Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ślepe testy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ślepe testy

Akustyka, ale bardziej praktycznie niż teoretycznie :)
    Jeżeli ludzie na takich testach lepiej oceniają kolumny niż grę na prawdziwych instrumentach. O co kurcze chodzi ???
    Podam przykład:
    Ślepy test: Komisja słucha za parawanem najpierw zawodowego muzyka, który gra na instrumencie, a następnie odtwarza się nagrany ten sam, dźwięk, ale za pomocą kolumn.
    Na samym końcu jest opinia każdego ze "znawców" Zgadnijcie jaka była opinia komisji....? Gra na instrumencie była oceniana: zła lokalizacja, brakuje wysokich tonów itd itd.
    Na koniec dodam, że to prawdziwa historia - daje do myślenia ale wszystko da się wytłumaczyć.

Może temat trochę ożywi forum
    Last edited by jamess8; 16.10.2014, 18:05.

Heheh temat bardzo ciekawy, ja bym chcial zrobic taki test dla tych wszystkich slyszacych bezpieczniki, kable zasilajace czy podstawki pod kable, oj bylo by ciekawie.

Skomentuj

Jeden na audiostereo się chwali że wygrał w teście kabli, a potem go uznali za oszusta.
      Nie znam jednak szczegółów.

Również na audiostereo jest temat, nawet nagrodę ktoś zaproponował, skrzynkę wódki, ale jakoś nie ma chętnych.
      Większość pisze że słyszy, ale nie będzie nic nikomu udowadniać :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Większość pisze że słyszy, ale nie będzie nic nikomu udowadniać :lol:
        Wiem, ale nie powiem

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
          Wiem, ale nie powiem
          Sformułowanie, które ostatnio nagminnie na naszym forum się pojawia :)
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

:lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
              Gra na instrumencie była oceniana: zła lokalizacja, brakuje wysokich tonów itd itd.
              w skrócie to można powiedzieć że instrument wydawał dźwięki dookólnie i naturalnie , a kolumny pewnie w klasycznym układzie grały głośnikami do przodu i dzieliły pasmo między 3 różnego typu głośniki . Już to podzielenie powoduje tworzenie ,,brzmienia,, kolumny , do tego dochodzi sprzęt począwszy od mikrofonów do wzmacniacza .
              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
              http://www.rane.com/note160.html
              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

W niedzielę idę do filharmonii, to wam powiem jaka jest różnica :)
                Ale po ostatniej mojej bytności na koncercie z muzyką symfoniczną stwierdziłem, że nawet najlepsze kolumny to jednak tylko namiastka. Bez względu na klasę i kasę za sprzęt do odtwarzania dźwięku.
                Choćby to że stereofonia czy kino domowe to fajna sprawa, ale żaden system nie odwzoruje rzeczywistego rozmieszczenia instrumentów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                  Choćby to że stereofonia czy kino domowe to fajna sprawa, ale żaden system nie odwzoruje rzeczywistego rozmieszczenia instrumentów.
                  To ja podgrzeje jeszcze atmosferę
                  Powiem ci wiecej słyszałem samochod w którym rozmieszczenie sceny było genialne
                  Szerokie i mega głębokie
                  Jak słuchałes w ciemności to tak jak byś na koncercie siedział
                  Jak by przed tobą nie było juz nic
                  Jakby sie samochod kończył
                  Ty chyba poprostu mało slyszales

Na kolumnach da rade zrobic taki efekt
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co mam Ci odpowiedzieć? Idź na koncert (nie nagłaśniany). Siądź przed kolumnami. Porównaj. Jak bym wolał słuchać kolumn niż koncertu, to po co szedł bym na koncert?
                    Nie przewalam zawodowo wielu głośników, to pewnie w porównaniu z zawodowcami, to i mało słyszałem. Ale słyszałem i szerokopasmówki które podobno są najlepsze w kategorii stereofonia, jak i wielodrożne... Jak i słuchawek. I mój wniosek, jak powyżej.
                    Nie znaczy to że zamierzam wyrzucać z domu kolumny, bo w domu też lubię słuchać muzyki. Tyle, że to nie to samo.
                    Dla mnie EOT.

Skomentuj

Co mam Ci odpowiedzieć? Idź na koncert (nie nagłaśniany). Siądź przed kolumnami. Porównaj. Jak bym wolał słuchać kolumn niż koncertu, to po co szedł bym na koncert?
                      Jak bym nie był i nie porównywał to bym tego nie pisał
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Na kolumnach da rade zrobic taki efekt
                        nie da się , będzie to tylko bardziej czy mniej realistyczny efekt . mikrofony , mikser, procesory psychoakustyczne i dynamiki , wzmacniacze , kolumny i w końcu umiejętności realizatora to nie to samo co zagranie na fortepianie.
                        Last edited by bolonietoperz; 17.10.2014, 09:59.
                        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

No to mnie zaciekawiłeś. Zaprosisz na jakąś prezentację?

Skomentuj

W niedzielę idę do filharmonii, to wam powiem jaka jest różnica
                            i będzie , ja nie lubię słuchać nagrań muzyki poważnej , ale na koncert chętnie pójdę , choć inaczej bym słyszał stojąc przy instrumentach a inaczej przez nagłośnienie.
                            Last edited by bolonietoperz; 17.10.2014, 10:08.
                            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Ciekawy temat :) Na pojedynczym źródle myślę że wina leży w charakterystyce kierunkowej instrumentu i indywidualnych upodobań osób odsłuchujących. To co instrument może emitować na bliskie odległości(chodzi o wyższe harmoniczne), niekiedy ciężko wyróżnić w normalnych warunkach od toru podstawowego. Realizator, czy samo ustawienie mikrofonu może spowodować lepsze "zebranie" i podbicie tej częstotliwości przez co instrument uzyska pełniejsze pasmo. Jest to jedna ze "sztuczek" jakimi posługują się realizatorzy czy to studyjni, czy koncertowi. Dlatego koncerty to już inna bajka...

Skomentuj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikser_(muzyka)
                                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Z tymi ślepymi testami.. Mam wrażenie że mając w domu sprzęt grający jesteśmy przyzwyczajeni do dźwięku z kolumn i przez to odbieramy go jako lepszy (sama uroda toru audio+realizacja nagrania). Ciekawe co stałoby się gdyby ten test zamiast na audiofilach, przeprowadzić na muzyku?

Skomentuj

muzyk też człowiek , wyniki byłyby te same :biggrin:

- - - - - aktualizacja - - - - -

choć może nie , bo wśród audiofilii najpopularniejsze jest słuchanie kolumn pasywnych , a muzycy najczęściej mają do czynienia z aktywnymi i takie uważają za lepsze.
                                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Mam na myśli to że muzyk z racji zawodu przyzwyczajony jest do dźwięku muzyki na żywo, a nie odtwarzanej. Co do przynależności do ludzi, akurat w przypadku muzyków nie mam wątpliwości. Większe wątpliwości czasem wzbudzają wypowiedzi innych grup o których mówimy

Skomentuj

audiofil to często człowiek ,,nawiedzony,, wyznaje jakąś dźwiękową religię , a muzyk gra i rzeczywiście musi być osłuchany , przynajmniej ze swoim instrumentem
                                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czaruję...
                                        X