Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytrzymałość cewki w zwrotnicy - rezystancja pasozytnicza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytrzymałość cewki w zwrotnicy - rezystancja pasozytnicza

Jak policzyć wytrzymałość cewki do zwrotnicy?

Załóżmy że dysponuje głośnikiem o wysokim Qts ok. 140. Chcę je popsuć żeby można było głośnik normalnie stroić w obudowie monitorowej. Wymyśliłem że należy w tym celu podłączyć pod głośnik niskotonowy dużą rezystancję. Na przykład cewkę powietrzną w filtrze o wartości ok. 2mH ale o rezystancji R = 2 omy. Taka cewka będzie nawinięta raczej cienkim drutem a głośnik ma nominalna obciążalność ok. 100 W. No załóżmy że realnie będzie przyjmował do 50 W.

Czy taka cewka może się zacząć grzać przy takich mocach? Czy może jednak przy przebiegach impulsowych nie będzie to miało znaczenia?

O kurde, co ty wypisujesz :???: .

Nie ma glośników o Qts 140 , prędzej 0.140 ale i o taki będzie bardzo trudno. Nie wiem skąd ty to wziąłeś.

Faktycznie rezystancja cewki podnosi Qts , można to przeliczyć w programie do symulacji lub z grubsza na piechotę jako stosunek rezystancji cewki i głośnika do rezystancji głośnika. O tyle mniej więcej wzrośnie Qts.
    Ilość mocy wydzielanej na cewce możesz policzyć za pomocą zasad dla dzielnika rezystancyjnego i prawa ohma. Oczywiście w przybliżeniu bo prawdziwa ilość mocy zależeć od parametrów biernych cewki i głośnika, częstotliwości sygnału. ALe gdy interesuje cię moc wydzielana z przyczyn rezystancyjnych najprostsza metoda będzie wystarczająca.

Skomentuj

naprawialem troche zwrotnic ze spalonymi cewkami... i zaskakujace bylo to ze palily sie glownie cewki rownolegle podlaczone, a nie te w szeregu.
      wiec o to raczej bym sie nie obawial

Skomentuj

Pomyłka Nie Qts. tylko EBP powyżej 140. Chce go trochę "popsuć" żeby można było małe głośniki o niskim Qts stosować w obudowie ok. 15 litrów i normalnie stroić.

Rozważam dwa głośniki Beymę 6P200nd http://www.elmuz.com.pl/sklep/index....fe#.VJWRvsAOQA
        i Monacor SPH-170C http://www.monacor.pl/product/show/3733/SPH-170C

Cewka miałby rezystancję pasożytniczą 2-2,5 om Obawiam się czy przy normalnej pracy kiedy dostanie ze wzmacniacze te np. 50W nie zacznie się grzać i zmieniać rezystancji?
        Last edited by ifonik; 20.12.2014, 15:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
          Obawiam się czy przy normalnej pracy kiedy dostanie ze wzmacniacze te np. 50W nie zacznie się grzać i zmieniać rezystancji?
          a niby dlaczego?

Skomentuj

Rezystancja cewek jak sam zauwazyles wplywa na QTS glosnikow niskotonowych, jej rezystancja wplywa rowniez na faze w glosnikach srednio i wyskotonowych, czasami jest potrzeba podniesienia Qts i zastosowania cewki o cienszym drucie, nie ma co popadac w skrajnosc, w domowych zestawach glosnikowych dla czesci niskotonowej stosuje sie zwykle cewki o przekroju druta 0,8 do 1,4mm przy czym ta ostatnia to juz przerost formy nad trescia, dla glosnikow sredniotonowych zazwyczaj 0,7-1mm i 0,63-0,8 dla wysokotonowych, ale tak jak napisalem, od samego przekroju i jej wytrzymalosci mocowej wazniejsza jest jej rezyctancja ktora jest uwzgledniona na etapie projektowania.
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
              w domowych zestawach glosnikowych dla czesci niskotonowej stosuje sie zwykle cewki o przekroju druta 0,8 do 1,4mm
              a zobacz jak cieniutkie druty masz w chinskim sprzecie, a to jakos sie nie pali

Skomentuj

W jakichs niemieckich CAT'ach za 10euro faktycznie na basie potrafily siedziec i 0,5mm ;p

Skomentuj

W chińskim sprzęcie są zazwyczaj cewki rdzeniowe. Nie tylko w Chińskim bo w ProAc też jest cewka rdzeniowa na midbasie - jak twierdził producent że tak brzmiało lepiej.

Cewka powietrzna ma więcej zwojów, ale i tak żeby osiągnąć 2,5 oma w cewce ok 1,5-2mH drut będzie już dość cienki. Nie chodzi o to że się spali tylko że może wywoływać jakieś nieprzewidziane zachowanie z głośnikiem. Może na przykład zmieniać rezystancję z powodu zmiany temperatury albo jakoś inaczej wpływać na wyższe częstotliwości ? W zasadzie to drugie bardziej mnie zastanawia. Głośnik straci trochę na efektywności ale w zakresie basu nie ma to znaczenia. Co jednak z częstotliwościami poniżej 2,5 k Hz ? Tam się coś może zadziać? Jakoś widocznie zmienią się przebiegi spl względem cewki o rezystancji np. 0,5 om ?

