Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-drożne na Beymie - proszę o poradę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-drożne na Beymie - proszę o poradę

Ćześć

Na początku chciałbym wszystkich przywitać na forum jako newbee.
    Jestem domorosłym konstruktorem kolumn, ale nosa nigdy nie wystawiłem poza Tonsila - niestety.
    Chciałbym zbudować konstrukcję na 3 drożną na takich głosnikach:
    bass - 12BR70
    średni - 6B30P
    wysokotonowy - T2030
    buda - 22mm mdf 76l, strojenie na 38-39Hz, fi8 l=11-18cm ( na budzie
    Zwrotnica 800/4500Hz bass/wys 12dB, śred 24dB

Proszę o opinię.
    Z racji tego, że żyje w epoce Tonsila - jaka jest różnica jakość/dzwięk z odpowiednikami polskimi?
    a) 6B30P ma PP membranę - jak to gra? lepiej niż org GDM16/80?
    b) czy ktoś miał styczność T2030 - jak gra? Jaka jest różnica z GDWK 9-12/120?
    c) o zaletach i wadach basu się nasłuchałem, i wiem że ten głośnik jest dla mnie stworzony :)

Witaj.
    Mam te glosniki w domu poza T2030 ( mam T2010 ). Da sie je polaczyc, ale Twoje propozycje zwrotnicy sa bez sensu. Kto Ci w ogole zrobi do tego zwrotnice? Bo chyba nie myslisz, ze uzyjesz jakiejs uniwersalnej i bedzie git.

Zamieszczone przez Adrianus1980 Zobacz posta
    a) 6B30P ma PP membranę - jak to gra? lepiej niż org GDM16/80?
    Trudno porownac midbas, do typowego sredniotonowca. Beyma daje wiecej mozliwosci podzialu miedzy glosnikami. Poza tym to PP, a wiec brzmienie raczej wygladzone, dosc neutralne, nienatarczywe.

b) czy ktoś miał styczność T2030 - jak gra? Jaka jest różnica z GDWK 9-12/120?
    T2030 jest lepszym glosnikiem, ale nie takim latwym w aplikacji jakby sie wydawalo.

c) o zaletach i wadach basu się nasłuchałem, i wiem że ten głośnik jest dla mnie stworzony
    A czego sie spodziewasz? Bo niskiego basu z tego nie bedzie. Glosnik potrzebuje stosunkowo sporej obudowy.

Skomentuj

Pogromco - możesz podsełać schemat swojej zwrotnicy, człowiek uczy się od najlepszych :)

ja sam chciałem zrobić zwrotnicę 800/4500.

Pojemność obudowy - wewnętrzna z odliczeniem pojemności głośnikow i bassrefleksu

Dziękuje ślicznie za pomoc i wyrozumiałość.
      Last edited by Adrianus1980; 19.01.2015, 21:36.

Skomentuj

Ale ja nie mam do tego zwrotnicy :) nie laczylem tych glosnikow.
        Podzialy jakie proponujesz sa za wysokie. Predzej 400/2500hz

Skomentuj

oryginalna zwrotnica beymy do tego zestawu F300 ma podział 800/5000, wg ciebie głupota?

Skomentuj

Mega glupota.

Skomentuj

Próbowałem policzyć zwrotnicę ale mam problem ze średnim tonem, proszę ma ktoś pod taki zestaw policzoną zwrotnicę? Mogę liczyć na pomoc w policzeniu zwrotnicy dokładnie do tego zestawu.
              Wykres średniego tonu mi wychodzi za stromy oraz ma da duży szpic nie ma płaskiego szczytu.
              Zwrotnicę próbowałem policzyć na 12dB/Okt. 400/2500Hz

PS. Wprowadziłem do LspCAD uniwersalną zwrotnicę 800/4500 i wyszły takie bzdury z dziurami w paśmie, że masakra.
              Z naszego poradnika wprowadzałem wartości "Pasywne zwrotnice częstotliwościowe" i wychodzi dość stroma charakterystyka.

PS dziękuje ślicznie
              Last edited by Adrianus1980; 20.01.2015, 14:20.

Skomentuj

Mogę liczyć na pomoc w policzeniu zwrotnicy dokładnie do tego zestawu.
                Tutaj nikt nie pomoże Ci policzyć zwrotnicy, bo nikt tak tego nie robi. Trzeba wykonać pomiary i na ich podstawie zrobić projekt. Nie da się policzyć zwrotnicy dokładnie do danego zestawu, bo każdy głośnik ma inna charakterystykę przenoszenia, inną impedancję i efektywność. Póki się tego nie pomierzy to projekt nie ma sensu.

Skomentuj

POPRAWKA.
                  Chcialbym zrobić na LspCAD zwrotnice próbne. Mam głupie pytanie. Jak mogę wprowadzić charakterystyki głośników do programu tak aby były brane pod uwagę podczas liczenia zwrotnicy (sa to pliki txt)

Skomentuj

Dodajesz driver, przechodzisz na simulate, klikasz na głosnik, otwiera się okno i w odpowienim miejscu wskazujesz plik - pisałem z pamięci, mogłem coś pominąć lub pomylić
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

a skąd wziąść pliki txt?

Skomentuj

Z pomiaru
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A czy ktoś na forum mierzył te głośniki i może udostępnić pliki?

Skomentuj

Pomiary należy wykonać w docelowych obudowach, rozmieszczenie i odległości miedzy głośnikami oraz wielkość przedniej ścianki mają wpływ na zmierzone charakterystyki, więc czyjeś pomiary nie będą pasować.

Skomentuj

jaki format tego pliku txt musi być do LpsCad'a?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                jaki format tego pliku txt musi być do LpsCad'a?
                                Format .txt :P tam sa tylko dane fazy i czestotliwosci, nic wiecej nie trzeba.

Skomentuj

No kumam tylko jak dane mają tam być zapisane z przecinkiem?,spacją? itd?

Skomentuj

Ja tam nic nie zmieniam, exportuje z arty i tyle.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X