Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początek pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To juz lepiej uzyc rowniez darmowego REW, ktory wciaga nosem Holma.

Skomentuj

Jakby kogoś interesowało to znalazłem jeszcze coś takiego. Ch-ka to jak dla mnie klon oryginalnego Panasonica. https://sklep.avt.pl/mikrofon-pojemn...4-5-2-2mm.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.google.pl/url?sa=t&sourc...dL8wjXu0igbsw3

Tutaj pdf tej wkładki z ch-ką .

Do Rewa trzeba jiga czy coś z tych rzeczy?

A jak sobie rew radzi z latencją? Holm sobie radzi podobno całkiem nieźle a rew?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        A jak sobie rew radzi z latencją? Holm sobie radzi podobno całkiem nieźle a rew?
        Jak dla mnie to sobie nie radzi. REW umozliwia pomiar semi dwukanalowy i to jest faktyczne radzenie sobie opoznieniami. Nie trzeba do niego jiga, ale jig z Arta dziala z REW. Program jest prosty w obsludze ale za to zapewnia bardzo wiele mozliwosci. Mierzy rowniez impedancje i parametry T-S.

Skomentuj

No więc zacząłem pomiary w tak lubianym na forum Holmimpulsie . Wszystko fajnie, program też jest prosty i czytelny tylko mam jeden problem. Za każdym razem gdy mierze jakikolwiek głośnik/kolumnę to mam ogromny spadek na wysokich tonach. Pliki kalibracyjne nie pomagają też niestety. Nie wiem czego może być to przyczyna. Mierzyłem szerokopasmówkę TB która pasmo do 20khz powinna mieć równe w miarę. Mierzyłem też kopułkę seasa 22taf/g i ta kopułka według pomiaru również ma spadek, a raczej nie jestem na tyle głuchy żeby nie usłyszeć spadku -25dB na wysokich tonach . Jakiś pomysł czego to może być wina?

Mierzę prosto z komputera (laptopa) na wejściu mic in, program holmimpulse, mikrofon mam od Hermesa (ma jakieś 10lat mniej więcej z tego co się dowiedziałem, a wkładka jest kupowana z zamówienia z forum). Jakiś pomysł czego to jest wina :glare: ? Wszystkie opcje programu chyba przepatrzyłem i różnice są nie wielkie. Zakryłem też dla próby przy pomiarze wysokotonówkę i widać jeszcze większy spadek, zaczynający się o wiele wcześniej więc mikrofon działa. Podobną sytuację miał ktoś z tematu na elektrodzie (identyczne wykresy jak moje w tym górnym rejonie praktycznie). Pomogła wymiana mikrofonu czy u mnie też to będzie konieczne?

Możliwe że to wina wejścia mic in w laptopie?
          Last edited by Oskar29; 14.02.2018, 17:35.

Skomentuj

Niektóre karty dźwiękowe tłumią najwyższą oktawę dla wejścia mikrofonowego. Zmierz charakterystykę samej karty.

Skomentuj

Sprawa okazała się dosyć prosta. Szkoda że wcześniej na to nie wpadłem. Jakby ktoś miał kiedyś takie problemy to zmniejszcie czułość mic in :) . Pomiary mam teraz do mniej więcej 18-19Khz czyli jak na moje potrzeby w zupełności wystarczająco :) . Okazało się że za duża czułość wejścia mikrofonowego obcina wysokie tony.

Skomentuj

Czyli opamp na wejściu karty nie wyrabia przy większym wzmocnieniu

Skomentuj

Wątpię żeby tam był jakiś osobny opa. Raczej scalak realteka .

Skomentuj

Dobra mam teraz inny problem z holmem. O ile pomierzenie ch-ki niskotonowca poszło gładko to mam problem z wysokotonowym. Za cholerę nie mogę go pomierzyć. Jakie powinny być ustawienia albo jak powinno mierzyć się wysokotonówki? Używa/używał ktoś może holma? Może mam coś źle zaznaczone w ustawieniach pomiaru?

Skomentuj

Czaruję...
                    X