Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way Dayton RS28F-4 / RS150P-8 / RS225P-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-way Dayton RS28F-4 / RS150P-8 / RS225P-8

Witam,
    To mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. Projekt jak w tytule, chciałbym zrobić kolumny podłogowe 3-way na głośnikach Daytona w wersji celulozowej. Nie mam dużego doświadczenia poza całkowitym odnowieniem kolumn SPACE 86 Tonsila - regeneracja głośników, zmiana okablowania, pogrubiona obudowa, wewnętrzne skośne wzmocnienie, wytłumienie, zwrotnica w osobnej komorze. Grają dużo lepiej niż oryginały.
    Jeśli chodzi o nowy projekt to kolumny będą grać w pokoju 20m2, aktualnie mam wzmacniacz UNITRA Fonica PW 9013, który przy Space'ach chodzi na 0,5 - 1,5 zakresu głośności (na 10). CD to jakiś SONY.
    Oczekuję dobrej stereofonii, przestrzenności, przekaz powinien być energetyczny. Muzyka to w zasadzie cały przekrój: polski rock, klasyka Pink Floyd, Deep Purple, MIke Oldfield a po drugiej stronie Sabaton czy Nigel Kennedy i Vanesa Mae, trochę bluesa.
    Budżet na komplet głośników to 1500-1800 zł, oczywiście koszt zwrotnicy dodatkowo.
    Obudowy mam już na ukończeniu, ponieważ na samym początku przymierzałem sie do Seas CA22RNY (projekt Hurricane), przygotowałem obudowę o objętości 40L - 5 komór po 8L, wzmocnienia co 14cm, ścianki boczne 32mm klejone z 7 warstw HDF+1 warstwa sklejka 4mm, front i tył 57mm - płyta wiórowa 20mm+10mm MDF+12mm sklejka z hdf+15mm sklejka, klej, wkręty, kołki. Góra i dół 40mm płyta wiórowa i sklejka. Kształt o profilu skrzydła samolotu lub kropli jak kto woli - tylna scianka szczątkowa o szer. wewn. 7 cm, front 23cm, wysokość ok. 100cm. Wygłuszenie wewnatrz mata bitumiczna z folią aluminiową na wszystkich ściankach. Osobne komory dla woofera, średniaka i tweetera. Komora średniotonowego to 6L. Docelowo czarny lakier na fronciei tyle oraz górze, boki fornir dąb (raczej ciemniejszy).
    Kilka fotek obudowy:

W miarę czytania forum moje plany troche sie zmieniły ale założenia odnośnie pojemności dla woofera są aktualne, w 40L może dobrze zagrac Peerles HDS205Nomex/ exclusive czy w/w DaYTON rs225p. Ponieważ obudowa będzie referencyjna - ciężka, dobrze tłumiąca drgania, wielowarstwowa, bez równoległych ścianek chciałbym aby zastosowane głośniki dorównały temu poziomowi i dały możliwie najlepszy efekt.
    Głośniki następujące (skutecznośc 88-90dB, dobre, wyrównane charakterystyki), w układzie od góry - M/T/W:
    RS28F-4, http://www.parts-express.com/dayton-...eeter--275-140
    RS150F-8 http://www.parts-express.com/dayton-...8-ohm--295-363 (lub ewent. RS52)
    RS225P-8 http://www.parts-express.com/dayton-...8-ohm--295-367
    Poza Daytonami biorę pod uwagę także Peerlesy HDS 152Nomex lub exclusive, HDS205 Nomex/exclusive i Usher 9950-20 (na wzór HDX3 Akustyka) ale mam nadzieję, że jako dużo bardziej doświadczeni podpowiecie mi jaki zestaw byłby najlepszy biorąc pod uwagę wskaźnik jakości do ceny. Możliwa jest także zupełnie inna opcja w założonym budżecie. Docelowo ważne jest także aby wszystkie glośniki można było dobrze zgrać a koszt elementów zwrotnicy nie wyszedł horrendalnie wysoki, przy założeniu dobrych jakościowo komponentów np.Jantzen Cross-cap lub Z-Superior.
    Jeśli chodzi o daytony to niewiele było konstrukcji i przejrzałem je wszystkie: kolegi beto, Joshi80, raven1985 - przede wszystkim w wersji alu ale te także są chwalone na forach amerykańskich, np. konstrukcja Jima Holtza FINALIST http://speakerdesignworks.com/Finalists_1.html, konstrukcja The Garnacha http://www.htguide.com/forum/showthr...6-The-Garnacha, Denis Murphy http://www.htguide.com/forum/showthr...oto=nextoldest, czy nawet w komentarzach użytkowników w Parts Express.
    Gdyby przeszły Daytony to chciałbym się przyłączyc do zamówienia z Parts Express, które jest aktualnie kompletowane w innym poście.
    A teraz pytanie:
    - czy do glośników 8 ohm M+W może byc 4 ohm tweeter (nie ma 8 ohmowego w ofercie Daytona)?
    - co sądzicie o takim zestawieniu głośników?
    - czy przy tej skuteczności dobrze zagrają z Unitra (w planach jest takze zmiana na cos lepszego, może jakas lampa)?

