Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Interkonekt z kabla skętki CAT5

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Interkonekt z kabla skętki CAT5

Witam

Postanowiłem, że z czystej ciekawości (nie jestem kablarzem) wykonam coś takiego:

http://www.tnt-audio.com/clinica/shoestrings_e.html

Mam już wtyki, skrętkę. Problem jest taki, skąd wziąć taką plastikową rurkę?

W kablu koncentrycznym w Castoramie jest plastikowy środek ale nie nadaje się do tego, nie szło by z niego druta wyjąć i za mała średnica wewnętrzną.
    Patrzyłem na necie za wężykami akwarystycznymi, w okolicy znajduje mi tylko silikonowe, obawiam się, że mogą być za miękkie.
    Znalazłem także na allegro rurkę teflonową, jest super ale cena zabija za 2 metry 36+wysyłka.
    Gdzie coś takiego znajdę w rozsądnej cenie?
    Z góry dziękuje za pomoc.

A i czy ktoś takiego coś robił i jak efekty?
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Możesz użyć wężyka do akwarium ale wysokociśnieniowego , stosuje się go do CO2.
    http://allegro.pl/waz-wezyk-cisnieni...982016432.html
    Jest sztywny wystarczająco.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
      Postanowiłem, że z czystej ciekawości (nie jestem kablarzem) wykonam coś takiego:
      I to jest lepsze niż koncentryk przeznaczony na interkonekt?

Skomentuj

A gdzie ekran takiego urządzenia?
        Ale bedzie pięknie zbierać
        Czemu wywazasz otwarte drzwi?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Marian nie wiem czy lepsze. Mam w razie czego Klotza kabel w zamian za te skrętkę do wtyków.

lklukasz - Nie ma ekranu ale zobacz na interkonekt
          dnm reson http://www.hifizubehoer24.de/WebRoot...E99/TBB045.jpg
          oraz
          http://www.audio-mix.pl/files/fotob/product-6795.jpg - IC Vovox.
          Też nie mają ekranu.

Mówicie, że to bezsensu taki kabel?

Skomentuj

Wczoraj na szybko żeby zobaczyć czy mi spdif działa zrobiłem na kablu tel 7-8m i działa bez problemu, ic nie pamiętam czy kiedyś robiłem ale powinien też działać, zawsze można kupić taki w ekranie

Skomentuj

Pewnie że będzie działać ale jak to już bym polemizował.
              Łukasz napisał że będzie zbierał śmieci, a wy dalej swoje...
              Zrób na szybko i zbliż np kabel sieciowy zobacz co się dzieje. :flapper:

- - - - - aktualizacja - - - - -

a poźniej lament że słychać przewody :lol:
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Mało kabli jest na rynku?
                Kup sommera i bedziesz miał hijent
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mówicie, że to bezsensu taki kabel?
                  Nie bez powodu jest tyle miedzi na ekran i tak gęsto jest ułożony:

Last edited by marian; 13.01.2015, 12:46.

Skomentuj

lklukasz kupiłem klotz ac110 ten co siedzi w IC rogoz audio. A sommera to jaki model?

Skomentuj

lklukasz kupiłem klotz ac110 ten co siedzi w IC rogoz audio. A sommera to jaki model?
                      Sommer Spirit XXL

Skomentuj

Caly pic w tym, ze przy krotkim polaczeniu nawet z niskoimpedancyjnego wyjscia zrodla z wysokoimpedancyjnym wejsciem nawet kabel sieciowy sobie poradzi. Owszem smieci bedzie zbieral ale kto to uslyszy!? Audiofile nie slysza brumow i szumow tylko transjenty, sybilanty i nne pierdoly :) Dopiero jak kabel bedzie dlugi albo impedancja zrodla duza np z wyjscia potka volume to dopiero brum zacznie przeszkadzac :)

