Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa/Zakup kolumn podłogowych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa/Zakup kolumn podłogowych.

Cześć.
    Przymierzam się do zmiany kolumn, które niestety nie spełniają moich oczekiwań. Hmm, chciałbym żeby kolumny były w miarę miło grające także aby miały też bardzo przyjemny bas w odsłuchu. Muzyka? przeważnie to co wpadnie w ucho to słucham, także kolumny powinny być, że tak nazwę "uniwersalne". Pokój to niestety 8m2.Nie chcę jakichkolwiek monitorków ponieważ, wolę dobre podłogówki. Teraz kupiłem monitory podstawkowe i bardzo mnie zawiodły więc zostaję przy podłogówkach. Znajomy polecił mi "TL Lusztiego awx 10' " i ogólnie chciałbym spróbować coś z konstrukcjami TL . Czy te kolumny się sprawdzą i czy będzie problem z ustawieniem ich? :) . I co jeszcze byście polecili kupić jakieś kolumny z allegro czy diy ?

Kupiles zle monitory. Zla podlogowka by tak samo Cie zawiodla. Jakos dzwieku nie zależy od tego czy masz monitor czy podłogowe. Duzo zalezy ile masz miejsca w pokoju, ale zakładając łóżko szafę i biurko to z 8m wiele nie zostaje.
    Ja bym na Twoim miejscu zrobił kit Zaph sr71. W 1500 powinieneś sie zmieścić.

Skomentuj

Jakie masz monitory ? 10 cali w 8m2 to przesada, pewnej granicy akustyki nie oszukasz i nie ma prawa to rozwinąć skrzydeł w takim pokoju.

Skomentuj

Teraz są Mb Quart 390 które, w różnych pomieszczeniach i każdym wypadało bardzo cienko w doznaniach basowych. Poprzednio miałem 8' i sprawdzało się bardzo dobrze a jeszcze co powiecie o Tl na 18awx ?

Skomentuj

Wiesz co, to już kolejny wątek o tej samej tematyce z Twojej strony. Jak widać nic nie dociera i tylko bezsensownie zakładasz nowe tematy. Jak masz 10 cali i mało basu w 8m2 to kup sobie słuchawki.

Skomentuj

Wiem, może i zasyfiam forum, ale naprawdę nikt nie potrafi mi doradzić... Ale dobra temat do zamknięcia jak zaśmiecam, sam sobie poradzę. Dzięki i pozdrawiam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Veers Zobacz posta
              Czy te kolumny się sprawdzą i czy będzie problem z ustawieniem ich?
              ja je mialem w 16m2
              bas przelecial 3x caly pokoj zanim dotarl do mnie :/
              wiec raczej nie bedziesz zadowolony
              zwlaszcza ze potrzebuja sporo mocy

Skomentuj

Ale dobra temat do zamknięcia jak zaśmiecam, sam sobie poradzę. Dzięki i pozdrawiam
                no tak, najlepsza opcja
                a pozniej znowu ze cos zle gra

Skomentuj

Paweł, taka jest racja dołączyłem do forum aby się doradzić czy coś kupić/zrobić ale zawsze trafi się ktoś komu coś przeszkadza. Jako, że lubię tematykę audio to zadaję dużo pytań ponieważ, chcę więcej się dowiedzieć.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  ja je mialem w 16m2
                  bas przelecial 3x caly pokoj zanim dotarl do mnie :/
                  wiec raczej nie bedziesz zadowolony
                  zwlaszcza ze potrzebuja sporo mocy
                  A coś polecisz ? Może TL dabyla? :)

Skomentuj

A coś polecisz ? Może TL dabyla?
                    a co ci nie pasowalo w mb quartach? tylko ilosc basu?
                    jak tak to rob FX-300

Skomentuj

a co ci nie pasowalo w mb quartach? tylko ilosc basu?
                      Tak, brakuje im tego szczególnie, że w innych pomieszczeniach jest to samo nawet na dwóch różnych wzmacniaczach.

jak tak to rob FX-300
                      A jak wygląda sprawa ze średnicą ?
                      Last edited by Veers; 16.11.2014, 17:02.

Skomentuj

Tak, brakuje im tego szczególnie, że w innych pomieszczeniach jest to samo nawet na dwóch różnych wzmacniaczach.
                        Dziwne w stosunku do kolumn, ktore maja -3dB na poziomie -32 czy 35 Hz, nie pamiętam juz. Tymbardziej ze wszyscy zachwycają sie nad tymi kolumnami oraz ich basem.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                          Dziwne w stosunku do kolumn, ktore maja -3dB na poziomie -32 czy 35 Hz, nie pamiętam juz. Tymbardziej ze wszyscy zachwycają sie nad tymi kolumnami oraz ich basem.
                          W moim odczuciu brakuje im tego chyba, że nie lubią Sony TA-F570es który z nimi współgra. Ale też sprawdzałem to w innych pokojach i tak samo było.

Skomentuj

Zaraz na mnie wszyscy najadą, ape ilosc basu zależy też mocno od wzmaka i to nie ma wprost zależności że im lepszy tym więcej.
                            Ostatnio znajomy szczęśliwie nabył jakieś monitorki, na 13cm wooferze z mb i w pięknym fornirze czeczot pod wzmaka kina marki sherwood. Po miesiącu zadzwonił że mu się nie podoba i on chce wzmaka stereo, to na pewno będzie lepiej. Włączyliśmy jego kolumny pod moje wzmaki, wyszło że grają koszmarnie, bez basu i plastikowo. Jak podłączyliśmy moje kolumny pod jego amplituner, to zamiast basowego łup, było takie łuuuuu. A w konfiguracji jego tanie mini monitorki i tani wzmacniacz nawet dało się tego słuchac. Acha, ampli kina bez żadnych korekcji.
                            Jeśli masz 10cali to jeszcze popróbuj z innymi wzmakami, może pomoże.

Skomentuj

Mam jeszcze amplituner technicsa i po podłączeniu do niego jest bas nawet ok ale to już nie to samo bo już jest podbite reszty nie da się słuchać tylko bum bum bum tss tss i nic innego a sony to zupełnie inna bajka tylko quarty mają problem z basem na nim mimo, że na innych kolumnach sony pokazuje na co go stać pod każdym względem na tych quartach też ale basu kompletnie nic, nawet znajomy wpadł do mnie ich posłuchać, przeniosłem cały zestaw do większego pokoju i sam stwierdził, że fatalny jest bas a reszta całkiem przyjemna. Dlatego stąd ta zmiana kolumn.

Skomentuj

A jak wygląda sprawa ze średnicą ?
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/22...300-by-Pawel-S

Skomentuj

Szkoda, że brakuje im detaliczności jak napisałeś :/ A zależałoby mi trochę na tym :)

Skomentuj

czepiasz sie kompletnie nieistotnych szczegolow
                                    masz starsze kolumny ktore katujesz basem
                                    na bank fx-300 ciebie zadowoli
                                    a jakbys szukal prawdziwej detalicznosci to bys nie narzekal na bas

Skomentuj

masz starsze kolumny ktore katujesz basem
                                      Nie katuję ich basem zacznijmy od tego bo słucham na source direct to raz a dwa co poradzisz?, że kompletnie brakuje im basu pod każdym względem.

Skomentuj

a potrafisz opisac reszte pasma?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X