Przepraszam, temat chyba muszę przerzucić do innego wątku, skoro 0 podpowiedzi. I chyba przesadziłem z opisem...
    Poszukałem, 4 ohm tweeter może być a z Unitrą pewnie też dobrze zagrają.
    Ale czy taki zestaw głośników byłby OK? I mozna by z tego coś fajnego zrobić (nie było ich jeszcze na forum).

Skomentuj

Głośników nikt chyba nie zna, stąd brak odpowiedzi. Unitrę też raczej wypadało by zmienić na coś normalnego, do tego jakieś źródło, jeśli ten sony nie rewelacyjny. Musiałbyś się z kimś dogadać na zwrotkowanie zestawu. To wszystko to minimum jeśli chcesz stereofonii i sensownego grania.
      Czyli nastaw się na raczej długą drogę, ktora jednak ostatecznie ma szanse skończyć sie twoim zadowoleniem.
      Drogę tę sporo skrócisz i zminimalizujesz ryzyko niepowodzenia, jeśli zdecydujesz się na któryś ze sprawdzonych projektów.

Skomentuj

Kopułka rs jest dobra tak samo jak rs225.
        Słyszem tylko rs125 i też jest fajny
        4om kopułka może być .

Ta konstrukcja z vifą może być ciekawą alternatywą ale widzę tam jakąś przeciw fazę na 6-10k to będzie słychać .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Ta konstrukcja z vifą może być ciekawą alternatywą
          Z tego co mi się wydaje to kolega już paczki ma, a w Finalistach Vifa jest zabudowana pustą rurą. Taka króciutka LT z tego wychodzi, bez żadnego tłumienia.
          BTW jestem ciekawy jaki wpływ ma to na charakterystykę tej vify.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Kopułka rs jest dobra tak samo jak rs225.
          Myślisz, że może być alternatywą dla metalowych Audaxów czy te jednak odstają trochę ?

EDIT: ja myślę o wersji aluminiowej oczywiście, nie szmacie :)
          Last edited by waloos; 15.11.2014, 14:39.

Skomentuj

Sprawdzony projekt już dawno miałbym skończony ale wybrałem trochę inną ścieżkę. Obudowa na tyle dobra na ile pozwala warsztat i wiedza zaczerpnięta z forum - solidna, wielowarstwowa, bez ścianek równoległych, o kształcie półokrągłym, dobrze usztywniona, wszystkie krawędzie wzmocnień i obudowy zaokrąglone, powiększony otwór pod głośnik niskotonowy. Miały być jeszcze osobne moduły ale straciłem cierpliwość lecz idea pozostała (po obejrzeniu kolumn PeEreL kolegi Lusztiego). Głośnik średniotonowy planuję umieścić na samej górze w komorze o kształcie połówki jajka. Taka opcja powinna chyba zmniejszyć baffle-step jeśli się nie mylę (dyfrakcję od krawędzi obudowy).
            Obecnie jestem na etapie doboru dobrych głośników, które można dobrze zgrać i tutaj liczę na pomoc. Chyba skłaniałbym sie w stronę papierowych membran bo raczej dużego porównania nie mam, tyle co posłuchałem na AS 2013 i 2014. Ale jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
              Myślisz, że może być alternatywą dla metalowych Audaxów czy te jednak odstają trochę ?
              Nie mogą być alternatywą dla audaxa
              Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
              Z tego co mi się wydaje to kolega już paczki ma, a w Finalistach Vifa jest zabudowana pustą rurą. Taka króciutka LT z tego wychodzi, bez żadnego tłumienia.
              Tego nie widziałem :???:

