Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher Dancer CP-8871 II lub Focal Utopia V2 DIY project

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher Dancer CP-8871 II lub Focal Utopia V2 DIY project

Witam. Proszę o pomoc w doborze i opinie co do przyszłego mojego projektu.

Chciałem zrobić wierną bądź przybliżoną kopie głośników Usher Dancer CP-8871 II
    Jedna kolumna składać się będzie z:

głośnik wysokotonowy berylowy (9980-20Be)
    głośnik średnio-niskotonowy 7" papierowy (8948A)
    głośnik niskotonowy 2 x 8" węglowy (8955A)

Lub

zrobienie całkiem nowego projektu ,który wyglądem przypominałyby focal utopia v2

głośnik wysokotonowy Scan-Speak R2904/700005 Revelator
    głośnik średniotonowy Scan-Speak 12MU/4731T00 Illuminator
    głosnik niskotonowy Scan-Speak 26W/4558T00 bądź Scan-Speak 26W/4867T00 Revelator

lub ten sam wygląd ala focal utopia V2 ale z przetwornikami

głośnik średniotonowy Seas W15CY001 Excel (E0015-08S)
    głośnik niskotonowy Seas W26FX001 Excel (E0026-08S)

Zdaję sobie sprawę z wartości samych przetworników dodając jeszcze zwrotnice i wykonanie obudowy. Nie mało, dlatego proszę o opinie na temat tych trzech projektów za i przeciw.Co myślicie?
    Pomieszczenie w którym będą stały głośniki to 30m2 muzyka głownie akustyczne kawałki, dużo wokalu, gitar, ale również pop i rap. będzie to grało na klonie accu E450. Jeżeli chodzi o dostępność podanych wszystkich przetworników to jest możliwa, niektóre od ręki , niektóre na zamówienie, bo już się pytałem.

Zamieszczone przez AGD Zobacz posta
    głośnik wysokotonowy berylowy (9980-20Be)
    a gdzie byś go kupił?

Skomentuj

ten be usher jest w ogóle dostępny ?

Raczej 2 "dolne" zestawiania .
      Z tym, że 12mu do 10cali to nie jest dobry pomysł ani od strony wizualnej ani akustycznej .
      min 15cm a najlepiej 2x15cm w MTM albo jeden 18cm .
      Może być też problem z efektywnością seas 15cm może mieć za mało SPLu do W26 chociaż najprawdopodobniej uda się "skleić".
      Jest W16 który ma nieco więcej SPL i w takiej konstrukcji był by optymalny.

Zestawy będą różnić się estetyką dźwięku nikt Ci nie powie co tobie będzie się podobać więc albo odsłuch albo musisz "strzelić" :)
      Bardziej bym też proponował "szpilkowego" illuminatora niż revelatora .
      Chociaż w zestawie seasem z czysto technicznego punktu widzenia 700005 będzie lepszy (wyższy SPL i mniejsze THD poniżej 2k a tam wyląduje podział z w16) .

magnezowe seasy mają świetną niższą średnicę ale nie dają takiej frajdy ze słuchania jak 12mu :)
      Bas z seasów (nie słuchałem w26 ale l26 już tak ) będzie pewnie jak z pozostałych głosników tego producenta nieco wycofany bez pazura SS powinno być odwrotnie
      ushery zagrają natomiast ... "ciepło "

Skomentuj

usher 9980-20be jest dostepny od reki od dystrybutora usher na polske

Skomentuj

głośnik średniotonowy Scan-Speak 12MU/4731T00 Illuminator
          głosnik niskotonowy Scan-Speak 26W/4558T00 bądź Scan-Speak 26W/4867T00 Revelator
          Robiłem parę miesięcy temu podobny projekt tyle , że na wysokich był illuminator a na średnich nie 12 a 18cm illuminator. Bas był o ile pamiętam 8 ohmowy ale też alu revelator. Układ głośników jak w utopiach. Grało to całkiem fajnie :) .

