Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początek pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolego nie ma sensu wydawać na sprzęt pomiarowy bo autor nie otwiera firmy produkującej głośniki tylko chce hobbystycznie sobie pomierzyć .
    Wystarczy jak kupi mic z kalibracją za 300PLN lub skalibruje sobie mic w aluminiowej rurce za kilkanaście PLN.
    Ja taki mam i różnice pomiędzy kalibrowanym a tym w rurce są rzędu 0.5dB na skraju pasma co jest bez znaczenia ;
    Bo jak już wspomniał nie jest używany do pomiarów laboratoryjnych .
    - do zgrania faz nie potrzebny jest kalibrowany pod to mic i powinien kolega wiedzieć dlaczego .
    - pomiar THD jak już będzie robił to wyłącznie porównawczy i nie jest mu potrzebny wypasiony mic znowu na każdy pomiar będzie zniekształcony tak samo . A z pomiarami wykonanymi w innych warunkach i tak nie porówna .
    - dowolna karta dźwiękowa będzie miała o rząd mniejsze THD niż najlepszy głośnik więc nie musi na nią wydawać nie wiadomo ile

Skomentuj

I na Holmimpulse też się da

Skomentuj

Dziękuję Raven za sprowadzenie rozmowy na ziemie. Prosiłbym o przykłady sprzętu, który mogę kupić, bo mi ciężko wybrać coś z tak dużej oferty, co nie będzie jakieś bardzo drogie a będzie się nadawało. Wkładki Panasonica nie dostanę. Z kart dźwiękowych w testach dobrze wypada Asus Xonar DG. Będzie się to nadawało ? lepiej coś na usb ? Np Miditech Audioface II Karta USB, o którym pisał El_liero? Znalazłem również coś firmy ESI Maya 44 PCI. Obsługuje napięcie 48V więc może obejdzie się bez przedwzmacniacza ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor188 Zobacz posta
          Prosiłbym o przykłady sprzętu,
          A jaki masz komputer? i jaka jest w nim karta dźwiękowa?

Skomentuj

Karta wbudowana w płytę główną

Skomentuj

To zainstaluj Artę, kup rezystor 100ohm i za pomocą 2 jacków i paru kabli sprawdź jak działa moduł impedancji. Następnie weź wkładkę panasonica, wsadź rurkę i spróbuj pomierzyć głośnik podłączając do wejścia mikrofonowego karty. Od tego proponowałbym zacząć.. koszt kilka złotych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak karta może być naprawdę ok do pomiarów, jak się pojawią problemy np. z latencją kupisz sobie coś na usb.

Skomentuj

Jak już coś robię to porządnie od A do Z, więc wolałbym propozycje sprzętu, które dadzą mi wyższe prawdopodobieństwo poprawnie wykonanych pomiarów niż z wkładki Panasonica niewiadomego pochodzenia, której od kilku lat nie produkują.

Skomentuj

Nie jeden tutaj jeszcze jest na etapie wkładek, poczytaj sobie świerzy wątek o pliku kalibracyjny który potwierdza że to nadal tanie i nie najgorsze rozwiązanie dla amatorów. Sam mikrofon to nie wszystko, pozostaje pomieszczenie no i torchę doświadczenia w pomiarach. Wariant który Ci zaproponowałem nie kosztuje nic, a naprawdę możesz na nim sporo się nauczyć.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A i prawdopodobieństwo pomiarów wychodzi w miarę

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                    A i prawdopodobieństwo pomiarów wychodzi w miarę
                    Jak nie bardzo zbliżone ...

http://www.audax.com/archives/tm025c1.pdf

Pomiar ze zwykłego Panasonica z preampem wallina :)

Skomentuj

No właśnie o tym mówię :)

Skomentuj

Irek nie raz pisał że sprzęt to pikuś a interpretacja tego to zupełnie co innego i na tym bym się skupił

Skomentuj

Jeśli nie boisz się lutownicy, to proszę, dobry preamp DIY:
                          http://www.monterdiy.net/przedwzmacn...ladzie-ina217/

A jeśli chodzi o mikrofon, B-5 Behringera jest naprawdę godny polecenia i tani jak barszcz. W audiotransucers.com sprzedają go z plikiem kalibracyjnym. Ktoś wyżej napisał, że kalibracja fazy nie jest potrzebna, ja jednak zapytałbym, czy daliby też dane dotyczące fazy. W sumie to nie powinien być dla nich żaden problem, a miałbyś instrument dający wyniki poprawne w pomiarach każdego rodzaju.
                          Last edited by neequo; 15.12.2014, 09:16.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o charakterystykę to ok- kalibracja jest wskazana. Ale fazę i tak musimy zgrać głosnik z głośnikiem. Mikrofon sam sobie nie wybiera fazy więc czy będzie 49° czy 94° to i tak musimy to dopasować zwrotką.

Skomentuj

529zł za Behringera, rzeczywiście tani. Rozmawiałem dzisiaj z osobą sprzedającą wkładki Panasonica na allegro http://allegro.pl/panasonic-wm-61a-w...866374230.html, powiedziała że ściągają je z Japonii i zapewnia, że są oryginalne. 20zł to nie dużo więc warto spróbować. Co do przedwzmacniacza to myślałem o preampie Wallin'a zmodyfikowany przez Q. Warto, czy może cośz gotowców z AVT ?

Skomentuj

Sam się zabieram za pomiary i na prawdę myślę że dobrym rozwiązaniem jest podłączyć choćby tego wm61 pod wejście mikrofonu w karcie i zobaczyć jak to wygląda, czy coś z nam z tego wyjdzie, jeśli coś będzie z tego i będziemy się czuli na siłach wtedy iść w bardziej rozbudowany system a nie pchać się od razu w cuda i liczyć że sprzęt wszystko za nas zrobi

Skomentuj

dziś przyszły WM61-A 10szt :)

Skomentuj

Kuzyn posiada coś takiego: http://www.djshop.pl/k5,studio/i1499...lett-solo.html, czy miałoby to sens w połączeniu z jigiem ? Mikrofon-Jig-Interfejs

Skomentuj

w zasadzie to mam na zbyciu dwa mikrofony a wm61a i jeden preamp wallina. jeden mic jest w ładnej rurce, a drugi w bardzo brzydkiej:)

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                                        dziś przyszły WM61-A 10szt
                                        Gdzie kupiłeś?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php?p=429282

Skomentuj

Czaruję...
                                          X