Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki Surround o budowie Dipolowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No cos w tym rodzaju :) ten pomysl tez widzialem ..... zawieszony na linkach najwazniejsze ze wiesz o co chodzi i jak to zrealizowac. mnie sie to to tez wydawalo za proste, zeby mialo dzialac :) ale jak oddalem thx dipole teufla, to raczej cos to znaczy :) u mnie sie nie sprawdzily ..... jak jeszcze tyl zrobie, to juz calkiem szczesliwy bede :)

Skomentuj

Siedzę w tym trochę, ale to kwestia oddzielenia pseudo bzdur z marketingu, nigdy nie mówię nie jeśli czegoś nie posłucham, a jeśli nawet to nie znaczy że jeśli mi się nie podobało to tobie też. Chętnie wypróbuje to rozwiązanie bo wg całej tej specyfikacji głośników efektowych wpisują się aż miło w to zadanie. Dipole miałem i źle nie było, ale odkąd kombinuje z dźwiękiem odbitym od ścian, bardziej rozproszonym tym bardziej mi się oglądanie kina podoba .

Skomentuj

Powiedzmy w ten sposob...... koszt zrobienia 2 skrzynek na Visatonach jest niewielki.....zrob, posluchaj..... moim zdaniem nie bedziesz zalowac.....no i wlasnie, gusta sa rozne.... tobie sie wcale nie musi podobac to co mnie sie podoba :) w kazdym razie ja bym juz nie zamienil ....... wazna sprawa to jeszcze pomierzenie tego..... masz audyssey we wzmacniaczu ? jak masz to nie ma problemu :)

Skomentuj

właśnie ten koszt budowy tego jest tak niewielki że żal nie spróbować, audyssey nie wiem czy onkyo czy denon ma, ja cały czas z yamahą związany jestem, dość dobrze działa system, ale jak się poprawkę weźmie na akustykę pomieszczenia i gdzie niskie tony się niwelują to można do sensowych ustawień dojść, u mnie niestety przy stereo to doprecyzowałem i to jest oparcie się o kanapę a siedzenie na brzegu kanapy, różnica 0,5m w siedzeniu

Skomentuj

Yamaha tez da rade, ma swoj system ypao chyba sie nazywa :) roznica 0,5 nie ma praktycznie znaczenia...... u mnie teraz jest tak, ze obojetnie gdzie siedzisz, jestes w srodku zdarzenia :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak chcesz wiecej fotek, to mozesz tutaj zobaczyc jeszcze, zapomnialem, ze dorzucilem .....
            http://www.jk-wall-audio.de/fotoalbum-15.html

Skomentuj

No właśnie ustawienie i siedzenie w 1/3 a 1/4 długości pokoju powoduje że subufer ustawia na 160hz albo 40hz, wszystkie głośniki na large albo small. Właśnie przy stereo do tego doszedłem a już myślałem że 18awx basu nie ma, kolega mnie też na początku wysmial ale sprawdził sam później i musiał przyznać rację. Irek kiedyś przy pomiarach wspominał że początek to kilka dni biegania z momrofonem po pokoju i to jest prawda, jest dużo zmiennych poprostu. Nie mniej myślę że z tego coś będzie, u mnie obecnie głośniki efektowne leżą membraną do góry

Skomentuj

Im dluzej ze soba piszemy, tym wiecej mamy wspolnego :)))))))))) 18awx zdecydowanie ma wystarczajaco basu :) gra u mnie pod WAM300 DSP ..... :)

http://www.jk-wall-audio.de/fotoalbum-13.html

Skomentuj

Niestety z jednego suba nigdy nie bedzie dobrego basu, stad coraz wieksza popularnosc systemow multisub.

