Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtracja i wpływ na zniekształcenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
    Napęd nie ma nic wspólnego z geometrią membrany i jej break up'em raven. Już samo pasmo częstotliwosciowe w którym nieliniowość napędu ma wpływ na THD wyklucza go z break up'ów.
    To inaczej .
    Jak weźmiemy głośnik niemal idealny (bez nieliniowości BL(X), L(x), L(i) ,Kms(x)... itd.) tylko z dzwonem na 6k od aluminium i podamy na niego 2k i jej 3 harmoniczną czyli 6k to otrzymamy podbicie tego 6k przez rezonans.
    Będzie dzwonić .
    Jak z głośnika "wyciągniemy " wszystkie nieliniowości przed membranę i na te nieliniowości podamy ton 2k co wyniku da nam m.in. 3 harmoniczną czyli 6k i znowu podamy na membranę z dzwonem naszego idealnego przetwornika to uzyskamy taki sam efekt .
    Podbicie 6k przez rezonans .

Drgania 6k czyli 3 harmoniczna od 2k jest produkowana przez nieliniowości głośnika . Drgania te trafiają na membranę i przez nią są wypromieniowane .
    Membrana i dzwon na niej "nie wie" jakie jest źródło pobudzenia (energii dla rezonansu ).
    Czy jest to sygnał elektryczny zewnętrzny podawany na głośnik czy zniekształcenia które "sam" sobie głośnik wyprodukował :)

Mam nadzieje że teraz mój tok rozumowania jest jaśniejszy :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

paśmie średnich i wysokich częstotliwości to Le(i)
    zmniejszają wartość bezwzględną samej induktancji, co ma wpływ głównie na 2 harmoniczną.
    Nie tylko 2 drugiej .

Skomentuj

ale głównie 2giej porównaj fig2 i fig3
      http://www.eighteensound.it/TECHNOLOGIES/SDR
      To dokładnie ten sam głośnik tylko w wersji z pierścieniami i bez.
      To samo zaobserwowałem w swoich pomiarach - 3 harmoniczna też spada ale nie tak spektakularnie jak druga.
      To chyba jedyne sensowne pomiary THD jakie widziałem - głośniki najwyższej ligi a THD ponad 1%
      Dla czego - bo wreszcie ktoś odważył się zrobić je przy sensownym poziomie głośności (50W)
      Już kilka razy widziałem pomiary gdzie THD wychodziły poniżej 0,1% - fajny zabieg marketingowy - szkoda, że bez pokrycia w rzeczywistości - ewentualnie dla "cichofili"

Skomentuj

tak głównie .
        Zleży też od położenia .
        Akurat tak jak są w AL vistaona lepiej zbijają indukcyjność czyli L(i) i zniekształcenie w "dzwonowym" zakresie .
        No ale to moje gdybanie :)

PS
        Wspomniemy CELL bez problemu gra świetnie 1 rzędem filtrowany akustycznie LR2 z podziałem około 2.1k :)

