Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica

witam, jestem nowym uzytkownikiem na forum, newbie w sprawach budowy subwooferow.
    mam zamiar zbudowac subwoofer oparty na 2x tonsil gdn25/60/1 (8ohm)
    i slyszalem ze trzeba uzyc zwrotnicy,
    teraz pozostaje pytanie jakiej,
    jakie parametry dobrac ??
    z gory dziekuje za pomoc

pocztyaj troche stronke i forum to moze zadasz jakies konkretniejsze pytanie

Skomentuj

Musisz dobrać filtr dolnoprzepustowy, który będzie odcinał pasmo powyżej pewnej częstotliwości (dla suba to powyżej około 150 Hz). Głośniki łączysz równolegle i masz 4 ohm, więc konstruujesz/kupujesz zwrotnicę na 4 ohm. Jeżeli to ma być sub aktywny, to musisz to wszystko zaopatrzyć we wzmacniacz, ale to już inna bajka.

Skomentuj

Pamietaj ze jesli chcesz suba pasywnego to kazdy z glosnikow mozesz zasilac sygnalem z innego kanalu (stereo) a wtedy musisz dodac dwie zwrotnice pasywne no i jesli ma byc ok to dodaj filtry satelitow.
        W aktywnym dajesz wzmacniacz i filtr aktywny (elektroniczny).
        Polecam polaczenie glosnikow rownolegle i ustawienie w tandemie (isobaric)

Skomentuj

sub bedzie pasywny...
          i chcialem polqczyc wlasnie rownolegle...

Skomentuj

Pomużcie mi ze zwrotką bo mam już kasę na wszystko ... http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2144

PozdroO

Skomentuj

słuchaj do STX'a i ARVki nie wymyśłe bo niemam żadnej na stanie... do STX'a i 11/100 tonsila moze coś wyczaje (nie gwarantuje ale...)

Skomentuj

Nie chcem tonsila bo jeszcze na podróbę trafię...

PozdroO

Skomentuj

ładujesz filtr wyłącznie dolnoprzepustowy w celu ograniczenia pasma i starczy.

Skomentuj

ładujesz filtr wyłącznie dolnoprzepustowy w celu ograniczenia pasma i starczy
                    Co Ty mówisz ? Buhaha. Doobre. Walnę filterek dolnoprzepustowy - fajnie; a co z kopułką ? Niech sie zjara a coo. Pozatym zwrotnica to bardzo ważny element w zestawie - ma być niezauważalna akustycznie... ALE LOL

Skomentuj

Czaruję...
                    X