Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer diy do 1500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ten hypex ma dodatkowe wzmocnienie niskiego basu, stad takie wyniki. Bez tego zapomnij o takim zejsciu z tego glosnika. Ogolnie rozwiazanie bardzo dobre, ale musi byc ta korekcja.

Skomentuj

jest szansa dostać tańszy wzmacniacz z takim rozwiązaniem ?

Skomentuj

Wzmacniacz możesz dowolny byle mu nie brakowało mocy, ale potrzebny jest filtr z korekcją, raven udostępnił taki projekt. Ma "niestety" tą urodę, ze jest diy, więc musiałbyś go sobie złożyć. Nie wiem czy jest na rynku coś z korekcją dostępne.

Skomentuj

Taki super glosnik i jakikolwiek wzmacniacz?
          Przeciez to nie byle popierdolka
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie no wydaje mi się ze wzmacniacz tez tu odgrywa dużą rolę :-) sub od gościa Humble Homemade Hifi jest jednak w obudowie zamknietej bez membrany biernej wiec w tym wypadku wzmacniac musi robić tez niezła robotę ze sub schodzi do 18Hz

Tak wygląda projekt
            http://www.humblehomemadehifi.com/do...oncert_Sub.pdf

Skomentuj

Wg tego projektu obudowa jest ze sklejki 40mm wszędzie, włącznie ze wzmocnieniami. Czy to nie jest czasem przesada?
              Zrobiłbym z cieńszej sklejki tą obudowę, szczupłe wzmocnienia, a tylko front podwójny. Zaoszczędzony litraż przeznaczyłbym dla 30W4558 to tylko 100zł więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                Wg tego projektu obudowa jest ze sklejki 40mm wszędzie, włącznie ze wzmocnieniami. Czy to nie jest czasem przesada?
                Nie! Dalbym nawet dodatkowe panele z plytek ceramicznych.

Skomentuj

Czym grubsza obudowa tym lepiej? głośnik 30w to już za dużo jak dla mnie heh na 20m2 ten 26W będzie nad wymiar i tak :-)

Skomentuj

Przeciez to oczywiste, ze im obudowa sztywniejsza tym lepsza. Szczegolnie w przypadku obudowy zamknietej, ktora sporo tej energii marnuje.

Skomentuj

aha ok więć przy budowie nie będę oszczędzał na materiale jedynie zmniejsze obudowe do 40l bo to jest taki minimum dla tego głośnika:)

Skomentuj

Zamieszczone przez waldi198 Zobacz posta
                        Czym grubsza obudowa tym lepiej?
                        Zgadza się, tylko że obudowa z tego projektu ma brutto 120l, a netto 48.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                          Zgadza się, tylko że obudowa z tego projektu ma brutto 120l, a netto 48.
                          no netto ponad połowe tego :) ale trochę tych wzmocniej jest w środku :)

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie:-) jeżeli złoże suba w obudowie zamknietej 40l i okaże się zebtego niskiego basu jest zbyt mało to nie bedzie to żaden problem przebudowac suba i dołożyć od dołu membranę bierna?

Skomentuj

Jak chcesz suba do filmów to bym się nie pchał w closed. Albo B-R albo MB od razu.
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Tak tylko zerkni parę postów wczęściej ze na tym głośniki gościu złożył suba zamkniętego i schodzi do 18Hz :-) tylko ze ja będę miał mniejsza obudowe :-)

Skomentuj

Sam ci wskazałem, żebyś sie do niego zgłosił. W życiu miałem 3 subwoofery w OZ (closed). Wszystkie moim zdaniem miały taki bass audiofilski do muzyki jako tło basowe, a nie efekty do kina. Pamiętaj, że OZ ma zawsze mniejsza efektywność do b-r a zatem potrzebuje więcej wattów. Jest po prostu ciszej przy tych samych wattach w stosunku do b-r. Nie miałem membrany biernej więc się nie wypowiadam.
                                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

dlatego chcę złożyć na początek OZ i jeżeli okaże się że basu jest mało to wtedy chciał byk kupić MB a teraz nie chce tego robić bo może będę zadowolony z suba i zaoszczędze prawie 400zł :P

Skomentuj

odświeżę temat, bo rozglądam się tak jak autor tematu...
                                      szukam głośnika do suba który sprawdzi się w kinie, salon 20metrów...
                                      aktualnie mam tiw 250x, lecz chce zmienić na cos mocniejszego z lepszym zejściem, budżet 1000zł, mysle nad beyma power 15
                                      wolałbym głosnik 4ohmowy-mam wzmaka 400w/4ohm rms
                                      a co powiecie o głosnikach car audio?(myślę o subach RE AUDIO)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X