Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początek pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Początek pomiarów.

Witajcie, jestem w trakcie składania swojego zestawu pomiarowego. Jig już się robi, ale nie wiem jak z resztą. Po pierwsze mikrofon. Wiem, że kiedyś większość korzystała z wkładki Panasonica WM61A, ale wyszły z produkcji i albo są niewiadomego pochodzenia wkładki wm61a na allegro lub zamiennik wm61, o którym nikt nic nie wie. Co polecacie ? Jakaś inna wkładka lub gotowy mikrofon jak np Behringer ECM8000 ? Kolejna sprawa to przedwzmacniacz. Co polecacie z własnego doświadczenia ? Ostatnia sprawa to czy można korzystać z karty dźwiękowej zintegrowanej w płycie głównej, czy lepiej kupić coś lepszego ? Myślałem o ASUS XONAR DG lub Creative Sound Blaster Z, ale Creative kosztuje 3x więcej. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Najpierw zadaj sobie pytanie czy chesz korzystać z SpeakrWorkshop czy z innych programów, bo inaczej JIG moze nei byc ci potrzebny. SW jest dość trudny do opanowania na początku.
    Co do mikrofonu to kup albo bardzo dobry, albo bardzo tani, albo odkup od kogoś WM61a.
    Co do preampu to zależy jaki mikrofon wybierzesz, czy będziesz potrzebował 48V (phantom)
    Co do karty na początek wystarczy ci jakiaś tania, jest temat o nich. Ale polecają:

Miditech Audioface II Karta USB
    Creative Labs SB0490 Sound Blaster Live! 24-bit External
    M-Audio's Audiophile USB

Skomentuj

Powiedzmy to sobie wprost - wkładki elektretowe się nie nadają. Tak samo o ECM8000 i jemu podobnych możesz zapomnieć - wszystkie mają wysoki poziom szumów własnych i nie nadają się do precyzyjnych pomiarów. Zaskakująco dobry w swej cenie jest Behringer B-1, ale potrzebna jest jego kalibracja. Niestety, sklepy które sprzedają go z dołączonym plikiem kalibracyjnym nie uwzględniają fazy, zatem taki mikrofon również jest bezwartościowy. Jeśli masz kogoś znajomego, kto dysponuje mikrofonem Bruel&Kjaer lub Schoeps, to sobie poradzisz.
      Karta dźwiękowa - patrz przede wszystkim na jej parametry, THD + N poniżej stu kilku dB. Apogee, RME i im podobne. Pamiętaj o jeszcze jednym - pomiarów dokonujemy przy 90dB SPL, zatem jeśli już będziesz miał jakiś preamp, skalibruj jego czułość do podanej wartości i zafiksuj potencjometr regulacyjny.
      Last edited by neequo; 14.12.2014, 05:35.

Skomentuj

No to ci kolega pomógł..myśle że bez clio też nic dobrego nie zrobisz..

Skomentuj

Zafiksowanie potka nic nie da bo... bedzie dobrze tylko wtedy kiedy warunki pomiarów za każdym razem bedą identyczne. A mieszkanie czy piwnica to nie laboratorium. I te karty. Bez przesady. Przerost formy nad treścią. Sam mam E-mu 0404 ale to tylko ze względu na jej mobilność. ESI są wystarczające i bardziej uniwersalne do wykorzystania przy pracy na kompie.
          Poza tym : http://diyaudio.pl/showthread.php?p=428181
          Last edited by Artmag; 14.12.2014, 09:34.

Skomentuj

no bez kippela to nie ma co podchodzić .
            ręcę opadają .

Skomentuj

A ile warte są pomiary z dokładnością, dajmy na to +/- 3dB (przy "dobrych wiatrach")? Jest sens tracić czas i energię? Czytałem na tym forum wiele wątków z których niezbicie wynika, że "głośniki brzmią dobrze tylko wówczas, gdy w pomiarach wychodzi mi jakaś dziwna, zła, brzydka, nierówna charakterystyka". Następnie zbiera się całe gremium znajomych, którzy potwierdzają wrażenia autora konstrukcji. I nikomu nie przejdzie przez myśl, że z pomiarami coś nie halo. No i jeszcze pakowanie tych wkładek w metrowej długości rurki - 20 cm wystarczy w zupełności!
              Last edited by neequo; 14.12.2014, 11:39.