Od zawsze czytałem żeby dobierać rezystancję cewki możliwie niską dla midbasu, ale to chodziło raczej o uzyskiwanie zadowalających parametrów z obliczeń zwrotnicy - programy do symulacji od dawna umożliwiają uwzględnianie rezystancji więc to już chyba nie ma takiego znaczenia.
                  Nigdzie jednak nie znalazłem że rezystancja mogłaby być niespodziewanie duża. Dlatego pytam.

Wybrane głośniki do popsucia nie są sprzętem za 10 euro. Zależy mi na zmianie parametrów dobroci ze względu na strojenie obudowy ale jednocześnie nie chciałbym pogorszyć istotnych parametrów czy brzmienia w zakresie tonów średnich.
                  Last edited by ifonik; 20.12.2014, 20:16.

Skomentuj

W chińskim sprzęcie są zazwyczaj cewki rdzeniowe. Nie tylko w Chińskim bo w ProAc też jest cewka rdzeniowa na midbasie - jak twierdził producent że tak brzmiało lepiej.
                    rdzen jest po to zeby zaoszczedzic na drucie

Może na przykład zmieniać rezystancję z powodu zmiany temperatury
                    o ile? 10%? myslisz ze to cos zmieni? :p

Skomentuj

ProAc wystawia tak nieprzyzwoite ceny za swoje wyroby że akurat dziesięć metrów drutu mniej w cewce nie sprawiłoby mu wielkiej różnicy gdyby rzeczywiście odczuwalnie lepiej brzmiało.

Zastanawia mnie jednak co się dzieje na wyższych częstotliwościach. Na chłopski rozum jeśli dorzucę większa rezystancje do cewki to moduł rezystancyjny impedancji wraz z cewką w głośniku powinien wzrosnąć i w zasadzie nic więcej nie powinno się stać. Zwrotnice liczy się z uwzględnieniem tej wyższej rezystancji. A rezystancja rzeczywiście jest raczej stabilnym parametrem.

Czy jednak ktoś próbował takich zabiegów celowo do zastosowania głośników estradowych w domowych warunkach? Może jakieś próby , albo ktoś się zetknął z pomiarami tego zagadnienia?

Skomentuj

Jak policzyć wytrzymałość cewki do zwrotnicy?
                        Bardzo dobre pytanie!! To na pochwale :) A teraz musze cie zmartwic :) Zajmuje sie sprzetem grajacym ponad 20lat i niestety nigdy nie spotkalem sie z parametrami mocowymi cewek. Owszem mozna policzyc maksylany prad z przekroju drutu. Dla cewek rdzeniowych mozna obliczyc a najlepiej zmierzyc prad nasycenia. Ale nigdy nie widzialem aby producent podawal parametry mocowe cewki, a szkoda. Cewki o duzej rezystancji stosuje sie bardzo czesto w kolumnach na glosnikach scan-speak. Czesto maja one ekstremalnie niski Qts i trzeba popsuc efektywnosc, zeby wydobyc z nich bas.
                        Wracajac do mocy cewki to wynika ona z rezystancji termicznej czyli tak na prawde jej gabarytow. Oczywiscie nalezy zalozyc pewna temperature maksymalna. Np dla transformatorow zaklada sie 125stopni, tyle wytrzymuja najtansze druty nawojowe. Czasem cewki nawijana sa na tanich karkasach plastikowych ktore potrafia poplynac przy nizszej temperaturze. Zwykle jednak trafa czy cewki projektuje sie tak aby przy znamionowych pradach/mocach ich temperatura nie wzrosla wiecej niz 60 stopni. Co daje zapas na wzrost temperatury otoczenia do 60stopni. W domowych kolumnach temperatura jest raczej stala, bo moce sa male. W estradowych juz jest duzo trudniej. Praca na powietrzu w sloncu potrafi nagzrac kolumne do kilkudziecieciu stopni. A same glosniki niskotonowe oddaja moc w postaci ciepla do srodka kolumny. Mozna to porownac z wstawieniem do niej piecyka o mocy nawet kilkuset wat. W niektorych kolumnach mozna gotowac jajka, same kosze glosnikow potrafia rozgrzewac sie powyzej 100 stopni!

Wracajac do pytania, tylko metoda prob i bledow mozna cos okreslic. A najlepiej byloby przepuscic przez cewke prad staly/ zmienny zaleznie od posiadanego zasilacza i zmierzyc wzrost temperatury. Mozna obliczyc rezystancje termiczna i oszacowac zachowanie przy wiekszych mocach. Wzrost rezystancji pod wplywem temperatury juz bym sobie darowal. To cewka glosnika rozgrzewa sie bardziej i tam ma to wieksze znaczenie. Glosniki estardowe czasem maja w katalogu parametr kompresji. Dzisiejsze cewki parcuja na temperaturach rzedu 200 stopni wiec wzrost ich rezystancji jest znaczacy. moze sie okazac ze zwiekszajac moc dwu krotnie zamiast ozcekiwanych 3dB wzrostu cisnienia dostanie sie tylko polowe tego.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                          Cewki o duzej rezystancji stosuje sie bardzo czesto w kolumnach na glosnikach scan-speak. Czesto maja one ekstremalnie niski Qts i trzeba popsuc efektywnosc, zeby wydobyc z nich bas.
                          Mozesz cos wiecej o tym napisać?
                          Jakies przykłady?
                          Jakich kolumn i głośników to dotyczy?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Własnie niski Qts jest motywem mojego pytania.

