Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na głośniku Dayton ND105-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na głośniku Dayton ND105-4

Witam forumowiczów. Za przysłowiowe ,,piwo" otrzymałem od kolegi w/w głośnik Dayton ND105-4. Wpisując go na youtube zobaczyłem przyzwoite subwoofery: https://www.youtube.com/watch?v=3aUB0URk1W8 oraz https://www.youtube.com/watch?v=W0QUloqPIyk . Zacikawił mnie strasznie i chciałbym go przetestować. Jaką obudowe polecacie? Jaki wzmacniacz- ile rms? Czy to ma rację bytu? Ogólnie prosiłbym o pomoc w budowie subwoofera na tym głośniku :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na tym filmiku pracuje samodzielnie i naprawdę świetnie sobie radzi https://www.youtube.com/watch?v=sIapXcLGKzE

A jakbys dostal od kolegi beczke gnoju, to co bys z nia zrobil? :)

Kolego, to nie jest subwoofer. To jest glosnik imitacja. To ze ma duze wychylenie nie oznacza ze uzyskasz z niego dobrej jakosci bas. Znieksztalcenia i tak beda koszmarne. Nie napisales nawet do czego ten subwooferek mialby byc uzyty. Do niczego innego niz zestaw komputerowy to sie nie nadaje.

Skomentuj

Fakt mało się znam na subwooferach itp. Tylko dlaczego na tych filmikach to jednak gra i to naprawde ładnie? Mimo wszystko mam ten głośnik i chciałbym zrobić do niego obudowę tylko jaką? A używałbym go hmm narazie to mało istotne moze do komputera nie mam pojęcia. Poprostu chcę go przetestować.

Szczególnie ten trzeci filmik zwrócił moją uwagę .

Skomentuj

Aaaa, i z tych filmow na tubie wydedukowales, ze gra fajnie? Ciekawe.

Nie wiesz jaka obudowe zrobic? Na stronie producenta masz parametry glosnika, uzyj symulacji i sprawdz na co go stac.

Skomentuj

Zamieszczone przez audiofil92 Zobacz posta
          Tylko dlaczego na tych filmikach to jednak gra i to naprawde ładnie?
          A skąd można wysunąć taki wniosek jak wszystko pierdzi? Chyba śmiało można napisać, że spodobało Ci się latanie membrany a nie gra, bo jej nie mogłeś ocenić w żadnym stopniu.

Skomentuj

Na trzecim filmiku nic nie pierdzi to po pierwsze. Po drugie poprostu jestem ciekawy czy to co ukazują filmiki to prawda. A nie dowiem się tego jesli sam nie zbuduje.

Własnie zrobiłem symulację tego głośnika w winisd i wyszlo dosc obiecująco: Obudowa 12,5l 23x38x14 39hz BR sr 3,2cm dl 10cm

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              A jakbys dostal od kolegi beczke gnoju, to co bys z nia zrobil?
              Po prostu Brawo !
              Przeczytaj jeszcze raz wiec:
              Za przysłowiowe ,,piwo" otrzymałem od kolegi w/w głośnik Dayton ND105-4
              Dostał chłopak głośnik, jest zielony w tym świecie, ale chce coś zrobić; a kuźwa zresztą czy ja naprawdę muszę to tłumaczyć?! Co się z tym forum dzieje ?!

Przypomnijcie sobie jak sami kiedyś byliście na jego miejscu, a jak nie pamiętacie to po prostu w wyobraźni postawcie się na jego miejscu...

audiofil92 jak masz łatwy dostęp to możesz np. wsadzić ten głośnik w okł. 1,5metra szarej kanalizy (taka rura "fi" ~10cm) To będzie chyba najmniejszy koszt na początek aby usłyszeć coś z tego głośnika. Pełnić będzie role obudowy w postaci Lini transmisyjne ( więcej o tym na forum w dziale akustyka)

Na trzecim filmiku nic nie pierdzi to po pierwsze.
              Sęk w tym że odtwarzając jakikolwiek film na YT słyszysz nie to co widzisz na monitorze tylko to co gra u Cibie, więc nie jesteś w stanie określić czy to co leci na YT, w 100% gra tak samo w rzeczywistości, m.in dlatego błędem jest sugerować się youtub'em.

