Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki szerokopasmowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jeśli ktoś chce kolumny do cichego plumkania ,,jazzu,, to może grać samą małą szerokopasmówką , dla mnie kolumna ma grać wszystko dobrze i dlatego dokładam typowy subowy głośnik żeby było jak należy./ poczytałem sobie podobny temat na forum /

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
    Słyszałem, że tylko białe ładnie grają - mają jaśniejszy dźwięk....
    no bardzo fachowe podejście...
    rozumiem że to dla was konkurencja , w takim razie stx - cube wykosi firme TB z rynku światowego.
    cube z tym korektorem przypomina tanie szerokopasmowe głośniki samochodowe , nijak to się ma do korektora tego TB , porównanie kierunkowości rozpraszania jest oczywiste na korzyść TB.
    hmm, muszę się zastanowić teraz czy zastosować basowe SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X bo kolor mają czarny...:biggrin:
    choć za późno bo już czekają w obudowie na swój wzmacniacz.

TB W6-1916 - Mms 8.07 g
    Cube Audio F180 - Mms 9.86 g
    TB Qts 0,46 F-180 - 0,48 różnica nie poraża
    + porównanie korektorów , sprawa jasna,
    ciut niższe zejście to nie najważniejsze , nie muszę siedzieć w osi żeby słyszeć wysokie.
    Last edited by bolonietoperz; 30.10.2014, 10:57.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Widzę, że z myśleniem abstrakcyjnym też ciężko skoro nie rozpoznajesz sarkazmu...

Zawsze są jakieś priorytety - żeby było trochę basu musi być wyższy mms.
      Odnośnie porównania korektorów - robiłeś takie porównanie? Ten sam głośnik dwa rodzaje subcone? Jeśli nie to na jakiej podstawie mówisz "sprawa jasna"?

Skomentuj

Widzę, że z myśleniem abstrakcyjnym też ciężko skoro nie rozpoznajesz sarkazmu...
        widać tutaj ciężko rozpoznać / też ciężko - typowe /
        Odnośnie porównania korektorów - robiłeś takie porównanie? Ten sam głośnik dwa rodzaje subcone? Jeśli nie to na jakiej podstawie mówisz "sprawa jasna"?
        na takiej że wszyscy mówią że szerokopasmowce mają problem z kierunkowością wysokich, mój jakoś nie ma i pewnie jest to wynik działania tego korektora.

zanim zacznie się awantura nie uważam że głośniki cube audio są słabe.
        Last edited by bolonietoperz; 30.10.2014, 12:50.
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          to sie od spodu mocuje

line-array + wysokotonowy i 8" bas z boku
          miałem kiedys dokładnie tyle głosników żeby zrobić Line-array... ale jeden uległ zniszczeniu :( muszę przemyśleć co i jak... pewnie sie znów do ciebie zgłosze

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
            na takiej że wszyscy mówią że szerokopasmowce mają problem z kierunkowością wysokich, mój jakoś nie ma i pewnie jest to wynik działania tego korektora.
            KAŻDY głosnik ma z tym problem!
            zobacz sobie ch-ki kierunkowe wysokotonowcow!

nie mam tu na mysli takich problemow ze gra wysokimi tylko w osi (mialem tak z malym monacorem), ale na 30 czy 60* wyraznie slychac spadek

Odnośnie porównania korektorów - robiłeś takie porównanie? Ten sam głośnik dwa rodzaje subcone?
            a masz moze takie pomiary?

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
            miałem kiedys dokładnie tyle głosników żeby zrobić Line-array... ale jeden uległ zniszczeniu muszę przemyśleć co i jak... pewnie sie znów do ciebie zgłosze
            mam gdzies pare tych kolumn z ktoryh nic nie bede robil

ale z basem nie przemyslalem sprawy - przeciez na szerokosc obudowy sie nie zmiesci :/

Skomentuj

Ponieważ juz udało mi się kupić Cube Audio F155, mam pytanie jaka obudowa bedzię do nich najlepsza? Słyszałem, że Linia transmisyjna jest bardzo do nich dobra, ale to mój pierwszy projekt i nie wiem czy uda mi sie ją obliczyć i wykonać. Jaką obudowę byście polecili? Z tego co słyszałem dosyć łatwo jest zrobić i obliczyć zamknieta, ale nie wiem jak to bedzie grało. Może warto się troszke pomeczyć z robić Linie transmisyjna?

Skomentuj

no i super
                na forum w gotowych konstrukcjach masz kilka przykladow
                ja je mialem tylko w malutkim b-r
                z zamknietej basu zapewne nie bedzie :/

Skomentuj

Zapytaj w Cube Audio, byl tam projekt TL dla tego glosnika.

Skomentuj

KAŻDY głosnik ma z tym problem!
                    zobacz sobie ch-ki kierunkowe wysokotonowcow!
                    jasne, chodziło mi o to że nie zauważyłem różnicy w wysokich przy normalnym słuchaniu tego głośnika , nie muszę przestawiać gości na sofie by zainteresowany był w osi i porównywałem je z innymi moimi kolumnami 2way podłogowymi na Dayton Audio RS 28A i RS180 , TB gra tak jak ma grać , szerzej rozprasza wysokie niż jakiekolwiek kolumny na szerokopasmowcach które do tej pory słyszałem .
                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Ciekawe...

Dziura 20dB przy 6kHz to nie są problemy z kierunkowością? Bo moim skromnym zdaniem jednak tak....

Skomentuj

bo malo kto zwraca uwage ze w domu sluchamy glownie odbic

Skomentuj

Dziura 20dB przy 6kHz to nie są problemy z kierunkowością? Bo moim skromnym zdaniem jednak tak....
                          to porównaj z innymi szerokopasmówkami, poza tym ważna jest jakość tych wysokich razem z rozpraszaniem, wtedy możemy ocenić czy jest potrzeba ,,łapania osi,,
                          po tym poście przychylniej patrze na głośniki w moim samochodzie :)

bo malo kto zwraca uwage ze w domu sluchamy glownie odbic
                          daytonow też słucham z odbiciami choć w mniejszym pokoju.

ciekawe czy ktoś z forum też ma te głośniki ?

przykładowo mam monitory na fountek FR135EX i wstędze neo cd3 bo musiałem dodać wstęgę żeby grało jak oczekuję, na początku grał sam i było zbyt matowo , głośnik jest dobry , wykres ma piękny, ale wysiada przy TB W6-1916 z jakością wysokich tonów.
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

fountek FR135EX, na początku grał sam i było zbyt matowo , głośnik jest dobry , wykres ma piękny, ale wysiada przy TB W6-1916 z jakością wysokich tonów.
                            Porównujesz głośnik za 300zł z głośnikiem za 850zł :???:
                            Last edited by Spurek; 31.10.2014, 22:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
                              Porównujesz głośnik za 300zł z głośnikiem za 850zł
                              porównuje się tu mój do innego za 300...

a teraz padnie stwierdzenie że cena nie ma nic wspólnego z jakością :biggrin:
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

bo nie ma heheheh ... ale tu juz spamuję nawiązując do innego tematu

Skomentuj

wcale a wcale zrobię głośnik i masz mi dać jak chcesz go mieć.
                                  Last edited by bolonietoperz; 01.11.2014, 21:15.
                                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czaruję...
                                  X