Skomentuj

A to kolega neequo zawodowo robi bo większość tutaj dla przyjemności.

Skomentuj

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
                  A to kolega neequo zawodowo robi bo większość tutaj dla przyjemności.
                  Hmm, tego nie wziąłem pod uwagę. Fakt, pomiary zawsze wiążą się u mnie z pewnym wysiłkiem, czasem wręcz mi się nie chce ruszać tego tematu ;-)

Skomentuj

Szkoda kasy wydawać na sprzęt skoro i tak ,,slabe" głośniki kupujemy. A poza tym co nam po charakterystyce jak to nie będzie grało.

Skomentuj

Myślałem o robieniu pomiarów przy użyciu SW. Dziękuję neequo za pomoc, ale te mikrofony to chyba jednak przesada Proszę Was o bardziej konkretne przykłady z Waszego doświadczenia. Pomoc typu: kup mikrofon albo drogi albo tani wiele mi nie mówi. Wkładki Panasonica z wiarygodnego źródła nie dostanę. Z zaproponowanych kart dźwiękowych chyba dostępna jest jedynie ta: Miditech Audioface II Karta USB. Czy jeszcze jakieś propozycje ? Może jakaś do zabudowy nie zewnętrzna ?

Skomentuj

Kup jakąś ESI i będziesz zadowolony. Niestety każdy mikrofon z kalibracją będzie drogi bo i sam proces kalibracji kosztuje.

Skomentuj

Ja również przymierzam się do zrobienia sobie jakiegoś ma zestawu. Aktualnie zakupiłem wszystkie potrzebne złącza i czekam na wkładkę. Zaryzykowałem i zamówiłem z allegro(http://allegro.pl/panasonic-wm-61a-w...866374230.html). Nie wiem czy to oryginał czy podróbka... Jak złoże JIGa i wypożyczę NTI to pomierzę i porównam :)

Podpinając się pod temat, jakie oprogramowanie polecacie? Bo na forum widzę ze zdania podzielone Arta, Speaker workshop... Mółby ktoś pokrótce opisać w czym jest każdy najlepszy?

Skomentuj

Ja też zaczynałem od rozwiązań Darmowych i nie widzę nic złego aby na tym się uczyć i działać.
                            SW nie polecam dla niecierpliwych, ARTA jest OK, HOLM odradzam. Nie pytajcie dlaczego to moje prywatne zdanie.
                            Stara dobra wkładka panasonica jest OK jak się nauczymy z Nią pracować. Nawet mam gdzieś swój mikrofon na tej wkładce sprzed 10 lat ( mogę sprzedać jak znajdę :) ).
                            Jeśli mamy pracować z kartą muzyczną w komputerze to też wielka loteria ale warto próbować. Najprościej i najlepiej to komunikować się z komputerem drogą cyfrową poprzez zewnętrzny interface i nie wykorzystywać wewnętrznych przedwzmacniaczy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Behringer ECM 8000 - na początek wraz z kalibracj. to już Bardzo dużo. B-1 to mikrofon do wokali z tego co się orientuje :).
                            Zdecydowana większośc mikrofonów do pomiarów głośników to elektre..... przykład http://www.earthworksaudio.com/measurement/. W clio też, W DAAS który stosuje Wavecore też. Pojemnościowe stosuje się w bardziej wymagających pomiarach przemysłowych. Ale co Ja tam wiem ....

Skomentuj

Panowie, czy ktoś starał się pomierzyć charkę tego niepewnego wm61 z allegro? Jakie mogą być niepewności dla takiej wkładki? W temacie o pliku kalibracyjnym El_liero pokazał +/- 2 dB do ~10kHz z tym że była to chyba oryginalna wkładka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                Ja też zaczynałem od rozwiązań Darmowych i nie widzę nic złego aby na tym się uczyć i działać.
                                SW nie polecam dla niecierpliwych, ARTA jest OK, HOLM odradzam. Nie pytajcie dlaczego to moje prywatne zdanie.
                                Stara dobra wkładka panasonica jest OK jak się nauczymy z Nią pracować. Nawet mam gdzieś swój mikrofon na tej wkładce sprzed 10 lat ( mogę sprzedać jak znajdę :) ).
                                Jeśli mamy pracować z kartą muzyczną w komputerze to też wielka loteria ale warto próbować. Najprościej i najlepiej to komunikować się z komputerem drogą cyfrową poprzez zewnętrzny interface i nie wykorzystywać wewnętrznych przedwzmacniaczy.