Skomentuj

usher 9980-20be jest dostepny od reki od dystrybutora usher na polske
            Gdzie?
            http://loudspeakershop.eu/usher-audi...68.html?str=50

Ja bym to widział inaczej
            Na wysokim scan iluminator (do wyboru)
            Na średnich vifa ne sredniak lub iluminator
            Na basie zdecydowanie usher 8955 czy 2 szt jak wolisz
            Ew rewelator ale tu cena jest x2 większa
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

TIW200 też warto brać pod uwagę

Skomentuj

Ale to już ze dwa na stronę :)

Skomentuj

9980-20be nie jest sprzedawany nigdzie na świecie. Stosują je tylko i wyłącznie do swoich kolumn. Wiele razy próbowaliśmy zamówić je, nawet dwie sztuki na testy i nie dało rady.

Skomentuj

sorki za offtopic ale czy jest jakiś udany projekt z 8955 na basie? wiem że to dobry materiał na super bas z 8" i szukam czegoś sprawdzonego z nim na dole.
                    Jak waszym zdaniem wypada w porównaniu z L22RN4X

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                      9980-20be nie jest sprzedawany nigdzie na świecie. Stosują je tylko i wyłącznie do swoich kolumn. Wiele razy próbowaliśmy zamówić je, nawet dwie sztuki na testy i nie dało rady.
                      to chyba będe pierwszy, na razie nie chce sprzedawać informacji z jakiego źródła mam dojście bo są na stanie tylko dwie pary. Ale jak sie nie zdecyduje na kopie usherów to podam namiary

Skomentuj

To ciekawe, ze nikt na świecie nie ma nawet dustrybutorzy a ty masz
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na razie z trzech wersji odpadła już jedna. Pozostała kopia usherów i projekt ala focal ale z zmianą głośników jak radził raven

głośnik wysokotonowy Scan-Speak R3004/662000 Illuminator
                          głośnik średniotonowy Scan-Speak 18WU/4741T00 Illuminator
                          głośnik niskotonowy Scan-Speak 26W/4867T00 Revelator

Skomentuj

To ja polecę ci zestaw ushera :)

Musze zobaczyć ten diamencik
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              To ciekawe, ze nikt na świecie nie ma nawet dustrybutorzy a ty masz
                              zaczynam się martwić, albo facet mnie wkręca albo miałem szczęście. W rozmowie pracownik firmy bardzo profesjonalny i rzeczowy, w mailu dwa razy potwierdzał ,że posiadają ten model...

Skomentuj

Powiedz ile kosztuje i zamow tez dla mnie :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

L26 seasa ma bardzo niska dobroc, a to nie zawsze wychodzi na dobre. Bas jest przetlumiony, dlatego jest bardzo oszczedny. Przynajmniej ja w moich dotychczasowych warunkach doszedlem do tego wniosku
                                  Last edited by jamess8; 01.12.2014, 22:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                                    Sorki za offtopic ale czy jest jakiś udany projekt z 8955 na basie? wiem że to dobry materiał na super bas z 8" i szukam czegoś sprawdzonego z nim na dole.
                                    Jak waszym zdaniem wypada w porównaniu z L22RN4X
                                    Wystarczy poszukać http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80

Skomentuj

stanie tylko dwie pary
                                      Ten beryl mierzył zaph i dziwnie podobnie wygląda do rs28 daytona .
                                      To na pewno nie jet prawdziwy beryl .
                                      http://www.zaphaudio.com/tidbits/
                                      Jak chcesz beryl to 66400 SS .
                                      Topowa kopułka .
                                      I może nie będzie dużo drożej ale to PW :)

Warto też brać pod uwagę SB Satori .

Skomentuj

Taaa te tanie "beryle" to mają stop z 2% berylu a kopułka wykonana jest miedzi czyli chyba najgorszego materiału na kopułkę bo najcięższego. Takie beryle to miał też tang band i się za niego cenili coś koło 100 euro za szt. Za te pieniądze jest kilka naprawdę dobrych kopułek które nie muszą udawać tego czym nie są.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X