Skomentuj

Przykład z Finalistem był może trochę nietrafiony bo tam jest Vifa a ja chciałbym na średnie wstawić daytona z kewlarem, tylko że tego nikt jeszcze nie próbował, nawet w parts-express brak jest opinii chociaż podobno wypada lepiej od aluminiowego. Czy na podstawie charakterystyk głośników można chociaż w przybliżeniu określić czy będą ze sobą dobrze współgrały? W tym temacie jestem zupełnie zielony i liczę na jakieś opinie.
                Drugie pytanie - czy układ głośników MTW coś zmienia, czy po prostu przyjmuje się go już przy projektowaniu zwrotnicy? U mnie musi być taki właśnie projekt bo komora średniaka jest na górze.
                Pytanie trzecie - czy przesunąć z osi pionowej głośniki T i M zgodnie z artykułem kolegi Yoshiego http://diyaudio.pl/content.php/65, czy wynika to także z założeń przyjętych do projektu zwrotnicy.
                Pytanie kolejne - czy położenie woofera w stosunku do T i M ma znaczenie na jakość odsłuchu, biorąc pod uwagę montaż na bocznej sciance, na dole frontu czy pod T i M?.
                Last edited by Slawo; 20.11.2014, 20:24.

Skomentuj

Witam po przerwie.
                  Proszę o sugestie dotyczące położenia głośników wysoko i średnio tonowych w kolumnie 3-drożnej. Chodzi mi głównie o wpływ ich położenia na dźwięk, jak również komplikację zwrotnicy, ilość użytych elementów itp. Oczywiście czytałem artykuł Yoshiego ale jeśli mogę prosić o radę, którą wersję wybrać to będę wdzięczny. Mam na myśli trzy wersje jak na rysunku - chciałbym wybrać optymalne rozwiązanie i pomału kończyć obudowy.

Skomentuj

Na jakim rysunku?

Skomentuj

Dodawałem zdjęcie ale mam z tym jakiś problem, chociaż robię to tak jak w instrukcji: zapraszamy tutaj: KLIK, następnie dodaj i załaduj zdjęcie. Chyba że robię coś nie tak..

Teraz jest chyba ok:
                      Last edited by Slawo; 25.11.2015, 20:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez Slawo Zobacz posta
                        na średnie wstawić daytona z kewlarem, tylko że tego nikt jeszcze nie próbował
                        - Ja próbowałem 125 i 150 :) potwierdzam ogólnie lepsza średnica niż z aluminiowych wersji w zastosowaniach średniotonowych w midbasowych już na dwoje babka wróżyła.
                        Czy na podstawie charakterystyk głośników można chociaż w przybliżeniu określić czy będą ze sobą dobrze współgrały
                        - na postawie charek producenta bardzo mało ogólnie można powiedzieć niestety. Głośniki będa współpracowały bez obaw.
                        czy układ głośników MTW coś zmienia, czy po prostu przyjmuje się go już przy projektowaniu zwrotnicy? U mnie musi być taki właśnie projekt bo komora średniaka jest na górze
                        - nie wiem o co pytasz ale zmienia. W układzie 3 drożnych wymusza to bardzo niski podział między średniakiem a basem. A osobiście lubie brmienie tak kreowane kiedy basowce nie krzyczą średnicą ale jest to także trudniejsze przy projektowaniu.
                        czy położenie woofera w stosunku do T i M ma znaczenie na jakość odsłuchu, biorąc pod uwagę montaż na bocznej sciance, na dole frontu czy pod T i M?
                        - wszystko zależy od założeń filtracji jeśli podział będzie bardzo nisko to będzie miał małe znaczenie ale niepomijalne nieco inaczej brzmi bas na bocznej ściance a inaczej w podłogę

Skomentuj

Dzięki za komentarz. Nie mam w zasadzie żadnego doświadczenia przy projektowaniu zwrotnicy a chciałbym optymalnie wykorzystać obudowę i potencjał głośników (mam nadzieję że go mają).

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                          - nie wiem o co pytasz ale zmienia.
                          Chodziło mi głównie o układ głośników (jak na poniższym zdjęciu) - chciałbym wybrać wersję najlepszą lub najbardziej optymalną pod kątem projektowania zwrotnicy - czy w ogóle będzie znacząca różnica wynikająca z położenia głośników względem osi pionowej ?

Last edited by Slawo; 27.11.2015, 20:11.

Skomentuj

Każda z tych wesji różni się:
                            - charakterystykami kierunkowymi
                            - odpowiedzią częstotliwościową

O ile pierwszego nie zasymuluje się na poczekaniu to drugie łatwo jest rozpracować.