Skomentuj

Pogromca mitow - nie wiem czy juz slyszales kiedykolwiek 18" :) wszystko to sprawa akustyki pomieszczenia ...... niekiedy wystarczy odwrocic membrane nie w strone srodka pokoju, a w strone sciany ...... probowales?

oczywiscie, nie powiem..... co jest lepsze jak 1 subwoofer? 2,3,4,n subwoofers :) ale wierz mi, mnie wystarczy jeden :) tam gdzie 12" musi juz pompowac, 18" tylko sie usmiecha :)
                    Last edited by thx-boy; 28.12.2014, 20:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Niestety z jednego suba nigdy nie bedzie dobrego basu, stad coraz wieksza popularnosc systemow multisub.
                      obawiam się że kolega z doświadczeniem ma rację, co prawda będę próbował umieścić suba centralnie ale nie wykluczam że skończy się na dwóch, to jest tak samo jak z centralnym poziomo, jest ok, jeśli siedzisz dokładnie przed nim, po bokach nie jest tak wesoło, a ja nie zawsze siedzę w idealnym położeniu, a czasem ktoś wpadnie film obejrzeć i niech też będzie miał wrażenia .

Skomentuj

Zamieszczone przez thx-boy Zobacz posta
                        Pogromca mitow - nie wiem czy juz slyszales kiedykolwiek 18" wszystko to sprawa akustyki pomieszczenia ...... niekiedy wystarczy odwrocic membrane nie w strone srodka pokoju, a w strone sciany ...... probowales?

oczywiscie, nie powiem..... co jest lepsze jak 1 subwoofer? 2,3,4,n subwoofers ale wierz mi, mnie wystarczy jeden tam gdzie 12" musi juz pompowac, 18" tylko sie usmiecha
                        Nie ma znaczenia jak duza masz membrane, znaczenie ma ilosc zrodel basu w pokoju, a czy subwoofer ma 18 cali czy 8 cali, to bez znaczenia dla modow pomieszczenia.

Skomentuj

Kolega napewno ma racje, dlatego w nowych wzmacniaczach mamy wyjscie 5.2, 7.2, 9.2 itd ..... producenci wychodza z zalozenia, ze zainstalujemy 2 subwoofery ..... znam nawet producenta, ktory reklamuje 2 z przodu i 2 z tylu, z dsp itd. zeby niwelowac fale stojace itd. itd. ..... ale to wszystko kwestia gustu i przede wszystkim kasy pytanie jest przeciez ile kanalow powinnismy zainstalowac ? 5? 7? 9? 11? ....... nie wspomne o dolby atmos :) w ktorym mozemy jeszcze 4 kanaly na suficie zawiesic moim zdaniem w tym wszystkim jest za duzo marketingu ..... co roku wychodzi cos nowego, to co dzisiaj jest super, jutro juz jest przezytkiem.....i tak caly czas....w kolko..... dla jednego 5.1 jest super, dla innego 11.2 to standard :) ale ...... to jak z samochodem.....jeden pojezdzi fiatem, drugi by do niego nie wsiadl :)

Szastal..... center mozna na pionowo postawic :) pozatym musze znowu stwierdzic, ze ja jakos nie slysze tego, zeby center u mnie gral inaczej, jak siade na boku.....sprawdze jutro jeszcze raz.....ale raczej bym to wysluchal.....

Skomentuj

Rezonanse pomieszczenia to nie jest marketing. Po prostu wszystko zalezy od tego, jak dobry chcemy miec bas w pomieszczeniu. Ja osobiscie wolalbym miec 4 subwoofery na 20-25cm glosnikach niz jeden na 18 calowym. Oczywiscie wszystkie 4 sztuki obsluguje jeden kanal subwoofera jak dla typowego rozwiazania 5.1.

Gdybym budowal dobry system kinowy, uzylbym glosnikow coaxialnych. Line array to tez bardzo ciekawe rozwiaznie.
                            Last edited by Pogromca mitow; 28.12.2014, 21:14.

Skomentuj

Nie ma znaczenia jak duza masz membrane, znaczenie ma ilosc zrodel basu w pokoju, a czy subwoofer ma 18 cali czy 8 cali, to bez znaczenia dla modow pomieszczenia.
                              wiem o co ci chodzi, bez obaw :) mody mozna pomierzyc i wyelminowac :) w tym co napisalem chodzilo mi o czystosc basu. Testowalem juz 2 subwoofery u mnie, mialem przed ta 18" 2x12" i co dziwne........ nie moge powiedzec, ze bass byl bardziej precyzyjny na ucho niz teraz.....tak samo pomiary o dziwo sa teraz lepsze, jak z 2x12" takze ( moze to tylko u mnie tak jest nie wiem) ale teoria nie idzie zawsze w parze z praktyka

Skomentuj

Dla mnie centralny to kwestia też samej akustyki i pionowy a pionowy w miejscu podziału i zejściu z linii odsłuchu robi różnicę więc albo dobre 2way albo klasyczny centralny ale niskośredniotonowy pod kątem żeby to trochę zniwelować.