Skomentuj

co ma wpływ głównie na 2 harmoniczną.
          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Nie tylko 2 drugiej .
          Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
          ale głównie 2giej
          tak głównie .
          nie rozmawiajmy o detalach. Skupmy się na cechach najważniejszych :)
          Raven i wszyscy, nie zależnie od tego co zrobimy ze większoscią nieliniowości (no w tym wypadku prócz Le(i) ) TAK ten dzwon 6kHz (3HD) będzie po podaniu np 2kHz(ton podstawowy). Ale nie ma on nic wspólnego z większoscią nieiliniowości. Sam napisałeś, że czy będzie to przetwornik idelany czy jak z przetwornika "wyciągniemy" nieliniowości przed membranę, to jeden czort.
          Dalej, Wszystkie membrany, niezależnie od geometrii, materiału (moduł sprężystości - Younga) oraz nieliniowościami struktury (np: można ją obciążyć dodatkową masą w odpowiednich punktach) mają powyżej pewnej częstotliwości breakupy. Membrana "przechodzi" wtedy w tryb modowy (poprzecznych i radialnych). Dla każdej kolejno wyższej częstotliwości występuje jedno główne zjawisko - Powierzchnia membrany, która początkowo drgała cała w fazie, jak idealny tłok, zmniejsza się.
          Teraz co towarzyszy modom? Trzy składowe ciśnienia akustycznego, inaczej mówiąc trzy rodzaje fal akustycznych.
          1. To takie które są reprodukowane w fazie zgodnej względem siebie oraz zgodne z sygnałem pobudzającym i jest to główny efekt jaki widzimy na każdej charakterystyce SPL.
          2. Takie, które są reprodukowane w przeciw fazie i tłumią dane wąskie pasmo częstotliwościowe, gdzie obserwujemy głównie dołki, ale i podbicia.
          3. Takie, które... nic nie robią, określane komponentami kwadratury, czyli marnują tylko pewną powierzchnię membrany drgając i same się znosząc.

Teraz zależnie od stosunku mierzy tymi trzema składowymi otrzymujemy ch-ke częstotliwosciową bardziej poszarpaną, bardziej liniową oraz mają wpływ oczywiście na kierunkowość.

Teraz do czego zmierzam, chcę powiedzieć, że break upy to nie jest nic straszego, nie zawsze da się je wyeliminować w nominalnym paśmie akustycznym w jakim ma przetwornik pracować oraz, że ich obecność nie musi być zawsze uwypuklona ogromnym dołkiem na charakterystyce. Wszystko zależy od poszczególnych trzech składowych, które wymieniłem.

I powtórzę jeszcze raz, każda neiliniowość ma wpływ na zniekształcenia harmoniczne/intermodulacyjne tylko w zadanym paśmie akustycznym, które jest na ogół bardzo stałe ORAZ te pasma są zawsze zależne od rodzaju sygnału/sygnałów pobudzających! Dlatego aby zmniejszać zniekształcenia harmoniczne, trzeba wpierw wiedzieć, co je powoduje, bo nie jest to zawsze jeden z rezonansów membrany.

Wracając do tematu, uważam, że filtracja nie zawsze będzie miała pozytywny wpływ na redukcję zniekształceń harmonicznych, bo są one zależne.

Poruszony też został temat THD vs moc ciśnienia akustycznego, niżej jakiś przykład, jest to fullrange w odgrodzie @ 1m. Widać, też prawdopodobną, negatywną kompresję ciśnienia dla dolnych rejestrów.
          Last edited by lklukasz; 24.01.2015, 14:25.

Skomentuj

Raven i wszyscy, nie zależnie od tego co zrobimy ze większoscią nieliniowości (no w tym wypadku prócz Le(i) ) TAK ten dzwon 6kHz (3HD) będzie po podaniu np 2kHz(ton podstawowy). Ale nie ma on nic wspólnego z większoscią nieiliniowości. Sam napisałeś, że czy będzie to przetwornik idelany czy jak z przetwornika "wyciągniemy" nieliniowości przed membranę, to jeden czort.
            Ja nie wiem co jest dokładnie źródłem 3 harmonicznej w dzwonowym zakresie, domyślam się że jest nim L(i) a na to wpływają faradaye .
            Obniżenie 3 harmonicznej w tym zakresie redukuje problem rezonansowego podbijania 3 harmonicznej .
            Co jest widoczne na visatonach .
            Nie zgadzasz się z tym ?
            Bo nie wiem ostatecznie .
            Co mnie obchodzi spadek 2 poniżej 2k ? W tym konkretnym omawianym przypadku widoczne na pomiarach SW ?

Nie wiem po co piszesz tu o break upach .
            Na 2k metalowa membrana 18cm zwykle pracuje bez modów .

