Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Speaker Workshop problem z kalibracją

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Speaker Workshop problem z kalibracją

Witam,
    Postanowiłem w końcu wziąć się za pomiary więc złożyłem sobie zestw (JIG, Przedwzmacniacz, wzmacniacz, mikrofon Panasonica). Podczas kalibracji tzn. generowania sygnału pojawia się sinusoida tak jak to pokazano w tutorialu, natomiast na wyjściu pojawiają się przebiegi zniekształcone. Można wiedzieć czego to wina? (pracuję na laptopie z integrowaną kartą dźwiękową).

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
    super zdjecie! trzeba przyznac ze postarales sie :p

to co odczytalo to szum!
    zobacz skale.
    w ygnale masz kilo, a w odbiorze masz pojedyncze jednostki...

pobaw sie wlaczeniem/wylaczeniem wejsc czy suwakow. nigdy nie pamietam ktory ma byc wylaczony a ktory wlaczony

Skomentuj

Problemem na 99% jest karta zintegrowana w laptopie, pozostaje Ci kupno sprawdzonej karty zewnętrznej na USB lub korzystanie z PCta z kartą sound blaster live za pare złotych albo Audiotrak prodigy HD2 Stereo, obie karty sprawdzone przeze mnie i działają w 100%.

Skomentuj

Tak też myślałem, Karte Sb live mam szufladzie tylko kompa nie mam ale myśle ,że sobie jakiś skombinuję za pare złotych. Do tego programu nie musi być jakiś wybitny komputer nie?:P

Skomentuj

Każdy się nada, dobrze jest mieć osobny do pomiarów, czysty tylko z windowsem. Mi najlepiej działa na XP a i na 98 Me dobrze było

Skomentuj

No to cos wykombinuje. Na lapku mam win 8 i program tez smiga (chyba) bo jak mówicie zintegrowana karta dźwiękowa niedomaga.

Skomentuj

Nie dorwałem jeszcze żadnej karty zewnętrznej działającej w SW. Stare karty mogą mieć problem ze sterownikami pod nowymi windowsami.

Skomentuj

tez sie poddalem i uzywam 15 letniego blaszaka do pomiarow

Skomentuj

Mam w tej chwili duży bardzo cichy ogród ale z blaszakiem i Tv 32 cale nie wyjde ;d bo zanim to wszystko poukładam i tak zacznie padać
                  Emu jakaś chyba działa.

Skomentuj

Jednak udało mi sie uruchimic na tej zintegrowanej karcie także jest git

Skomentuj

Spore opóźnienie ale nie szkodzi,sprawdź czy za każdym razem nie jest różne bo jeśli tak to lipa.
                      Wykonaj jakieś pomiary testowe.

Skomentuj

Póki co mam problem z calibracja rezystancji 16 i 4 ohm ale JIG pomierzony i jest ok. Jutro jeszcze z tym powalcze. Pobrałem też HOLMimpulse i pomiary na samym majku z przedwzmacniaczem wychodzą całkiem realistycznie.

Skomentuj

o prosze i zdjecie udalo sie wkleic normalne

Skomentuj

Nie działam tym programem, chodziły głosy że nie działa na nowszych winach a tu proszę.. jednak się da.

Skomentuj

No nie wiem czy się da do końca, pierwszy etap kalibracji przechodzi znośnie tzn. z dużym opóźnieniem ale przy kalibracji impedancji czy też rezystancji wyskakuje komunikat, że jest otwarty obwód w sygnale wejściowym czy jakoś tak (może ktoś wie czego to przyczyna). Poczekam na komputer stacjonarny bo mam już załatwiony od znajomej i się nim pobawie. W każdym razie proste pomiary w Holmie można robić na lampku.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Jacek90 Zobacz posta
                                W każdym razie proste pomiary w Holmie można robić na lampku.
                                Ten to działa chyba na każdym kompie i z każdym systemem. Sam ostatnio częściej sięgałem do nie go. Jak robisz dużo pomiarów i je porównujesz lub sumujesz szybko idzie.

Skomentuj

To że pierwszy etap kalibracji przeszło nie oznacza niestety że działa pod windowsem 8. Jak widać problemy są z kalibracją JIGa, może być też tak że pomiary wyjdą z kosmosu. Kilka lat temu jak zaczynałem zabawę z SW też mi nie chciało początkowo się nic kalibrować, wiem natomiast że kluczowe są:
                                  KARTA DŹWIĘKOWA
                                  POPRAWNIE POLUTOWANY JIG I KABLE

Skomentuj

Czaruję...
                                  X