Bez problemu moge zmierzyc jak wiele taki kabel wprowadza brumow ale przeciez miernik mierzacy mikrowolty nic nie mowi o jakosci dzwieku. I wlasnie dlatego kazdy kabel bedzie dobry stad takie nieekranowane wynalazki w sprzedazy. Wystarczy nimi podlaczyc mikrofon i dotchnac kabla od razu widac i slychac, ze cos jest nie tak. Kiedys walczylem caly dzien z SW bo cos w okolicy 50 i 100hz sie dzialo. Kupilem kilka roznych kabli 5metrowych i tylko jeden z nich sie nadal. Oczywiscie ten z pelnym prawdziwym ekranem.
                        Last edited by irek; 13.01.2015, 18:04.

Skomentuj

Czyli wniosek taki. Po rurkę/wężyk nie jadę bo szkoda czasu Lutuje klotz-a i tyle. To już chyba mój 4 klotz będzie

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                            transjenty, sybilanty i nne pierdoly
                            brzmi jak skierowanie do lekarza

Skomentuj

Zamieszczone przez doggedly Zobacz posta
                              brzmi jak skierowanie do lekarza
                              Rozmowa z ordynatorem kliniki psychiatrii. A on sie nadaje? A kto sie nie nadaje.. :) Kto pamieta z jakiego to filmu? :)

Skomentuj

Bez problemu moge zmierzyc jak wiele taki kabel wprowadza brumow
                                Ale to nie chodzi o brum .

niskoimpedancyjnego wyjscia zrodla
                                niskoimpedancyjne to jest dla częstotliwości audio .
                                (I to nie zawsze bo wiele wynalazków audiofilskich na lampach ma impedancję wyjściową liczoną nawet w dziesiątkach komów )
                                Dla w.cz już zwykle nie i to jest powód dla którego używanie nie ekranowanych kabli to może być kiepski pomysł.

Skomentuj

Może rozbieranie i zaplatanie skrętki, takie jak na początku tego wątku, nie ma specjalnego sensu, ale wykorzystanie dobrej skrętki typu S/FTP jako budżetowy interconnect może być sensowne -- taki kabel ma cztery pary skręconych przewodów, każda para osobno ekranowana folią aluminiową, cztery pary są skręcone i całość jeszcze ekranowana oplotem. Tymi kablami przesyła się sygnały o częstotliwości setek MHz na setki metrów, nie widzę powodu aby nie przesłać nimi bezpiecznie sygnału audio na odległość kilku metrów. Jedyna wada jaką dostrzegam to to, że żyły w skrętce to drut a nie linka i przy częstym przełączaniu kabli mogą się łamać.

A metr takiego kabla kosztuje ok. 2 zł :)
                                  Last edited by p71xx; 14.01.2015, 19:27.

Skomentuj

2zl i metr folii kuchennej
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gatka szmatka a tu się robota zrobiła w połowie (Klotz AC110SW) Jeszcze jeden IC mnie czeka na Klotz. Z tym ze skrętki dałem sobie spokój.

Last edited by kondrax; 14.01.2015, 21:33.

Skomentuj

To ja podbiję temat, od zawsze używam interkonektów prolinka które są raczej mocno średnie, jednego rozebrałem i ujrzałem linkę grubości nitki, na to trochę gumy i to wszystko owinięte drugim równie cienkim drucikiem jako masa. Poczytałem trochę i interkonekty ze skrętki mają zwolenników i przeciwników, chodzi głównie o niezbyt niską pojemność i brak ekranowania (jeśli go nie zrobimy lub użyjemy zwykłej skrętki). Natomiast bez negatywnych opinii obszedł się pomysł interkonektów z kabla antenowego, ponoć bardzo niska pojemność i dobre ekranowanie. Co o tym sądzicie? Pomysł wziął się głównie z chęci zrobienia czegoś samemu, ale jeśli nie warto to nie będę tracić czasu i kupie chociażby chwalonego ixosa 104 za stówkę

Skomentuj

Czaruję...
                                        X