Behringer ECM 8000 - na początek wraz z kalibracj. to już Bardzo dużo. B-1 to mikrofon do wokali z tego co się orientuje :).
                                Zdecydowana większośc mikrofonów do pomiarów głośników to elektre..... przykład http://www.earthworksaudio.com/measurement/. W clio też, W DAAS który stosuje Wavecore też. Pojemnościowe stosuje się w bardziej wymagających pomiarach przemysłowych. Ale co Ja tam wiem ....
                                No przecież dobrze piszesz. Mikrofony pojemnościowe (true condenser) oferują znacznie większy odstęp sygnału od szumu, dzięki czemu można już uzyskać wiarygodne wyniki pomiaru zniekształceń harmonicznych głośnika. Jak dla mnie THD to jedno z podstawowych kryteriów przy wyborze przetwornika (m.in. dlatego wybiłem sobie z głowy węglowe głośniki firmy STX). Mikrofon Behringer B-1 to właśnie dobry wybór dla kogoś, kto ma zamiar zająć się DIY, ponieważ ten mikrofon oferuje wszystko, czego potrzebujemy, za bardzo przystępną kwotę. O kalibracji napisałem wyżej. Również zgadzam się, że karta dźwiękowa zintegrowana z płytą główną jest niedopuszczalna. Już za 500 - 700 zł można kupić wystarczająco dobrą kartę dźwiękową (przyznaję, z tym RME to trochę przesadziłem). A jeśli chodzi o software, to polecam FuzzMeasure (tylko Mac OS X), jest tak łatwy w użyciu, że można go opanować w kilka chwil. Oczywiście oferuje wszystkie potrzebne pomiary, a wyniki daje wiarygodne. Kosztuje 150 $ (cena dla edu 90 $) niestety trzeba doliczyć podatek i bankową opłatę transferową. Jednak komfort jego użytkowania jest tak wysoki, że warto. A przedwzmacniacz można sobie samemu zbudować. Przy użyciu INA217 poradzi sobie nawet nie-elektronik, nawet jest kit w AVT.

Skomentuj

B-1 to mikrofon membranowy wokalno-instrumentalny o charakterystyce kardioidalnej - totalnie nie nadający się do tego celu. Podejrzewam że lepszy już byłby Shure SM57-58 :). Żart oczywiście.
                                  Masz praktykę w projektowaniu kolumn czy tylko teoretyzujesz i powtarzasz co gdzieś wyczytałeś ?? Wybacz ...

zapewne chodziło Ci o B-5. Ale zarówno B-5 jak i ECM 8000 nie zostały stworzone do pomiarów ale są do tego celu używane z większym lub mniejszym powodzeniem w zależności od tego z jakim towarzystwem pracują.

Skomentuj

B-1 to mikrofon membranowy wokalno-instrumentalny o charakterystyce kardioidalnej - totalnie nie nadający się do tego celu. Podejrzewam że lepszy już byłby Shure SM57-58 :). Żart oczywiście.
                                    Masz praktykę w projektowaniu kolumn czy tylko teoretyzujesz i powtarzasz co gdzieś wyczytałeś ?? Wybacz ...
                                    B-1 ma na wyposażeniu dwie wkładki, kardioidę i bezkierunkową.
                                    Last edited by neequo; 14.12.2014, 16:50.

Skomentuj

I znowu mówisz o B-5. Tak B-5 można kupić z charakterystyką kardiodalną lub dookólną

Nie na temat...
                                      pokaż zdjęcie/link tego twojego B-1

Skomentuj

I znowu mówisz o B-5. Tak B-5 można kupić z charakterystyką kardiodalną lub dookólną

Nie na temat...
                                        pokaż zdjęcie/link tego twojego B-1
                                        Masz rację, od początku chodzi mi o mikrofon Behringer B-5. Przepraszam wszystkich czytelników za błąd.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X