Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do 400zł.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do 400zł.

Witam. Czy znajdzie się coś sensownego, rozsądnego do 400zł (używane)? Do brata szukam. Albo BG1 albo jakaś używka z alledrogo do 400zł. Tylko pytanie, czy znajdzie się coś lepszego od BG1 - złożony na najlepszych częściach - rezystory beyshlag, kondensatory wima, panasonic fm, elna silmic itp, tranzystory końcowe te droższe tj oryg Toshiby (para za 50zł). Trafo z toroidów wersja audio.

Co ma to zasilić... Altusy 110 po modyfikacjach Tak, tak, weselne brzmienie. Ale jeśli jest ktoś blisko to może ich posłuchać jak grają po nowej zwrotnicy, e-mu 0204 lub 0202 oraz BG1.

Chcę sprawdzić czy jakościowo-dźwiękowo do 400zł znajdę coś co przebije BG1.

Pozdrawiam
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Jak mozesz troche dolozyc to:

http://allegro.pl/wzmacniacz-sony-ta...906045301.html
    http://allegro.pl/sony-ta-f570es-kla...873929488.html

Stan wizualny moze nie jest najlepszy tej 570 ale cena jest niska, ja 570 w idealnym stanie sprzedalem za 720zl
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Teraz pytanie, czy różnica dźwiękowa między tymi wzmacniaczami a BG1 jest taka duża na "+" sony?

Skomentuj

Sony to Sony, w dodatku ES, Japonska mysl techniczna

BG mozesz porownywac do uniampa, gainclona i innych tego typu zabawek

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
          Sony to Sony, w dodatku ES, Japonska mysl techniczna

BG mozesz porownywac do uniampa, gainclona i innych tego typu zabawek
          a tych zabawek nie można porównać do fabrycznych wzmacniaczy, no tak choćby wzmacniacze sony są budowane z magicznego proszku:-) Nie ośmieszajmy się, może pod względem funkcjonalności taniej kupić używkę, ale mówiąc, że diy ustępuje brzmieniem fabrycznym klockom, zwyczajnie kłamiesz. Do tego tak stare wzmacniaczy też wymagają nakładu pracy i inwestcji, bo coś trzeszczy coś nie działa itd. Często mają przeszłość pod znakiem zapytania..

Skomentuj

Brzmienie to nie wszystko

Kolejnosc przypadkowa, jesli chodzi o budowe i funkcjonalnosc

Moc trafa, pojemnosc filtracji, marka zastosowanych kondensatorów zasilacza, uzyty potencjometr glosnosci.

Te 400zl to starczy chyba tylko na trafo i kondensatory dobre, a gdzie cala reszta, gdzie selektor zrodel, pelny uklad zabezpieczen

Majac 500, 1000, 1500zl na wzmacniacz zawsze lepiej kupic uzywke, dopiero klony Accu to znaczna przewaga na ich korzysc w stosunku do uzywanych wzmacniaczy

To jest oczywiscie tylko moje zdanie, nikt nie musi sie z nim zgadzac

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
            Do tego tak stare wzmacniaczy też wymagają nakładu pracy i inwestcji, bo coś trzeszczy coś nie działa itd. Często mają przeszłość pod znakiem zapytania..
            Jeśli ktos bierze sie za budowanie wzmacniacza (nawet z kitu'u) to bez problemu poradzi sobie z konserwacja wzmacniacza, a ten bedzie zyl kolejne 20 lat

- - - - - aktualizacja - - - - -

Kto kto na codzien nie ma stycznosci z uzywkami zawsze bedzie do nich sceptycznie podchodzil

Skomentuj

Hm.. BG1 mam od paru miesięcy na nowych porządnych częściach.

Trany końcowe toshiby > 100zł
              Rezystory beyshlagi > 50zł
              Kondensatory wimy,panasonic fm, elna,nichicony kw > z jakieś 50zł
              Tranzystory mniejsze z jakies 20zł

Trafo 200VA 2x28V troidy, wersja audio > jakieś 200-220zł
              Kondy 4x 10 000uF/50V Samsung > 80zł
              Zasilacz, pcb z zabezpieczeniami od Taz'a > z jakieś 30zł na drobnice.

Razem > 550zł

Do tego :

Potencjometr BOURNS PRO AUDIO 2X50K - z jakieś 12zł

Selektora nie używam, przedzwmacniacza również. Sygnał leci prosto na PR i na końcówki. Żadnych dodatków.

Wcześniej jedynie leci przez e-mu 0202 lub 0204 i flaki.