Co do mocy cewek widziałem kiedyś że Dexon podawał moc dla cewki rdzeniowej. Poza tym nigdy takiego parametru nie spotkałem.

W moim przykładzie byłaby cewka 2mH drutem 0,5mm o rezystancji 2,41om na przykład. Może moje obawy są nieracjonalne ale tyle się naczytałem o różnych tuningach zwrotnic w zestawach i kabelków gdzie każda porada była dokładnie w druga stronę, by parametry pasożytnicze były jak najmniejsze. Wiec mam teraz wątpliwości. Czy te 0,5mm przekroju nie spowoduje wzrostu temperatury. Drugi pomysł to cewka w aluminiowym kubku radiatora :) Tego równiez nigdy nie spotkałem. Nie wiem jak podejść do tematu - może 100 W rezystor przed głośnikiem ? Ale znowu jego cena i dodatkowa indukcyjność będzie kolejnym problemem.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                              Czesto maja one ekstremalnie niski Qts i trzeba popsuc efektywnosc, zeby wydobyc z nich bas.
                              Identyczne rozwiazanie zastosowalem w swoich DIY, aby Visatony W-200S przystosowac do pracy w obudowach zamknietych, efektywnosc spadla o ok 2dB a roznica w basie ogromna doslownie, na szybkosci nie stracily nic, moim zdaniem nie zmienily sie zadne inne walory dzwiekowe poza tym ze przybylo niskiego basu

Skomentuj

Podasz coś dokładniej ? Jaka zwrotnica, jak wysoko odcinana, jaka obudowa ?

Ja to rozwiązanie chciałem zastosować do monitora dwu drożnego na 6,5" głośniku. Cięcie wyszłoby ok. 2,5k hz wiec głośnik już odtwarza pasmo średnie. Tego się też obawiam.

Skomentuj

2x Visaton W200S
                                  kady w osobnej komorze 33L closed
                                  Podzial wychodzi w okolicach 250/600/3300

wzor do obliczenia Qts zastepczego

Qts(zastępcze)=Qts*(Re+Rs)/Re

Re to rezystancja cewki glosnika
                                  Rs to rezystancja cewki w zwrotnicy

- - - - - aktualizacja - - - - -

Podasz coś dokładniej ? Jaka zwrotnica, jak wysoko odcinana, jaka obudowa ?

Ja to rozwiązanie chciałem zastosować do monitora dwu drożnego na 6,5" głośniku. Cięcie wyszłoby ok. 2,5k hz wiec głośnik już odtwarza pasmo średnie. Tego się też obawiam.
                                  Efektywnosc nie spada, tylko jest wymagane dostarczenie wiekszej mocy dla uzyskania tego samego poziomu SPL
                                  Last edited by Bumpalump; 22.12.2014, 22:34.

Skomentuj

Bardzo interesujące zastosowanie Visatonów.

W przypadku Monacora SPH-170c Qts Zastępcze wyszłoby 0,36-0,37
                                    0,26x(6+2,41)/6

No właśnie dla uzyskania tego samego SPL potrzeba będzie większej mocy. Ta moc wydzieli się na cewce. Zakładam, że jeśli się zagrzeje to jakoś sobie poradzę - może cewkę w kubek aluminiowy z olejem, albo jakiś radiator na nią.

Tylko jak się mają inne parametry takiej cewki w porównaniu z cewką niskorezystancyjną? Chodzi o pracę przy przebiegach zmiennych dla częstotliwości powiedzmy tak do 5000hz. Mogę ten problem pominąć?

Skomentuj

Straty na cewce to tylko straty na jej rezystancji (i ewentualnie straty w rdzeniu ale one są raczej niewielkie) z grubsza można to oszacować .
                                      W kolumnie 2way bym się jakoś specjalnie nad tym nie rozwodził bo zanim cewka się spali to głośnik wypluje membranę

Główny negatywny efekt do dodatkowa kompresja termiczna .
                                      Jak cewka się zagrzeje to wzrośnie jej rezystancja dla przykładu cewka 2om jak nagrzeje się w temp pokojowej do 100 stopni to będzie miała już 2.6om :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Jak cewka się zagrzeje to wzrośnie jej rezystancja dla przykładu cewka 2om jak nagrzeje się w temp pokojowej do 100 stopni to będzie miała już 2.6om
                                        plus efekty specjalne z bassreflexu jak się wytłumienie zacznie kopcić

Skomentuj

Czaruję...
                                        X