Skomentuj

Obniżenie 3 harmonicznej w tym zakresie redukuje problem rezonansowego podbijania 3 harmonicznej .
              to prawda, ale nie osiągniesz tego bez eliminacji samej przyczny czyli samego rezonansu membrany. Zabawa w geometryczną/strukturalną modyfikację. Czasami zdarzają się "niedoklejone surroundy" (górne zawieszenie), które wprowadzają zniekształcenia. Jest to nieliniowy oscylator.
              Albo mogą być też:
              rocking mode cewki
              wolne elementy w airgapie/pod kopułka przeciw pyłową
              pasożytnicze wibracje okolicznych elementów (jak choćby odrgoda, co jest częstym problemem, z doświadczenia...)
              Niektóre z powyzszych to nieregularne zniekształcenia harmoniczne, potrzeba odpowiedniego sygnału pobudzającego i jego analizy do stwierdzenia/wykrycia problemu. Ale to zostawiam.
              L(i) a na to wpływają faradaye
              dokładnie, ktoś kiedyś tłumaczył o co chodzi z pierścieniami.
              Co do metalowej membrany, 18cm to już spora średnica, ale nie lubie generalizować, zostawiam. Wszystko zależy od dizajnu, jak zwykle :)

Skomentuj

ale nie osiągniesz tego bez eliminacji samej przyczny czyli samego rezonansu membrany
                Formalnie jedyne co mogę zrobić to zmniejszyć podział i filtrować mocnej bo nic innego nie zrobię

I powtórzę jeszcze raz, każda neiliniowość ma wpływ na zniekształcenia harmoniczne/intermodulacyjne tylko w zadanym paśmie akustycznym, które jest na ogół bardzo stałe ORAZ te pasma są zawsze zależne od rodzaju sygnału/sygnałów pobudzających! Dlatego aby zmniejszać zniekształcenia harmoniczne, trzeba wpierw wiedzieć, co je powoduje, bo nie jest to zawsze jeden z rezonansów membrany.
                Zgadza się . Ale zasięg nieliniowości może być spory przy pobudzaniu multitonem no i muzyką jak i przy wzajemnym trudnym do przewidziana wpływie nieliniowości na siebie przy większych amplitudach.
                Typowym przykładam jest nie symetria kms (x) generująca offset cewki .
                Niby kms (x) jest głównie źródłem zniekształceń tylko na niskich tonach to taki offset będzie generował duże IMD od BL (x) w szerokim paśmie które mogą drażnić dzwona

Wszystko zależy od dizajnu, jak zwykle
                Zależy ale większość metalowców które maiłem zachowywała się tak samo więc jakieś uogólnienie (być może dla niektórych krzywdzące ) nie jest bezpodstawne

Skomentuj

Tak, możesz tylko filtrować, ale to nie wyeliminuje całkowicie problemu. Zresztą o tym właśnie dyskutowałeś z Yoshi, jak dobrze pamiętam i sam mówiłeś, ze filtracja tutaj nie pomoże Jak źle cytuje twoje słowa to sorry.
                  Co do różnch sygnałów pobudzajacych pisałem już.
                  Co do niesymetrii Kms (x) offset cewki powstaje tylko w rezonansie przetwornika. Cewka szuka minimum sztywności zawieszenia. Takto Bl(x) + siła reluktancji (pochodzi od dużej wartości induktancji własnej cewki oraz jej nieliniowości Le(x) ) dynamicznie zmienia spoczynkową pozycję cewki podczas pracy układu drgającego.
                  Co do metalowców, mogę cicho stwierdzić, że mają prawo zachowywać się podobnie, w czym masz doświadczenie raven, gdyż:
                  geometria kopułek jest praktycznie ta sama, grubość samego materiału możliwie najcieńsza, ze względu na uzyskanie wysokiej efektywności, materiał jest ten sam a to wszystko powoduje, że dynamiczny moduł sprężystości (Young) pozostaje blisko stały a to zaś wraz z geometrią deklaruje pierwszy break up.

Skomentuj

Czaruję...
                  X