Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panele akustyczne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ir0nhide,
    na razie mam 2 na ścianę za kolumnami, 3 na ścianę za miejscem odsłuchu i po dwa na boczne ściany. najbardziej mnie frapuje ściana za głośnikami: czy panele mają być na wysokości przetworników, szczególnie niskotonowego, czy np. w połowie wysokości ściany? Nie ukrywam, że ze względów estetycznych najbardziej pasowałoby mi ustawienie w połowie wysokości, ale wiadomo, w tym przypadku chodzi o efektywność działania takiego absorbera. Na zdjęciach w necie mają tak i tak, wiec nie wiem jak będzie najlepiej.

Skomentuj

Zakładam że to te proste tj. ramka z wełną szklaną. To są absorbery czyli pochłaniacze. Mówiąc krótko mają zmniejszać pogłos. Więc z jednej str. nie ważne gdzie je dasz, z drugiej natomiast dajesz tak żeby zniwelować jak najbardziej płaskie (nieabsorbujące) powierzchnie w tym pomieszczeniu.
      Mówiąc kolokwialnie, wal tam gdzie gołe ściany.
      Te boczne w miejscach pierwszych odbić możesz dać trochę wyżej jeśli uwzględnisz to że na podłodze jest coś typu wykładzina/dywan...

Sytuacja się trochę zmienia jeśli walczysz z basem i masz membranowe absorbery; tego nie da się zbyt przewidzieć ale daje się takie w miejscach gdzie tworzy się fala stojąca...

Skomentuj

Dziękuję za informacje. Mam panele z wełny mineralnej.

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
          najbardziej mnie frapuje ściana za głośnikami: czy panele mają być na wysokości przetworników, szczególnie niskotonowego, czy np. w połowie wysokości ściany?
          Wystarczy sobie przyswoic, ze typowa kolumna promieniuje cala swoja powierzchnia jezeli chodzi o niskie czestotliwosci a nie punktowo w miejscach i wokolo nich gdzie sa umieszczone glosniki. Odpowiedz nasuwa sie sama gdzie i jak powinny byc ustawione/powieszone Twoje panele Poza tym, sprobuj roznych opcji. Nie jest nigdzie powiedziane, ze ustawisz tak i tak panele i bedzie super. Nigdy nie wiadomo jaka bedzie odpowiedz Twojego pomieszczenia, dlatego trzeba probowac i odsluchiwac.
          Last edited by Spurek; 25.11.2014, 11:52.

Skomentuj

Przepraszam, nie czytałem całego tematu, ale chciałbym się zapytać o cel paneli oraz geometrię i umeblowanie miejsca dolecowego.

Skomentuj

Czaruję...
            X