Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer diy do 1500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Xls 10tka, ewentualnie odpowiednik scan speaka o ktorym bylo tu juz wspominane:-) Oczywiscie jeden i drugi glosnik z mb. Co do wzmacniacza xls 200watt, scan speak 150watt starczylo. U mnie xls przy 200wattach chce szyby wybijac:-)
    Last edited by Adam_85; 08.12.2014, 18:33.

Skomentuj

Masz jeszcze Seas L26ROY i jego brat L26RO4Y z 10".
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
        Xls 10tka, ewentualnie odpowiednik scan speaka o ktorym bylo tu juz wspominane:-) Oczywiscie jeden i drugi glosnik z mb. Co do wzmacniacza xls 200watt, scan speak 150watt starczylo. U mnie xls przy 200wattach chce szyby wybijac:-)
        Patrzac na specyfikacje obu głośników Xls 10tka i 26W4558T00 który zejdzie niżej i będzie szybszy?

Skomentuj

Jaki parametr wplywa na te mistyczna szybkosc glosnika?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Jaki parametr wplywa na te mistyczna szybkosc glosnika?

No sam się właśnie nad ty zastanawiam :)

Skomentuj

charakterystyki impulsowe = szybkość głośnika (tak wiem nonsens)
              Last edited by kamil4772; 08.12.2014, 21:34.

Skomentuj

Bo jak narazie to te szybkosc znalazlem tylko w opisie brzmienia, a nie przedstawienie rzeczowych parametrow czy pomiarow. To mi traci troche dzwiekiem przewodow glosnikowych. Sa tacy, ktorzy slysza roznice, wiec z czegos musi ona wynikac. Jesli ktos slyszy szybkosc subwoofera, to chcialbym sie dowiedziec, jaki parametr na to wplywa, czy moze tylko tak sie komus wydaje, ze slyszy.

Skomentuj

Ja mysle, ze mozna by to podciągnąć pod wagę membrany i Bl i dołożył Xmax
                  Przynajmniej ja bym to tak widział
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bo jak narazie to te szybkosc znalazlem tylko w opisie brzmienia, a nie przedstawienie rzeczowych parametrow czy pomiarow. To mi traci troche dzwiekiem przewodow glosnikowych. Sa tacy, ktorzy slysza roznice, wiec z czegos musi ona wynikac. Jesli ktos slyszy szybkosc subwoofera, to chcialbym sie dowiedziec, jaki parametr na to wplywa, czy moze tylko tak sie komus wydaje, ze slyszy.
                    Pogromca mitów widże że wiesz co piszesz i znasz się na rzeczy :) doradz moze coś od siebie który głośnik lepeij wybrać z wyżej wymienionych :) a jak bym Xls 10tka lub 26W4558T00 wstadził w obudowe zamkniętą 40L to zagrają w miare szybko i nisko ?

Skomentuj

Te xls i im pochodne to muły sa
                      Nadają sie do kina ale w muzyce to ich zupełnie nie widze

Chyba, ze uzupełnienia bardzo niskiego dołu do frontow dobrze radzacych sobie z basem
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Te xls i im pochodne to muły sa
                        Nadają sie do kina ale w muzyce to ich zupełnie nie widze

Chyba, ze uzupełnienia bardzo niskiego dołu do frontow dobrze radzacych sobie z basem
                        wolniejsze są od mojego poprzedniego ravemaster 154 ?

pzreszukałem trochę neta i polecają jeszcze taki WAVECOR SW223BD01 co o nim możecie powiedzieć ?

Skomentuj

Zamieszczone przez waldi198 Zobacz posta
                          a jak bym Xls 10tka lub 26W4558T00 wstadził w obudowe zamkniętą 40L to zagrają w miare szybko i nisko ?
                          Ja nie wiem ile dla Ciebie to jest nisko i co to jest to "szybko". Ja jestem zdania, ze zazwyczaj to nieumiejetne zgranie subwoofera z pomieszczeniem i zestawem stereo jest odpowiedzialne za problemy z basem. Mody, rezonanse pokoju moga dawac wlasnie takie zludzenie spowolnienia basu, a glosnik sam w sobie wcale nie musi byc problemem. W dwoch roznych pomieszczeniach, ten sam subwoofer da zupelnie inne "brzmieni basu" poniewaz dwa rozne pomieszczenia maja odmienna akustyke.Druga sprawa, to nalezy zrozumiec, ze naprawde niski bas jest "wolny", szybki i niski bas to oksymoron, cos takiego nie istnieje. W naturze czy to w instrumentach zdolnych wytworzyc bardzo niskie czestotliwosci, potrzeba czasu na wzbudzenie tego niskiego basu. Nie jest sa mozliwe szybkie zmiany wysokosci zakresu niskiego basu, jak rowniez jego impulsu.