Co do suba to nie sposób znów się nie zgodzić, miałem suba oz i lepiej mi to odpowiadało jak br ale ten oz by trzeba rozbudować o kolejne żeby pokryć całe pomieszczenie, z resztą z br jest podobnie

Skomentuj

Rezonanse pomieszczenia to nie jest marketing. Po prostu wszystko zalezy od tego, jak dobry chcemy miec bas w pomieszczeniu. Ja osobiscie wolalbym miec 4 subwoofery na 20-25cm glosnikach niz jeden na 18 calowym. Oczywiscie wszystkie 4 sztuki obsluguje jeden kanal subwoofera jak dla typowego rozwiazania 5.1.

Gdybym budowal dobry system kinowy, uzylbym glosnikow coaxialnych. Line array to tez bardzo ciekawe rozwiaznie.
                                  Nie chodzilo mi o rezonanse, wiadomo, ze one byly sa i beda ...... pod slowem marketing mialem na mysli ilosc kanalow, dolby surround mial 3 analogowe i wszyscy byli zauroczeni przestrzenia :), dzisiaj jestesmy przy 11.2 .... i tak jakby jeszcze czegos brakowalo..... no tak na suficie jeszcze czegos brakuje :))))))))) ciekawe co bedzie za 10 lat :)

Skomentuj

A właśnie bo nie napisałeś czy masz 5.1 czy 7.1, miałem 7.1 ale wróciłem do 5.1,. Może bym rozbudował o 2 suby ale czy na pewno o dodatkowe kanały efektowe to nie wiem, choć pomysł z tym surround array ma rację bytu w 7.x

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                      Dla mnie centralny to kwestia też samej akustyki i pionowy a pionowy w miejscu podziału i zejściu z linii odsłuchu robi różnicę więc albo dobre 2way albo klasyczny centralny ale niskośredniotonowy pod kątem żeby to trochę zniwelować.

Co do suba to nie sposób znów się nie zgodzić, miałem suba oz i lepiej mi to odpowiadało jak br ale ten oz by trzeba rozbudować o kolejne żeby pokryć całe pomieszczenie, z resztą z br jest podobnie
                                      jak teraz to piszesz, to mi sie przypomnialo, ze te 2x12" byly BR .... teraz mam w obudowie zamknietej...... jak tak pomysle, to moze wlasnie to bylo powodem, ze ten bas wtedy bardziej plywal, jak teraz..... szkoda, ze wczesniej na to nie wpadlem..... to by wiele wyjasnilo......

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                      A właśnie bo nie napisałeś czy masz 5.1 czy 7.1, miałem 7.1 ale wróciłem do 5.1,. Może bym rozbudował o 2 suby ale czy na pewno o dodatkowe kanały efektowe to nie wiem, choć pomysł z tym surround array ma rację bytu w 7.x
                                      ja jestem przy 9.1 i tak juz zostanie...... jestem w pelni zadowolony, 2 suby tez juz mialem, ale tak jak juz pisalem, jak na moje ucho ta 18" teraz poprostu jak na moje ucho gra czysciej......a o to mi w sumie chodzilo. Zbuduje jeszcze array na tyl, bo narazie tez normalne plaskie glosniki tam wisza....... i na tym koniec :)

Skomentuj

Zamieszczone przez thx-boy Zobacz posta
                                        mody mozna pomierzyc i wyelminowac
                                        Jak wyeliminujesz mody ponizej 80hz? Tylko nie pisz ze panelem z welna... Szczegolnie jesli mowimy o amatorskim systemie domowym.

Skomentuj

Dlatego wlasnie DSP we wzmacniaczu suba ...... zeby je wyelminowac :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X