Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FRD Response Blender

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    LspCAD przelicza SPL w ustalonym miejscu odsłuchu mając dane o wzajemnym położeniu głośników .
    Yhmm, no ale to w sumie w takim wypadku mamy charakterystykę lekko zafałszowaną. Mierząc z jednego punktu, któryś z głośników jest mierzony pod kątem, więc charka też inna będzie.
    Wiem, że to minimalne różnice pewnie na granicy czułości pomiaru, ale z teorii one są, prawda ?

Skomentuj

Roznice sa niewielkie. Najwazniejsza i tak jest faza, a ta sie trzyma kupy przy takich pomiarach. Sa one trudniejsze, ale jesli wiesz jak je robic i po co je robisz, to daje sporo mozliwosci. Przy normalnym zestawie 2way nie sa one konieczne, ale rowniez mozna ich uzyc.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
        Yhmm, no ale to w sumie w takim wypadku mamy charakterystykę lekko zafałszowaną. Mierząc z jednego punktu, któryś z głośników jest mierzony pod kątem, więc charka też inna będzie.
        Wiem, że to minimalne różnice pewnie na granicy czułości pomiaru, ale z teorii one są, prawda ?
        Tak różnice są .
        Ale jak widać niewielkie .
        Na tyle że spokojnie pozwalają zaprojektować dobrą zwrotnice z zachowaniem równowagi bas / reszta pasma :)

Różnice wynikają z faktu. że dyfrakcja jest łapana na średniaku na jego osi a nie na osi odsłuchu .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zresztą to też da się uwzględnić w LspCAD na upartego :)
        Last edited by raven1985; 08.01.2015, 17:13.

Skomentuj

Nie na temat...
          Do symulacji 3way w LspCAD wystarczy trzeba mieć licencje?

Skomentuj

Pomiary są robione na osi każdego z głosików przy tej samej odległości mikrofonu .
            Dlatego nie ma problemu z efektywnością .
            LspCAD przelicza SPL w ustalonym miejscu odsłuchu mając dane o wzajemnym położeniu głośników .
            I nie ma znaczenia czy głośniki będą mierzone w desce 2x2m czy w docelowym ułożeniu i wąskim froncie?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              I nie ma znaczenia czy głośniki będą mierzone w desce 2x2m czy w docelowym ułożeniu i wąskim froncie?
              Oczywiście że ma .

moje 3way :

symulowane :

i pomiar metodą tradycyjną .

mniej więcej to samo .
              Zaraz wyeksportuje pomiar z LspCad i nałożę na ten z SW bo skale są różne i nie wszystko widać .
              Obudowy się też nieco różniły .
              Pomiar z SW był robiony już z offsetem średniaka i inaczej rozkłada się dyfrakcja od audaxa . (modół z 12mu wystaje nad kopułką o jakieś 2 cm :) )

Widać co można przegapić na basie :)
              Podbity zakres niższego środka to wina :
              - podbicia rezonansowego od piku impedancji TIW-a
              - zbyt dużego konda na średniaku ... plan był taki że zwiększę cewkę na basie :)
              (tylko to podbicie jest fajne i mi się nie chciało ale ciiiiiiii )

- - - - - aktualizacja - - - - -

Po nałożeniu pomiarów :

Skomentuj

Nie chce tam nikogo krytykowac, ale wg mnie taki pomiar niesie wiecej informacji niz pomiar w pseudo komorze, na ktorym sa rowniez rezonanse pomieszczenia na basie.
                Wychodze z zalozenia, ze skoro w podobny sposob mierzy Joseph d appolito, Kisiel, czy Atkinson to i dla mnie beda wystarczajace.

Skomentuj

A jak exportować overlay's do txt ?

Skomentuj

Overlay z arta? Nie da sie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Overlay z arta?
                      tak.
                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Nie da sie.
                      Lipa:(

Skomentuj

W sumie to przydałaby się jeszcze możliwość korygowania i sumowania odpowiedzi portu. Tak arkusz działa całkiem fajnie, importowanie dany z holma tak samo proste jak z arty.

Skomentuj

http://techtalk.parts-express.com/sh...ement-Question

Skomentuj

Jest osobny arkusz co to robi (i nie tylko )
                            Do sumować to sobie można też w ARTA bezpośrednio .

Skomentuj

Wiem, wiem chodziło mi o kompleksowość tego arkusza.. :-)

Skomentuj

omiary ładowane są do LspCAD.
                                Trzeba mu podać wzajemne położenie głośników i oś na której jest odsłuch .
                                Proszę o wskazówkę jak wskazać oś interesującego mnie głośnika. Jakoś nie mogę znaleźć tego ustawienia w LSPCad.

Skomentuj

Wystarczy nic nie robić :)
                                  Domyślnie jest ustawiona na 0, 0, 0 i takie położenie powinien mieć interesujący Cie głośnik :)

Skomentuj

Kurde, o tym nie pomyślałem a to takie oczywiste. Dzięki. A w ustawieniach Measurement distance na nieskończoność czy tu regulujemy symulację na interesującą nas odległość. I ostatnie pytanie: wypada zrobić referencje sumowania głośników dla każdej osi z osobna aby wstrzelić dokładnie w geometrię położenia głośników na ściance ? Oczywiście jeśli chcemy analizować wszystkie możliwe osie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                      I ostatnie pytanie: wypada zrobić referencje sumowania głośników dla każdej osi z osobna aby wstrzelić dokładnie w geometrię położenia głośników na ściance ?
                                      dla 3way robie referencje tweetera z midbasem i midbasu z basem. Najpierw ustawiam midbas do tweetera, a potem jak sie zgadza, to do midbasu bas. Nie ma potrzeby wykonywac referencji 3 glosnikow na raz. Oczywiscie Lspcad musi wiedziec z jakiej odleglosci mierzyles i trzeba mu to podac, bo inaczej symulacja traci sens.

Skomentuj

Rozumiem. A w Measutrement distance wpisujesz rzeczywistą odległość z jakiej robiłeś pomiar czy tym regulujesz symulowaną odległość odsłuchu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                          A w Measutrement distance wpisujesz rzeczywistą odległość z jakiej robiłeś pomiar czy tym regulujesz symulowaną odległość odsłuchu ?
                                          Najpierw wpisuje rzeczywista odleglosci, jaka oblicza Arta. Zazwyczaj odleglosc tweetera od mikrofonu. I robie symulacje. Dopiero pozniej jak mam taka potrzebe, to moge zmienic ten parametr.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X