Skomentuj

BG1 jest dość prostym wzmacniaczem, który chyba wyewoluował z fet-hexa, który miał z założenia być prostą, tania końcówką, bez egzotycznych części, żeby każdy mógł sobie takie coś zrobić.
                Cudów nie ma co oczekiwać, przegra z topowymi konstrukcjami "ze sklepu".
                Gdyby zamiast drogich tranzystorów końcowych, rezystorów i kondensatorów poza torem sygnałowym dać "normalne", w tej cenie spokojnie można zrobić BG9 - coś ambitniejszego z naszego forum - albo coś z diyaudio.com, myślę, że taka końcówka patrząc na samo brzmienie spokojnie nawiązuje walkę z dobrymi fabrycznymi konstrukcjami. Tyle że trzeba mieć trafo, filtracje, różne pierdoły i na koniec najdroższe - obudowa!
                Gdy wszystko się kupuje po prostu w sklepie - nowy transformator, nowa filtracja, buda z np. z modu, diy dopiero od naprawdę wysokiego poziomu zaczyna być oszczędnością względem fabrycznych konstrukcji (ale nam nie o to chodzi w diy, prawda? ).
                Do tego często nie mamy sterowania pilotem i innych...

Inna sprawa, jak ktoś części kupuje tanio, albo ma gdzieś dostęp żeby je zdobyć... Na swoim przykładzie - w życiu nie brałbym się za niektóre rzeczy, gdyby nie fakt, że trafiłem trafo 330VA za ~30zł, mam dużo kondensatorów 6.8mF z demontażu, tak samo radiatory... Inaczej parę ładnych stówek musiałbym wyłożyć.

Skomentuj

Do siebie mam BG9 i hybryde - oba w trakcie uruchomienia :)

Obudowa - mnie wyszła maks 150zł - w tym cięcie laserem, blachy 2mm , front i tył 3mm aluminium.

Sterowanie z pilota - mam wł/wył. Mam jeszcze alpsa z silnikiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                    Cudów nie ma co oczekiwać, przegra z topowymi konstrukcjami "ze sklepu".
                    Nie potrzeba tu wcale topowych konstrukcji

Skomentuj

Bardzo możliwe. Chciałbym kiedyś zrobić jakieś większe testy żeby przekonać się, ile to nasze elektroniczne diy warte

Skomentuj

Sam staram sie cos projektowac i budowac, modyfikuje istniejace uklady, eksperymentuje z roznymi rozwiazaniami itp ale to jest ciezszy orzech do zgryzienia niz zbudowanie kolumn, i akurat na tym polu DIY ustepuje fabrycznym konstrukcjom, oczywiscie mowa o nieco bardziej zaawansowanych wzmacniaczach ktore w latach produkcji byly segmentem srednim
                        Last edited by Bumpalump; 18.12.2014, 15:56.

Skomentuj

Mi zależy tylko i wyłącznie na brzmieniu, reszta mnie interesuje Do młodego zostawiam BG1. Kiedyś jak już będzie mieć normalne (porządne) monitorki lub kolumny można się rzucić na coś droższego

Pozdrawiam

Skomentuj

Bez porzadnej budowy nie ma brzmienia ;p ale oczywiscie mozna znalezc odstepstwa od reguly, najlepszym takim przykladem jest monstrualnie zbudowany Pioneer A-717, 757, 777, 858 itp i to w ogóle nie gra ;p

Skomentuj

Tylko panowie, do czego porównujecie? Co to jest ta półka średnia? Miałem Yamahę rs700, mam grundga V3, jakieś inne różne w domu odsłuchiwałem. I bg1 gra od nich lepiej, chociaż czuje się sporo mniejszą moc. Zdawał mi się ze te wzmacniacze to właśnie taka średnia ekonomiczna klasa. Naprawdę czy do 400-500zł za używkę, jeśli ktoś nie złapie jakiejś dobrej okazji, to się coś lepiej grającego znajdzie?

Skomentuj

Yamaha to nowa budzetowka, ja mowie o sredniej klasie z lat 90

Skomentuj

To ja się podepnę, bo widzę, że kolega oblatany:

Coś z pilotem, nie musi być potwór (2x20W mi wystarczy) w tej kasie dostanę? Mogę dołożyć, ale wtedy już musi być ładne (jak Marantz 6010 OSE).

Skomentuj

Zobacz Sony TA-F590ES, Denon PMA 980R

Skomentuj

A coś ładniejszego? Kobieta nie z domu wyrzuci...
                                      http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4922269054
                                      http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4956092587
                                      Mają sens? Kolumny mam Polaris 80, ale planuję zbudować Hurricane'y.

Złożył bym coś sam (mam już pre i radiator, brakuje końcówki, obudowy i trafa), ale sama puszka to koszt ok. 500pln bez CNC :(

Skomentuj

Marantz ale to takie cieple dosc analogowe granie, musisz sam sobie odpowiedziec czy bedzie Ci pasowal

Skomentuj

Czaruję...
                                        X