Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początek pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po pierwsze mostek średnio pasuje do pomiarów, poza tym PAM czy ogólnie klasy D do pomiarów bym nie stosował, końcówka bez filtru ma syf na wyjściu, a jak zastosujesz filtr, to odpowiedź częstotliwościowa wzmacniacza będzie zależeć od impedancji obciążenia.

Nawet jakiś TDA2003 bym zastosował i zasilanie pojedyncze, tu jakiś 1W wystarczy.

Skomentuj

Już zamówiłem trudno wykorzystam do czegoś innego :biggrin:
      TDA 2003 ma trochę lipne pasmo przetwarzania od 40hz do 15khz ,mam tda 2005 40hz do 20khz mogę też złożyć na czymś znacznie lepszym .
      Ampli na czym ty masz zrobioną końcówkę do pomiarówki ?

Skomentuj

Gainclona sobie zrob, jesli nie musi byc na 12V.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Gainclona sobie zrob, jesli nie musi byc na 12V.
          Chciałbym aby cała pomiarówka była mobilna chciałem też wykorzystać ogniwa li- ion 18650 .
          Co do Gainclona to dzięki za sugestie na pewno by to był dobry pomysł na stacjonarną opcję .

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
            TDA 2003 ma trochę lipne pasmo przetwarzania od 40hz do 15khz ,mam tda 2005 40hz do 20khz mogę też złożyć na czymś znacznie lepszym .
            Akurat to pasmo może być większe, kiedyś sprawdzałem do ile to ciągnie, ale dokładnych liczb nie podam, raczej więcej niż tam napisali, zresztą odpowiedź wzmacniacza dość łatwo w samej kalibracji uwzględnić.

Szczerze to biorę co jest pod ręką, głównie gotowe klocki, czasem się zewrze jakiś kabelek czy coś, to przynajmniej zabezpieczenia w nich na coś się przydają, najważniejsze by dało się powyłączać wszystkie efekty i inne loudnessy mogące zepsuć pomiar.

Jak chcesz koniecznie wersję przenośną, to można się pokusić o jakąś małą przetwornice step-up, przy czym raczej aż tak daleko bym nie szedł i najłatwiej z jakimiś TDA pokombinować, takiego to możesz nawet na pająka przetestować, bo elementów jest tyle co nic (szczególnie jak znajdziesz jakieś TDA dedykowane do car audio, gdzie tylko kondensatory są potrzebne).

Skomentuj

Mam TDA 2005 mogę na nim zbudować , mostkować go czy użyć tylko jednego kanału ?

Skomentuj

Do jiga arty nie mozna uzywac mostkowanych wzmacniaczy.

Skomentuj

Dobrze wiedzieć , więc wykorzystam tylko jedne kanał :)
                  Co do PRE mic jakiego polecacie ? Czy forumowy Preamp Wallin'a będzie wystarczający ?

Skomentuj

da 2003 ma trochę lipne pasmo przetwarzania od 40hz do 15khz ,mam tda 2005 40hz do 20khz mogę też złożyć na czymś znacznie lepszym .
                    tba820

Skomentuj

Jako że mam pytanie na temat to się zapytam tutaj . Czy te wkładki panasonica dostępne teraz w sprzedaży nadają się do pomiarów? Z tego co wiem to panasonic już ich nie produkuje i zostały tylko chińskie podróbki pod tą samą nazwą. Sprawuje sie to jakoś sensownie :) ? Jeśli nie to czy jest jakiś inny sposób na tani mikrofon do pomiarów? Używał bym go z holmimpulse.

Skomentuj

Przetestowałem kilka WM-61a z obecnej produkcji https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post490516

Skomentuj

Podobnie się zachowują z tego co widzę jak oryginały Panasonica. Tragedii nie ma . Do amatorskich pomiarów starczy :) .

Skomentuj

Drobne zafalowania na wykresach to odbicia od uchwytu mikrofonu

Skomentuj

Witam.

Ja mam z kolei nietypowe pytanie, a mianowicie zajmuję się projektem zestawu słuchawkowego. Chciałem się dowiedzieć czy za pomocą kombajnu JIG i SW będzie istniała możliwość zrobienia pomiarów wkładek głośnikowych 16 Ohm i 32 Ohm 1W, a jeśli tak to czy będzie do tego potrzebna modyfikacja JIG??

Pozdrawiam

Skomentuj

Myślę że tak . Możesz też spróbować holmimpulse. Jest prostszy i można bez jiga robić.

Skomentuj

Dzięki za info. :) Zobaczymy co z tych eksperymentów wyjdzie. :)

Skomentuj

Będę się pozbywał końcówki (TDA 2030A) mocy która miałem do pomiarów z ArtaBoxem -> https://marcinsywala.pl/arta-box-kon...ocy-tda-2030a/
                                    Jakby co to priv
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A ja mam jeszcze jedno pytanie. Wymyslilem sobie ze na kompa do pomiarow wkorzystam starego lapka (wlasnie z niego pisze i dlatego nie ma polskich znakow :flapper: ). Zainstalowalem win xp i mam problem. Karta to integra realteka alc 262. Testowalem ja w rmaa i wszystko wyglada ok, ale zaniepokoila mnie jedna rzecz w okienku dopasowywanie pozimow jest tez latecja. Mam ja na poziomie 410-430ms w (miare stala jest). Czy to jedno znacznie skresla tego lapka do pomiarow?
                                      Last edited by Oskar29; 02.02.2018, 20:55.

Skomentuj

Możesz zrobić pętlę i sprawdzić pulse response w SW, jakiekolwiek płynięcie latencji = skreślone użytkowanie SW, co ciekawe ARTA na tym samym sprzęcie gdzie w SW pływało potrafi uzyskiwać za każdym razem to samo, także trzeba sprawdzić różny soft.

Skomentuj

Ja z holmimpulse chce korzystać.

Wydaje mi się że nie powinno być problemu bo w holmimpulse można zdefiniować latencję, a że mi ona nie pływa aż tak mocno na xp (na w7 to był kabaret ) tzn. jakieś kilkanaście ms (to dużo jak na integre w starym lapku?) to chyba powinno być ok. No nic zamawiam wkładkę i obudowę nie ma co czekać .
                                          Last edited by Oskar29; 02.02.2018, 23:28.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X