Chyba sobie zartujesz.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głośniki Surround o budowie Dipolowej
Collapse
X
-
Ani troche, Audyssey
http://audyssey.com/technologies/multeq + DSP dobrze sobie z tym radzi ...... nic nie trzepie, nie ma dziury ..... a pomiar nie wskazuje wiekszych wypuklen miedzy 20-80Hz ..... bez korekcji pomiar wskazuje mode przy 53Hz ..... dlatego ..... jak juz pisalem praktyka niekiedy calkiem inaczej wyglada jak teoria.......
Skomentuj
-
Zamieszczone przez thx-boy Zobacz postaWyzszej klasy wzmacniacze do kina domowego nie maja takich problemow z modami jak zwykle stereofoniczne wzmacniacze
- - - - - aktualizacja - - - - -
Miby jak, mikrofon mierzy pasmo i za pomocą pomiarów wzmacniacz wycina jego część?
Skomentuj
-
http://audyssey.com/technologies/multeq
wlasnie tak .......
mierzy cale spektrum i koryguje mody .....
- - - - - aktualizacja - - - - -
Przyklad opisu z Denona ......
Audyssey MultEQ XT32/Sub EQ HT/LFC
It is the most accurate room correction solution with more than
ten thousand individual control points allowing finer details of
the room’s problems to be captured and corrected. The ultra high
resolution filters are applied to all channels including the two
independent subwoofers, with the most obvious benefit being
heard in the low frequency range where correction is needed the
most. Audyssey LFC uses psychoacoustic algorithms to prevent
bass from passing your walls and disturbing your neighbours
while maintaining the bass performance in the listening room.
The AVR-X7200W is also Audyssey Pro ready for the most advanced
professional room correction.Last edited by thx-boy; 29.12.2014, 15:04.
Skomentuj
-
Sprawdziłem też u siebie, suba nie mam w opcjach ale mam każdy głośnik, ja mierzyłem w 2 miejscach tylko, można na kilka sposobów nawet ręcznie sobie podbijać lub osłabiać dane części charakterystyki, co ciekawe obie kolumny przednie mam takie same 3sm , tyle że jedna stoi dość komfortowo , na obu widać lekkie podbicie dolnego zakresu co jest pewnie oczywiste bo mają wylot br z tyłu i są dosunięte do ściany , ale tylko jedna ma podbicie też górnego zakresu co jest spowodowane pewnie powierzchnią gładką jaką jest szafa.
Co do pomiaru jeszcze to mikrofon na skraju kanapy i wszystkie głośniki mi wykrywa jako małe i sub odcięty na 160Hz tu jest właśnie miejsce gdzie nie mam basu, a te magiczne pół metra dalej czyli oparcie kanapy i już wszystkie są jako duże pełno pasmowe i sub jest odcięty na 40Hz
niestety to i tak tylko pięknie wygląda na opisie, bo brzmi wszystko ni jak i płasko (amplituner robi mi tylko za pre) reszta podpięta do pre stereo i dac`a brzmi znacznie lepiej bez tej całej korekcjiLast edited by szastal; 29.12.2014, 15:18.
Skomentuj
-
Trudno zmusic klienta do zakupu dodatkowych glosnikow, ktore przeciez sa "niepotrzebne" bo wystarczy magiczny programik. A jeszcze jak klient uslyszy, ze przydaloby sie wydac kolejne pieniadze na adaptacje pomieszczenia, to juz dostaje zawrotu glowy. I tak za pomoca magicznego dsp mozna wciskac klientom ciemnote, ze to solucja na problemy z dzwiekiem :)
Dsp moze byc jedynie wisienka na torcie, ktora konczy sie i zapina caly system, jednak nie mozna na nim opierac podstaw, bo to po prostu nie ma prawa dzialac jak trzeba.
Skomentuj
-
Pogromca, ty to piszesz z praktyki, czy z teorii ? dziwi mnie tylko, ze nie mam problemow z modami.......a wg. ciebie kazdy je ma, kto nie ma conajmniej 2 subow i 3 ton gabki na scianach i suficie...... Nie wiem, kto chce z pomieszczenia mieszkalnego zrobic studio nagran, prosze bardzo.....ja wolalem wybrac alternatywe i jestem z niej zadowolony...... wiecej nie moge do tego dodac..... u mnie to dziala.....jak juz pisalem wczesniej, mialem mode przy ok 53Hz, po korekcji jej nie ma.....wiec raczej cos ta korekcja dala .......
Skomentuj
-
Zamieszczone przez thx-boy Zobacz posta.jak juz pisalem wczesniej, mialem mode przy ok 53Hz, po korekcji jej nie ma
Skomentuj
-
thx-boy, nie widzialem i nie slyszalem Twojego pomieszczenia. Jesli jestes zadowolony z efektu to tym lepiej, nie musisz generowac kosztow. Nie oznacza do jednak, ze takie dzialanie jest zawsze wystarczajace. Poza tym wlasnie pomieszczenie nie ma byc studiem nagraniowym i z pewnoscia nie uzywa sie do zaawansowanej adaptacji duzej ilosci gabki ( w praktyce to sie jej prawie w ogole nie uzywa )
Skomentuj
-
Zamieszczone przez thx-boy Zobacz postaJaki masz wzmacniacz ? dokladny model ?
Ja mam na tyle kapryśne pomieszczenie że nawet dsp nie daje rady
Skomentuj
-
Zamieszczone przez thx-boy Zobacz postaskoro moje ucho jest zadowolone z rezultatu i nie tylko moje ucho
Skomentuj
-
Czesc wszystkim,
Troche dlugo trwalo, ale obiecalem, ze jak beda gotowe to wsadze :)
http://www.jk-wall-audio.de/fotoalbum-16.html
Skomentuj
Skomentuj