Ściągnij sobie program Edge
                            http://www.tolvan.com/index.php?page=/edge/edge.php

Co jest lepsze? Nie wiem, musisz znać charakterystyki samych przetworników i uwzglednić tą "poprawkę". Ja bym zmierzył w jakiejś znormalizowanej odgrodzie, potem zasymulował ją, zasymulował nową odgrodę i zróżnicował. Albo buduj parę sztuk frontów :)
                            Last edited by El_liero; 27.11.2015, 21:40.

Skomentuj

Głośniki już kupione ?
                              Osobiście przetestowane - Dayton RS225 wersja aluminiowa to nie jest wybitny głośnik, obawiam się że wersja papierowa może nie byc lepsza...
                              Dziś wziałbym w jego miejsce inny głośnik.
                              Last edited by wiesiek9990; 01.12.2015, 13:48.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Ogólny problem z RS225 jest taki ze to głośnik grający bardzo łagodnie z dużą kulturą. Ten głośnik na Basie nie ma przysłowiowego Kopa.
                                Spodoba się o tym którym nie przypasują Tiw-y czy Scany rewelator. Krótko mówiąc osobą które nie lubią nadmiaru mięsa :)
                                Podobnie grają L22 Seasa
                                Last edited by Zap Projekt; 01.12.2015, 16:41.

Skomentuj

Głośniki już kupione ?
                                  Kilka dni temu wysłane z US. jak dotrą (pewnie ze 2 miesiące) to będę walczył dalej. Do tego czasu zakończę prace z obudową. Dla RS225 przewidziałem ok. 38 l ale zawsze mogę trochę ograniczyć objętość. W ilu litrach próbowałeś ten RS225 aluminiowy?

Podobnie grają L22 Seasa
                                  Ktoś porównał jego granie do seasa excela, ale dla mnie to i tak będzie eksperyment, jeśli mnie nie oclą to za niewielkie pieniądze.

Skomentuj

Pytałem czy kupiłes bo aż się prosi aby w tym projekcie podwoić basy albo powiększyć :) .. do jednej 8 calówki wystarczyłby a nawet zagrałby lepiej RS125P

Rozmawialiśmy wyzej o wersji aluminiowej. To Ona brzmi tak łagodnie :). Celuloza jest bardziej otwarta 30-35 litrów będzie OK.

Oj nie do Exceli to im sporo kultury brakuje :) Dobrze ze zainwestowałeś w relatywnie dobrą kopułkę. Bardzo wiele w odbiorze Basu zależy od jakości tonów wysokich i poziomu średnich.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Ogólny problem z RS225 jest taki ze to głośnik grający bardzo łagodnie z dużą kulturą. Ten głośnik na Basie nie ma przysłowiowego Kopa.
                                      Spodoba się o tym którym nie przypasują Tiw-y czy Scany rewelator. Krótko mówiąc osobą które nie lubią nadmiaru mięsa :)
                                      Podobnie grają L22 Seasa
                                      No tak, tylko ilu znajdzie się takich którym nie pasują Scany ? Obawiam się że będą w mniejszości..

RS 225 Aluminiowy gra u mnie w ok 40 litrach netto.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Nie tyle że się znajda tylko już są :) RS225 to jeden z najlepiej sprzedających się głośników ... I to jest piękne że nie wszyscy lubią to samo. Zdziwiłbyś się ilu ludzi chce kolumny z łagodnym nienachalnym basem. Ostatnio bardzo wraca moda na obudowy zamknięte i kolumny o wyższych efektywnościach

40 litrów to dużo ... Ja lubię te głośniki w 30 litrach i nisko strojone. Bez żadnego żyłowania ich na siłę. A do tego dobra aplikacja i dobrze dobrany balans tonalny kolumny.
                                        Lepiej kiedy jest ich 2-4 sztuki na kolumnę i grają spokojnie niż 1 sztuka i żyłowana do granic możliwości :)

Rewelatory na Basie mają jedną wadę !! są bardzo prądożerne. Jak się im da dobre zasilanie to faktycznie zamiatają :) szczególnie udane są 8 calówki. Jak to napisała do mnie jedna osoba mięso, mięso, mięso ... Ale Panie Adamie następne kolumny zrobimy w obudowie zamknietej ( 10 calowy rewelator )

Z 8 calówek moim ulubionym głośnikiem na Bas jest 8955A
                                        Last edited by Zap Projekt; 01.12.2015, 21:09.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X