Na stronie producenta znajdziesz takie info.
              OPTIMUM CABINET SIZE *

Sealed Volume 0.1 ft.³
              Sealed F3 84 Hz
              Vented Volume 0.3 ft.³
              Vented F3 41 Hz
              * Enclosure volume/F3s based on BassBox "optimum" calculations
              (1 ft. to okł. 23litry)

Skomentuj

Zasugeruje się tym co ukazał WinIsd. Drewna duzo mozna zobaczyć jak gra a akurat posiadam wzmacniacz kolegi manekinen na tda1556q. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  Przypomnijcie sobie jak sami kiedyś byliście na jego miejscu, a jak nie pamiętacie to po prostu w wyobraźni postawcie się na jego miejscu...
                  Wlasnie sobie przypomnialem! Mialem na tyle checi i determinacji, ze sam doczytalem to co chcialem i nie pytalem sie na forum o byle co.

Skomentuj

Dostał chłopak głośnik, jest zielony w tym świecie, ale chce coś zrobić; a kuźwa zresztą czy ja naprawdę muszę to tłumaczyć?! Co się z tym forum dzieje ?!

Też tak to odebrałem, chłopak chciałby zrobić coś po raz pierwszy to zamiast docenić że zapytał chociaż o to jaką obudowę to go tyracie no ludzie...
                    Tak źle tak nie dobrze jakby zrobił sam obudowę nie do końca dobrze to by się posypały uwagi czemu nie zapytałeś na forum wcześniej teraz już za późno...
                    PM, może Ty tak ale wielu stałych bywalców kiedyś wciąż pytało o podstawy.

Sęk w tym że odtwarzając jakikolwiek film na YT słyszysz nie to co widzisz na monitorze tylko to co gra u Cibie, więc nie jesteś w stanie określić czy to co leci na YT, w 100% gra tak samo w rzeczywistości, m.in dlatego błędem jest sugerować się youtub'em.
                    A szkoda włączył by sobie człowiek sonusy za 400 000 tysięcy i byłoby z głowy

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      Też tak to odebrałem, chłopak chciałby zrobić coś po raz pierwszy to zamiast docenić że zapytał chociaż o to jaką obudowę to go tyracie no ludzie...
                      Tak źle tak nie dobrze jakby zrobił sam obudowę nie do końca dobrze to by się posypały uwagi czemu nie zapytałeś na forum wcześniej teraz już za późno...
                      PM, może Ty tak ale wielu stałych bywalców kiedyś wciąż pytało o podstawy.
                      Nie nie Rfck, to tylko zwykle lenistwo. Producent na stronie podaje optymalna obudowe pod glosnik. Ale trzeba miec chec znalesc glosnik na stronie producenta i przeczytac zalecenia. Natomiast kolega zamiast to zrobic, to poszedl jarac sie na jutuba jak glosnik super gra.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Nie nie Rfck, to tylko zwykle lenistwo. Producent na stronie podaje optymalna obudowe pod glosnik. Ale trzeba miec chec znalesc glosnik na stronie producenta i przeczytac zalecenia. Natomiast kolega zamiast to zrobic, to poszedl jarac sie na jutuba jak glosnik super gra.
                        Ale ty mnie wkur.. człowieku. Poco taki bullshit piszesz.
                        Jaki jest pierwszy post, jako odpowiedź dla autora ? Nie że Jest leniem i że nie chciało mu się poszukać i że jaranie się filmikami z yt jest złe! Co zamiast tego ?: Porównanie głośnika do gnoju czyli stwierdzenie ze głośnik jest marnej jakości i inne wywody na temat samego przetwornika... ZUPEŁNIE ŻADNYCH zastrzeżeń do autora! (a "władzy forum to widać się podoba. Określcie się w końcu czy to forum jest strefą dla każdego zainteresowanego w tym temacie...; czy może wirtualnym publicznym placykiem na którym schadzka się kilku weteranów forum, których jednym z największych dylematów życiowych jest czy użyć kopułki za 500zł Audaxa czy SS'a...)