Kolumny na ktorych akutalnie gram, daja dosc ciekawy obraz, jaka jest roznica miedzy muzyka, a sciezka dzwiekowa z kina domowego. W wiekszosci utworow, czasami moze sie miec nawet wrazenie, ze basu moglo by byc wiecej. Natomiast jak tylko wlacze sciezke dzwiekowa dobrego filmu, to od razu slychac zuplnie inne, nizsze basy, ktorych zazwyczaj nie ma w typowych nagraniach. Czy da sie pogodzic bas kinowy z basem "muzycznym" ? Da sie, najpierw trzeba miec solidne, trojdrozne podlogowce, a reszta ma sie zajac dobrej klasy subwoofer, a najlepiej dwa suby ( i wiecej ).

Skomentuj

Jak sie ma solidne trzydrozne podłogowe kolumny to nietrzeba ich niczym uzupełniać
                            I sa wtedy w stanie bez problemow odtworzyć najniższe struny kontrabasu

- - - - - aktualizacja - - - - -

wolniejsze są od mojego poprzedniego ravemaster 154 ?
                            Nie znam tego revemastera ale nie sluszalem jeszcze szybkich 15"
                            Last edited by lklukasz; 09.12.2014, 08:14.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Da sie, najpierw trzeba miec solidne, trojdrozne podlogowce, a reszta ma sie zajac dobrej klasy subwoofer, a najlepiej dwa suby ( i wiecej ).
                              Wiec na jakim głośniki polecasz złożyć dobrej klasy suba zakładając że bas z kolumn mi wystarczy a sub będzie jako uzupełnienie z naciskiem na kino :-)

Skomentuj

Pewnie wybralbym perlesa z membrana bierna, lub scana z membrana bierna, tym bardziej ze chcialbys w miare nieduza obudowe. Zalezy jakim sianem tak naprawde dysponujesz.

Skomentuj

Pewnie wybralbym perlesa z membrana bierna, lub scana z membrana bierna, tym bardziej ze chcialbys w miare nieduza obudowe. Zalezy jakim sianem tak naprawde dysponujesz.
                                  I jak pewnie zrobię ze wybiorę jeden z tych dwóch głośników :-) Z membrana bierna i w obudowie zamknietej proponujesz ? myślę że na głośnik i wzmacniacz te 1300zl powinno chyba starczyć nie?

Skomentuj

Z membrana bierna i w obudowie zamknietej proponujesz ?
                                    A sa z membrana bierna ale w innej obudowie niz zamknieta? :)
                                    myślę że na głośnik i wzmacniacz te 1300zl powinno chyba starczyć nie?
                                    Nie wiem, nie znam dokladnych cen, ale 1300 wydaje mi sie troche malo.

Skomentuj

Pisałem z tym kolesiem z humble Homemade Hifi w sprawie 26W-4558T00 i ma z niego suba zamkniętego z MB i twierdzi ze sub jest wystarczająco szybki i schodzi do18Hz (-3dB) jest to możliwe w obudowie zamknietej?
                                      On ma go w skrzyni 48l i grubość scianek 40 mm wiec wychodzi juz galanta skrzynia :-) dało by rade wsadzić ten głośnik w trochę mniejsza obudowe?

Skomentuj

i ma z niego suba zamkniętego z MB i twierdzi ze sub jest wystarczająco szybki i schodzi do18Hz (-3dB) jest to możliwe w obudowie zamknietej?
                                        Obudowa z MB to odmiana bassreflexu, stosuje się MB najczęściej gdy strojenie jest bardzo niskie i rura byłaby bardzo długa, stąd pomysł membrany biernej i jej odpowiedniego obciązenia aby uzyskać odpowiednią masę drgającą.
                                        Jest to takie same zjawisko reoznatora helmholtza jak i bassreflex.
                                        Więc... możliwe

Skomentuj

A sa z membrana bierna ale w innej obudowie niz zamknieta? :)

Nie wiem, nie znam dokladnych cen, ale 1300 wydaje mi sie troche malo.
                                          No 1300 to na sam głośnik i mb mi wyjdzie :)

taki potrzebuje komplet ?
                                          http://www.carado.net.pl/product.php?id_product=3317
                                          http://www.carado.net.pl/product.php?id_product=3319
                                          Znacie ten sklep ?

Sub z Humble Homemade Hifi jest na wzmcniaczu Hypex DS4.0 400W i właściciel suba twierdzi ze to jest takie minimum pod ten głośnik ale cena mnie powala więc musze żnaleśc jakis pół srodek :)
                                          Jaki polecacie wzmacniacz do tego głośnika ? coś od Irka ?

Skomentuj

Czaruję...