W fabrycznej zwrotnicy jest kondensator 5.6uF 100V. Muszę go wymienić (dla pewności) ponieważ jest spuchnięty wskutek "przegięcia" z mocą. Problem w tym, że jest trudno dostępny. Jeżeli wstawię 4.7 uF w jakim stopniu zmieni się punkt podziału?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zwrotnica - pojemność kondesatora a punkt podziału
Collapse
X
-
http://www.stx.pl/kondensator-pet-4-...kat-1-929.html
ale wysylka droga
www.polink.com.pl masz drozszy kond, ale wysla poczta na prosbe
Skomentuj
-
Dzięki za propozycje, ale po 1 cena z wysyłką jest zaporowa, po 2 na poniedziałek muszę już mieć "kondziorki". Jeżeli wstawię 4.7 uF, to jak zmieni się punkt podziału? Druga sprawa, spalone tweetery miały 6 Ohm, zamienniki które zamierzam wstawić mają 8 Ohm. Wiem, że powinno się wykonać pomiary, ale nie ma na to czasu, ani funduszy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez m.sound Zobacz postaJeżeli wstawię 4.7 uF, to jak zmieni się punkt podziału? Druga sprawa, spalone tweetery miały 6 Ohm, zamienniki które zamierzam wstawić mają 8 Ohm. Wiem, że powinno się wykonać pomiary, ale nie ma na to czasu, ani funduszy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postato zmien na 4,7 w obu kolumnach i po problemie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rafells Zobacz postaPodział przesunie się w górę, im większa pojemność tym niższe częstotliwości przenosi.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Marios Zobacz postanie napisałeś jak to zwrotnica i jaki ma spadek.. 1, 2 rząd?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez m.sound Zobacz postaPytanie tylko w jakim stopniu zostanie przesunięty (w górę, czy w dół) punkt podziału. O to tylko mi chodzi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPrzesunie sie podział i rozjedzie sie faza. Takie działanie spowoduje pogorszenie gry kolumny
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaraczej zostanie w tych samych okolicach, bo zmieniasz tez glosnik z 6r na 8r
Skomentuj
Skomentuj