Najpierw wjeżdżasz na sam głośnik a później usprawiedliwiasz swoją błędną odpowiedź lenistwem pytającego?... (fajniej PM jak byś miał prawie 6k postów ale bez pustych takich jak ten, niepotrzebny)
                        Co do samego głośnika to jak by nie patrzeć kosztuje okł. 100zł, w sieci nie jest taki niepopularny, dla kogoś np. początkującego, który nie wymaga od niego więcej niż jest w stanie dać i zważając na fakt iż jest pod ręką, to jest jak znalazł.
                        Czy forum nie jest też od pomagania innym ? Nawet odpowiedz "ty leniu poszukaj sobie w sieci była by trafniejsza od, ten głośnik to taczka gnoju..."
                        PM pewnie dalej nie rozumie meritum i zaraz uracz mnie tu kolejną ze swoich fanaberii :(

Dlaczego to forum jest takie egoistyczne, myślicie tylko o sobie. Jak ktoś nie wyskoczy z jakimś nowym głośnikiem z wyższej pułki to jest nie wart uwagi ?

Wlasnie sobie przypomnialem! Mialem na tyle checi i determinacji, ze sam doczytalem to co chcialem i nie pytalem sie na forum o byle co.
                        Nawet jeśli tak było, to naprawdę uważasz że wszyscy ludzie są tacy jak ty ?
                        Last edited by ir0nhide; 03.01.2015, 13:43.

Skomentuj

ir0nhide ma racje teraz na kazdym forum tak jest. Ludzie zamiast pomagać to mieszają z błotem. Pisałem na tym forum z myślą iż ktoś miał doczynienia z tym głośnikiem i poradzi mniej więcej na temat obudowy. Wiem że na stronie producenta jest napisane ale prosty przykład Tonsil zeus obudowa koło 100l zalecana przez producenta czy moze jednak kolo 135l DIY zbadana przez wielu forumowiczów. No właśnie, nie wszystko co pisze producent jest słuszne i prawdziwe. Ja podziękuje za waszą ,,pomoc". Będe ,,POLECAŁ" każdemu te forum napewno. Pozdrawiam
                          Last edited by audiofil92; 03.01.2015, 16:02.

Skomentuj

Widze, ze co niektorzy przechodza samych siebie na tym forum :(

Skomentuj

na czarno głośniki niefiltrowane
                              niebiesko FR całej kolumny
                              fioletowo i czerwono filtrowane odpowiednio 22taf/g i 2 sztuki ND105

głośnik jest bardzo Fajny nawet na swoją cenę. bardzo dużo z nimi się Bawiłem ... Nie znam drugiego tak małego głośnika z basem na poziomie Daytona.
                              Jest to głośnik średnio-niskotonowy i do takiego celu powinien być używany. Jako subwoofer to chyba tylko w towarzystwie z jeszcze mniejszymi kolumienkami np. przy komputerze. Lub też z ostatnio dużo dyskutowanych niskoefektywnych konstrukcjach typu 2-3 calowy szerokopasmowiec plus 4-5 calowy woofer.

3-8 litra to pojemnośc optymalna pod ten głosnik. NIE więcej !!

Skomentuj

audiofil92 jak masz łatwy dostęp to możesz np. wsadzić ten głośnik w okł. 1,5metra szarej kanalizy (taka rura "fi" ~10cm) To będzie chyba najmniejszy koszt na początek aby usłyszeć coś z tego głośnika. Pełnić będzie role obudowy w postaci Lini transmisyjne ( więcej o tym na forum w dziale akustyka)
                                A jak ty żeś te 1,5 metra wyliczył dla tego głośnika?

Skomentuj

Nie jest najprostszy do filtrowania i ma także spore problemy przy strojeniu BR. Przy większych amplitudach świszczy ... przy wydawało by się odpowiednich średnicach rurek w stosunku do powierzchni membrany

W obudowie zamkniętej nie gra ...

powodzenia przy experymentach. te zawsze uczą czegoś nowego

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                    na czarno głośniki niefiltrowane
                                    niebiesko FR całej kolumny
                                    Szkoda że ma ten dołek między 40-70hz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                      Szkoda że ma ten dołek między 40-70hz
                                      - żartujesz czy odznaczasz się niewiedzą ??

Skomentuj

Tzn? Rozumiem że pomiar w pełnym paśmie, czy jak?

Skomentuj

Czaruję...