpierw moze powiedz jakie masz te kolumny podstawkowe ? diy czy jakies firmowe ?

Skomentuj

W poprzednich kolumnach też miałem taki problem, załatwiłem sobie subwoofer na przetworniku 8' i bardzo fajnie to grało. W tych kolumnach co posiadam bas jest miękki, szybki i czasem potrafi walnąć mocniej. Ale cały czas mam taki nie dosyt niskich tonów po poprzednim zestawie. Możliwe, że to też wina akustyki mojego pokoju 8m2... W piątek będę się bawił ustawieniem.

/Edit:
                    Kolumny to Mb Quart 390.
                    Last edited by Veers; 15.10.2014, 18:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez Veers Zobacz posta
                      W poprzednich kolumnach też miałem taki problem, załatwiłem sobie subwoofer na przetworniku 8' i bardzo fajnie to grało. W tych kolumnach co posiadam bas jest miękki, szybki i czasem potrafi walnąć mocniej. Ale cały czas mam taki nie dosyt niskich tonów po poprzednim zestawie.
                      Mb Quart 390 ma glosniki niskotonowe 8 calowe i pasmo od 35hz .. o ile sie nie myle . Aby cos osiągnąć głośnik w subie powinien być wiekszy np 10cali, ale w tak małym pokoju i tak go nie usłyszysz
                      Last edited by magik558; 15.10.2014, 18:51.

Skomentuj

Popracuj nad akustyka, ja podobnymi kolumnami naglasniam teraz drugi 25m2 pokoj i nie ma absolutnie problemu z basem. W 8m2 powinno go byc naprawde sporo
                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                          Popracuj nad akustyka, ja podobnymi kolumnami naglasniam teraz drugi 25m2 pokoj i nie ma absolutnie problemu z basem. W 8m2 powinno go byc naprawde sporo
                          moim zdaniem w 25m2 napewno było by wiecej basu z tych kolumn niz w 8m2

- - - - - aktualizacja - - - - -

W takim pokoju proponował bym jakies dobre monitorki plus sub w budowie tl

- - - - - aktualizacja - - - - -

to chcesz zmienic kolumny czy nie ?? tu piszesz ze nie a w tym temacie co innego http://diyaudio.pl/showthread.php/24650-Budowa-Kolumn-%28TL-vs-Br%29

Skomentuj

Tak zmieniam je gdzieś za rok i planuję diy jakieś. Mi chodziło, że teraz ich po prostu nie mam zamiaru zmieniać :) Ale apetyt rośnie na coś lepszego i jak wspomniałem mniej wiecej za rok. Więc muszę te jakoś poprawnie ustawić. I głośnik niskotonowy w quartach jest 10' .

Skomentuj

Może masz problem ze wzmacniaczem,bo od niego dużo zależy,jaki masz?

Skomentuj

Wzmacniacz to Sony TA-F 570es i nie ma z nim problemu bo w innym pokoju zestaw gra tak jak trzeba. Mam po prostu akustykę pokoju słabą :/ .

Skomentuj

Zamieszczone przez Veers Zobacz posta
                                  Wzmacniacz to Sony TA-F 570es i nie ma z nim problemu bo w innym pokoju zestaw gra tak jak trzeba. Mam po prostu akustykę pokoju słabą :/ .
                                  akustyka akustyką , masz za mało metrow2 na 10 cali :) 6,5 cala na taki pokój to max ...

Skomentuj

Może i max 6,5 miałem 8' przez 3 lata i grało jak trzeba, 10' są już trochę za duże. Jutro będę bawił się ustawieniem i napiszę czy dużo się poprawiło po przestawieniu kolumn.

Skomentuj

to wróć do starego sprzetu skoro gral jak trzeba... i po problemie

Skomentuj

Zamieszczone przez magik558 Zobacz posta
                                        to wróć do starego sprzetu skoro gral jak trzeba... i po problemie
                                        Najprostsza odpowiedź w każdym poście musi być. Po to przeszedłem klasę sprzętową wyżej żeby móc posłuchać jeszcze lepiej muzyki a jako, że mam źle ustawione kolumny to nie znaczy, że od razu mam wracać do poprzedniego zestawu...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X