Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wharfedale Diamond 8.3 zwalony tweeter

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wharfedale Diamond 8.3 zwalony tweeter

Witam wszystkich na forum. Jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem pary kolumn Diamond 8.3, przesiadka z głośników komputerowych, było ładnie ale szybko się zepsuło. W jednej z kolumn przestał grać głośnik wysokotonowy. Niestety oryginalne przetworniki są trudnodostępne, chyba że nie są a nie wiem.. Pytanie jest takie, czy jest sens wymienić je na jakiś inny głośnik o podobnych parametrach, jaki ewentualnie? Jeśli nie, to czy można będzie wykorzystać przetworniki średniotonowe do jakiejś innej konstrukcji? Nie zajmowałem się wcześniej tą tematyką, więc wszelkie sugestie mile widziane. Jeśli z tego co mam, nie da się nic wyciągnąć, pomyślę nad konstrukcją opartą na STX MX140 TL.

Szukaj używek na allegro lub ewentualnie wymienić cewkę. Zmiana głośnika na inny wiąże się z przeprojektowaniem zwrotnicy.

Skomentuj

Pytaj dystrybutora o możliwość zakupu części zamiennej. Serwisową powinni ściągnąć.. chyba.

Skomentuj

Oddaj do serwisu niech naprawia
        Bo samego glosnika wysokotonowego to ci pewnie nie sprzedadzą
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Kiedyś pisałem do serwisu, średnio mi się to opłaci, samo sprawdzenie kosztuje ok 150 plus części i robota do tego przesyłka, kupiłem je chyba za 300.. Przejdę się jednak do salonu który mam niedaleko Q21 może mi pomogą. Niby są dostępne jakieś zamienniki ale nie ufam im zbytnio.
          Przy okazji zapytam, bo pewnie prędzej czy później wezmę się za własne DIY:) czy projekt oparty na MX140 będzie progresem w porównaniu do tych 8.3? Czy może od razu dozbierać więcej i próbować FX300?
          Słucham różnych rzeczy z przewagą rocka, ale wpada też klasyka i jazz więc dobrze żeby brzmienie było zrównoważone.
          Mój wzmacniacz to Denon PMA500V.

Skomentuj

Rob od razu FX-300
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
            X