Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaph Audio ZRT Monitory lub inne propozycje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zaph Audio ZRT Monitory lub inne propozycje

Witam wszystkich,

Nie było mnie na forum z kilka lat, od czasu popełnienia przeze mnie projektu 3 way classic https://www.youtube.com/watch?v=bSqERvcg0aQ

Obecnie 3 drogi powędrowały dalej w rodzinie do dużego pokoju i chyba wreszcie znalazły odpowiedni metraż, bo zagrały że aż mi kopara opadła Ale nie o tym temat, szukam aktualnie nowego projektu do mojego niedużego pokoju 18 m2. Przymierzam się do jakiegoś sprawdzonego projektu albo troelsa albo zaph audio. Wpadł mi w oko ZRT, ale wolałbym żeby były to monitory jak tu http://cdn.avsforum.com/a/ab/aba4063...ach144657.jpeg pewnie basem nie rozpieszczą i to w sumie minus. Czy coś podobnego w formie monitorów z sensownym dołem przychodzi wam do głowy?

Pozdrawiam,
    Łukasz

Hmmm zestaw na Usherach?

Skomentuj

kapelli konkretniej napisz o jaki zestaw Ci chodzi :)

Skomentuj

Yoshiego albo Ravena na 8948 i 9950-20, zwrotnica do wyboru :)

Plus na niemieckich stronach z hobby hifi masz duzo fajnych projektów :)
        Oraz tego drugiego magazynu, ktos tu nawet je oferował niedawno na sprzedaz, ale sa do przejrzenia w internecie wszystkie, od prostych do hi-end
        Last edited by kapelli; 06.01.2015, 22:17.

Skomentuj

Tak się jeszcze zastanawiam czy to dobry ruch przechodzić z 3 na 2 drogi. Przez kilka lat słuchałem 3 dróg troelsa na seasach ale jak powędrowały z moich 18 m2 do rodziny do 40 m2 to dopiero zobaczyłem jak one naprawdę grają.... za duży projekt, a mniejszych nie kojarzę do 18 m2. Kilka lat temu słyszałem na Audio Show Regi RS5 i strasznie mi się podobały, w sumie nie są jakieś ogromne, no ale stały w ogromnej sali... no ich cena też odlot.
          Last edited by lukaszskc; 06.01.2015, 23:02.

Skomentuj

18m2 to jest spore pomieszczenie, uwaam ze jak najbardziej podlogwki tutaj pasuja

W kazdym typie konstrukcji mozna wyroznic dobre kolumny, ale ja osobiscie z 3 drog na 2 bym sie nie przesiadl, 2 drogi to kompromis jak ktos ma male fundusze lub pomieszczenie

Jesli masz kase na dobry projekt 3W to ta droga bym szedl, wielkosc pomieszczenia nie jest problemem tylko akustyka
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

http://www.audioexcite.com/?page_id=59 (Masz tam też zwrotki pod inne tweetery.)

Mam, grałem w 15-25m2 i było super, no ale 3W dopiero w planach (jakieś 12-15" kusi, najlepiej x4 więc nie powiem jak to wypada w porównaniu do większych projektów.
              Last edited by gi; 06.01.2015, 23:57.

Skomentuj

No i jednak będę szukał 3 dróg. Coś w kierunku średniej wielkości podłogówek, kuszą mnie te scan speaki bo jednocześnie chciałbym lepszą jakość od 3 way troelsa, ale żeby były podłogówki nieduże. Mam też pytanie - często słucham w miarę cicho muzyki, a wspomniany projekt troelsa grał wyraźnie dopiero jak się wzmaka odkręciło, czy to wina wzmacniacza? czy obudowy b-r, zamknięte lepiej by grały cicho?
                Last edited by lukaszskc; 07.01.2015, 22:24.

Skomentuj

Jaka kasa?
                  Jakiej klasy wzmak?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wzmacniacz Rotel ra-06 se, na przetworniki chciałbym wydać w okolicach 3.

Skomentuj

Coś ktoś w temacie pomoże? Jakieś małe 3 drogi?

Skomentuj

IMO uważam że dużo lepiej zrobisz inwestując w wysokiej jakości zestaw dwudrożny, no ale jak chcesz. Pamiętaj że w tym samym budżecie musisz kupić droższą zwrotnicę oraz głośniki. No ale to Twój wybór.

Skomentuj

Wiem właśnie droga zwrotnica dochodzi ... Kapelli jakie dobre 2 drożne monitory jeszcze polecisz? Jakie są różnice między tym scan speakiem z Zrt czyli 18W8531G a np. Usherem 8948A. I pytanie czy ktoś już w takich zestawieniach stosował tweetery morela?

Skomentuj

Zamieszczone przez lukaszskc Zobacz posta
                            Mam też pytanie - często słucham w miarę cicho muzyki, a wspomniany projekt troelsa grał wyraźnie dopiero jak się wzmaka odkręciło, czy to wina wzmacniacza? czy obudowy b-r, zamknięte lepiej by grały cicho?
                            Ano właśnie sam się zastanawiam na co zwracać uwagę wybierając zestaw głośnikowy do cichego głównie słuchania (tak by "nie ucinało pasma" przy niskich głośnościach) ? Efektywność? Rodzaj obudowy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                              Ano właśnie sam się zastanawiam na co zwracać uwagę wybierając zestaw głośnikowy do cichego głównie słuchania (tak by "nie ucinało pasma" przy niskich głośnościach) ? Efektywność? Rodzaj obudowy ?
                              Duże znaczenie ma tutaj wzmacniacz. Np moje kopie Akustyk RD1 (czyli 18 revelator na dole + illuminator do góry - zastosowałem tylko trochę inną wartość tłumika tweetera) pod Marantzem PM15s2 LE grają już od samego dołu pełnym pasmem, a już np pod NADem 302 trzeba trochę podkręcić, żeby basu było wystarczająco. Choć nie mówię, że tylko piec ma tu znaczenie. Na pewno zależy to też od zestrojenia kolumny i odpowiednio dobrych głośników, które potrafią przenieść najniższe pasmo przy bardzo małych poziomach głośności bez osłabienia go (tu już tylko moje przypuszczenia).

Skomentuj

Czaruję...
                              X