Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica - pojemność kondesatora a punkt podziału

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica - pojemność kondesatora a punkt podziału

W fabrycznej zwrotnicy jest kondensator 5.6uF 100V. Muszę go wymienić (dla pewności) ponieważ jest spuchnięty wskutek "przegięcia" z mocą. Problem w tym, że jest trudno dostępny. Jeżeli wstawię 4.7 uF w jakim stopniu zmieni się punkt podziału?

Dlaczego nie kupisz 5.6? Jest ich od groma.

Skomentuj

Pytałem w dużym sklepie elektronicznym i nie mieli, w internecie też ciężko znaleźć.

Skomentuj

Nic się nie stanie jak kupisz np jantzena na 400V. Jest tego od groma.

Skomentuj

Lepszym pomysłem od zastosowanie 4,7uF jest połączenie 4,7uF z 1uF wtedy będzieś miał 5,7uF. Wartość dużo bliższą niż niż w przypadku 4,7uF

Skomentuj

http://www.stx.pl/kondensator-pet-4-...kat-1-929.html
            ale wysylka droga

www.polink.com.pl masz drozszy kond, ale wysla poczta na prosbe

Skomentuj

http://www.poweraudio.pl/szukaj.html...ak/kodprod=tak

Napewno cos znajdziesz dla siebie
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki za propozycje, ale po 1 cena z wysyłką jest zaporowa, po 2 na poniedziałek muszę już mieć "kondziorki". Jeżeli wstawię 4.7 uF, to jak zmieni się punkt podziału? Druga sprawa, spalone tweetery miały 6 Ohm, zamienniki które zamierzam wstawić mają 8 Ohm. Wiem, że powinno się wykonać pomiary, ale nie ma na to czasu, ani funduszy.

Skomentuj

Nie mam wielkiego doświadczenia, ale z twoim podejściem możesz tam wsadzić co chcesz. Jak niema konda 5.6 w sklepie to złóż dwa lub trzy równolegle aby pojemność była jak najbliżej oryginału.
                  Ale przez to że wkładasz tam zupełnie inny głośnik to cała operacja jest bez sensu.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...-MKII-tweetery

Skomentuj

Zamieszczone przez m.sound Zobacz posta
                      Jeżeli wstawię 4.7 uF, to jak zmieni się punkt podziału? Druga sprawa, spalone tweetery miały 6 Ohm, zamienniki które zamierzam wstawić mają 8 Ohm. Wiem, że powinno się wykonać pomiary, ale nie ma na to czasu, ani funduszy.
                      to zmien na 4,7 w obu kolumnach i po problemie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        to zmien na 4,7 w obu kolumnach i po problemie
                        To właśnie chcę zrobić. Pytanie tylko w jakim stopniu zostanie przesunięty (w górę, czy w dół) punkt podziału. O to tylko mi chodzi.

Skomentuj

Podział przesunie się w górę, im większa pojemność tym niższe częstotliwości przenosi.

Skomentuj

nie napisałeś jak to zwrotnica i jaki ma spadek.. 1, 2 rząd?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rafells Zobacz posta
                              Podział przesunie się w górę, im większa pojemność tym niższe częstotliwości przenosi.
                              To w tym przypadku przesunie się w dół (fabryczny kondensator ma 5.6 uF).

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              nie napisałeś jak to zwrotnica i jaki ma spadek.. 1, 2 rząd?
                              Zwrotnica jest 3-drożna. Pozostałych parametrów nie znam, ponieważ producent nie udostępnia żadnej dokumentacji. Nawet na głośnikach nie jest podana moc, jedynie impedancja.

Skomentuj

Przesunie sie podział i rozjedzie sie faza.
                                Takie działanie spowoduje pogorszenie gry kolumny

Jedyne sensowne wyjście to wsadzić taki jak był lub jak panowie radzili
                                4,7 i 1 równolegle
                                0,1uF nie bedzie juz miało znaczenia
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez m.sound Zobacz posta
                                  Pytanie tylko w jakim stopniu zostanie przesunięty (w górę, czy w dół) punkt podziału. O to tylko mi chodzi.
                                  raczej zostanie w tych samych okolicach, bo zmieniasz tez glosnik z 6r na 8r

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Przesunie sie podział i rozjedzie sie faza. Takie działanie spowoduje pogorszenie gry kolumny
                                    Właściciel nie jest audiofilem, tylko typowym użytkownikiem (wręcz amatorem, sam fakt że zabrał sprzęt do ogrodu i "przywalił" tak, że się zadymiło ze zwrotnicy o czymś świadczy)...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    raczej zostanie w tych samych okolicach, bo zmieniasz tez glosnik z 6r na 8r
                                    Czyli można śmiało wlutować 4.7 uF. Oryginalne 5.6 uF są napuchnięte wskutek przeciążenia, dlatego dla pewności wolę wymienić, a nic nie poradzę, że w pobliżu takich nie ma.

Skomentuj

Po twoich wpisach w czysty sposób odczytuje jakiej odpowiedzi oczekujesz.
                                      Wiec wsadz 4,7uF i skonczmy tez temat
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wsadzę i dam znać o rezultacie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X