Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe do 2000-3500zł.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe do 2000-3500zł.

Witam. Po woli zaczynam się rozglądać za zestawem głośników + amplitunerem do telewizora. Ojciec poprosił mnie, żebym coś ciekawego znalazł. Problem jest taki, że nie za bardzo jest skłonny do DIY, woli mieć (jak to powiedział) "nowe z gwarancją". Mam kilka pytań:

Budżet to 2000-3500zł, maksymalnie 4000zł. W tej kwocie musi się zmieścić amplituner oraz zestaw głośników. TV posiada wyjście optyczne (audio).

1) Zestaw głośników DIY vs nówki ze sklepu > mi się wydaje, że raczej z nowych rzeczy nic ciekawego tj. dobrze brzmiącego do 2500zł się nic nie znajdzie. Ja jestem za tym by się pobawić w DIY. Tylko jak ojca przekonać, że w tej kwocie dużo lepiej się pobawić w DIY niż kupno nowego zestawu głośnikowego. Jeśli nówki to prosiłbym o podanie konkretnych modeli.

2) Amplituner - myślę, że do 1000zł coś się w miarę ciekawego znajdzie?

Odnośnie pokoju. Z 25-30m^2 lekko, jedynie TV nie jest na środku a około 2m od ściany. Coś takiego:

Drzwi - sama futryna. Okno na całej długości ściany (4 pojedyncze).

Pozdrawiam
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

najtansze co gra to kino STXa
    dla ojca to pewnie i bez suba starczy
    i wtedy mialbys wiecej kasy na dobry ampli + dvd/br

DIY bedzie tu lepiej gralo i lepiej wygladalo, ale to potrwa

Skomentuj

Znajdź coś z stx i koniecznie z największym subem, lepiej w miarę możliwości dobre 2way na wszystkich kanałach uzupełniane subem a metraż jest też taki że w okolicy 1000zl to możesz co najwyżej mierzyć w yamahe 4xx a to będzie bardzo słabe, coś z 6xx - 7xx, amplitunery to akurat przykład bo od dawna mam yamahę , chodzi mi mniej więcej o klasę amplitunerów bo każda firma mam w danym segmencie cenowym swój odpowiednik chyba że to tylko do tv po optyku bez bluraya i nowych kodeków to jakiś starszy amplituner wyższej klasy jak 1xxx czy 2xxx jeśli chodzi o yamahe, teraz się ludzie przerzucają na hdmi itp to te amplitunery można ciekawie wyrwać , nie koniecznie z alledrogo

Fronty i centralny spokojnie umieścisz koło tv wg standardu , ale efektowe będzie już problem, zobacz mój wątek o dipolach, padła ciekawa opcja o głośnikach efektowych właśnie przy montażu przy tak bliskim siedzeniu, na AS nawet ktoś stosował z zestawu logitecha wyższego modelu na TB i to całkiem ładnie działało, suba wiadomo metodom prób i błędów .
      Last edited by szastal; 09.01.2015, 07:23.

Skomentuj

Niestety ojciec ma w miarę dobry słuch i będzie słyszał, że gra coś słabo. Pokój oczywiście jest w domu, w którym mieszkam, więc każdy będzie z tego korzystał. U siebie w pokoju mam SS Revelator na dole + TW030WA05 no i nie chciałbym zejść przed TV na jakiś film i narzekać na jakość dźwięku :)

Odnośnie DIY. Wiem, że potrwa, ale chyba lepiej poczekać trochę dłużej i mieć porządny zestaw niż później narzekać, że gra tak a nie inaczej (np STX, no chyba, że ten STX gra w miarę dobrze STX KD-200 n 5.1).

Co byście polecili z DIY?

szastal jeśli będzie trzeba dać 500zł więcej, a otrzyma się coś ciekawszego to na pewno to rozważymy. Głównie to ma być do filmów. Niekoniecznie musi być bluray. To lepiej rozglądać się za hdmi czy optykiem?

Odnośnie odległości TV<>kanapa to jakieś 3-3,5m.
        Last edited by gavron04; 09.01.2015, 07:36.

Skomentuj

Mówiłeś że czasem bywasz w Pozku to zapraszam na porównanie tych samych głośników w stereo a amplituner a kino, w każdym razie zagra inaczej, możesz nawet swoje wziąć, tylko czasowo musimy to jakoś zgrać ,ale jak się nie spieszy to myślę że damy radę temat ogarnąć .

Jeśli hdmi nie jest potrzebne i nowe kodeki to to one głównie chodzi to jakiś dobry amp właśnie z wyższych modeli , sam rxv1400 2 lata temu w idealnym stanie za 400zł oddałem dalej .

Skomentuj

W Poznaniu aktualnie będę co weekend do lutego (sesja niestety). Mogę swoje kolumny + BG9 + emu0204 zabrać, ale to z terminem jakoś na PW

Czekam na dalsze propozycje/opinie DIY vs kupno nowych w sklepie oraz amplituner.

Skomentuj

Zadaj sobie najpierw pytanie a raczej ojcu. Ile płyt DVD ogląda w ciągu roku, że potrzebne mu kino? Z obserwacji znajomych wiem, że kupują kina a potem ściągają z neta filmy skompresowane do stereo. A prawdziwych płyt dvd oglądają po 2 w roku. Osobiście wolał bym w tej kwocie stereo a potem uzbierał na suba.
              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Jak kupi 1 DVD na 2-3 miesiące to będzie coś :P. Jak są dobre źródła to dźwięk jest 5.1, ale to też trzeba szukać.

Ale nawet jeśli byłoby stereo w filmie, to mając 5.1 to amplituner czy odtwarzacz nie ma wirtualnego dźwięku, że "dodaje" opóźnienia?

Skomentuj

Dodaje, tzn zrobi z tego przestrzenny ale to nie jest to co prawdziwne 5.1 ale dużym gronu to styka, plus w ampli bardzo dobrze z subem się to łączy, rodzice też mają taki amlli i co przyjeżdżam to tv włączony i sprzęt chodzi, podoba im się oglądanie nawet wiadomości w takim formacie

Skomentuj

Czaruję...
                  X