Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka zwrotnica do MX140?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka zwrotnica do MX140?

Witam,
    Jestem w trakcie robienia projektu kolumn MX140. Jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem, lecz głośniki już wsadzone w drewno, a ja nadal nie wiem co ze zwrotnicą. Kupować oryginalnych za 400 zł za komplet nie kupię, bo zwyczajnie mnie nie stać. Jeśli chodzi o kupno części i zlutowanie wszystkiego samemu to wszystko spoko, bo wyjdzie 160 zł zamiast 400, tylko że ani ja, ani brat nie damy rady zlutować 14 elementów bez płytki.
    Stąd pytanie. Istnieją jakieś gotowe zwrotnice do tego modelu lecz tańsze albo czy jest jakiś zamiennik tej zwrotnicy z mniejszą ilością elementów, który dałbym radę zlutować?
    Pozdrawiam

Zamieszczone przez Qstosh Zobacz posta
    Jeśli chodzi o kupno części i zlutowanie wszystkiego samemu to wszystko spoko, bo wyjdzie 160 zł zamiast 400, tylko że ani ja, ani brat nie damy rady zlutować 14 elementów bez płytki.
    dlaczego?
    drukujesz schemat zwrotnicy, kladziesz na nim elementy i skrecasz razem druciki. lutujesz polaczenia i przyklejasz elementy do kawalka plyty
    gotowe

lub jak masz checi to zrob plytke
    http://pawel.lutuje.se/plytka%20zwrotnica%20mx-140.PDF

chyba te cewki pasuja

powietrzna *1264 CEWKA Cewka 0.33 mH 0.445 Ohm dr-0.70 5,20 lub to samo z stxa
    rdz.walcowy *2379 CEWKA Cewka 2.00 mH 0.400 Ohm dr-1.00 16,59
    rdz.walcowy *2298 CEWKA Cewka 2.00 mH 0.460 Ohm dr-0.80 9,64
    rdz.walcowy *2058 CEWKA Cewka 0.47 mH 0.160 Ohm dr-1.00 9,16
    rdz.walcowy *2307 CEWKA Cewka 0.47 mH 0.190 Ohm dr-0.80 5,77
    powietrzna *1903 CEWKA Cewka 0.060mH 0.170 Ohm dr-0.70 3,39 odwinac 2,5 zwoja

Skomentuj

Nie istnieją. Zawsze może Ci ktoś złożyć, ale też pewnie nie za darmo.
      Do działu ogłoszeń zapraszam. Nie mniej najpierw przeczytaj regulamin.

Skomentuj

Spróbuj, nie jest to wcale aż takie trudne. Tak jak mówi Paweł, skręć elementy, przyłóż na chwilę rozgrzany grot lutownicy do wyprowadzeń, a następnie "przejedź" cyną po łączeniu. Takie rozwiązanie może nie jest całkowicie zgodne ze sztuką, jednak skręcone druty zapewnią już dość dobre połączenie. Dlatego jakość lutu nie jest tu aż tak istotna jak w przypadku montażu przewlekanego. Oczywiście warto się postarać (powinno dobrze chwycić, tzn. cyna powinna się rozpłynąć i przykleić do wyprowadzeń elementów), aczkolwiek przy odrobinie chęci sukces gwarantowany. Poczytaj trochę o technice lutowania, jak wygląda poprawnie przylutowany element, czego unikać, itp.

Skomentuj

Lepiej zrobic jak Pawle napisał i polutowac bez płytki point to point
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
          X