Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX PA 600 czy STX PA 1000. Czy warto ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX PA 600 czy STX PA 1000. Czy warto ?

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy warto dopłacać do kolumn STX PA 1000 zamiast STX PA 600 (Wiadomo drugi bas, i głośniejsze) Ale biorąc pod uwagę że będzie do tego subbas na stx 18.4.1400 ?
    Czy może stx PA 700 ? Bo z tego co widzę to różnią się tylko Głośnikami niskotonowymi 600 ma ich 1 i 12", 1000 ma 2x 12" a 700 ma 15".

Prosiłbym o opinię tychże kolumn jeżeli ktoś posiada lub słuchał ich.

PS. Kolumny nie będą używane na imprezach, w klubach po prostu dla sb je kupuję.

Pa600

Skomentuj

Czyli nie opłaca się dopłacać ?

Skomentuj

nie chodzi o opłacalność tylko o to że jak będzie podparcie sub basami to klarowniej na środku pasma zagra górka na 12 niż na 15 lub 2x12

Skomentuj

Aha o to chodzi. A co powiedziałbyś o Niskotonowym głośniku stx 18.4.1400 ?

Skomentuj

Opłaca się na nim robić subbas czy lepiej na 18.4.1300 ?

Skomentuj

W jakim sensie rozumieć Twoje pytanie czy sie opłaca?
              Opłaca sie to znaczy dobrze i poprawnie zagra jak na swoja cene czy raczej rozumiec to jaki zestaw będzie dla mnie lepszy?
              PA600 bedzie mobilniejsze i lepsze na górki.
              Co do głośnika do suba to popatrz jakie są projekty pod te głośniki i który będzie Ci lepiej pasował. Bierzesz pod uwage tylko te dwa głośniki?
              Weź pod uwage to ze jak robisz to do domu to taki zestaw nie za bardzo zagra w mniejszym pomieszczeniu a tylko zrobi hałas i trzęsienie ziemi oraz że zajmie dużo miejsca w pomieszczeniu.

Skomentuj

No raczej Brałem pod uwagę tylko te 2 głośniki bo mają dużą moc, cewkę i 18". A wiadomo że na zewnątrz bas się rozchodzi i potrzeba czegoś mocniejszego a w domu to wystarczy przykręcić mocy i jest git ;D

A czy się opłaca miałem na myśli czy w tej cenie taki głośnik jest ok ? i Czy opłaca się dopłacać do 18.4.1400 bo słyszałem że podobno zawieszenie pęka w 18.4.1300 (ale pewien nie jestem więc jeżeli to prawda to biorę ten Droższy.)
                Last edited by LLaGGeRR; 20.01.2015, 21:59.

Skomentuj

A sub jeden czy dwa? Jak jeden 18" to ja od siebie dodam że lepiej 2 na 15".
                  Last edited by Adzik94; 20.01.2015, 22:10.

Skomentuj

Miałem na myśli 2 18" z tym że najpierw 1 a później 2 dorobić jak będę miał kasę. O ile 1 będzie na moje potrzeby wystarczająco to na tym poprzestanę ;D

Skomentuj

Zdecydowanie PA600. Jeżeli z miejsca wiesz że będziesz paczki podpierał basami, to nie wiem jaki jest sens pchać nawet 12" w górki. Dobra 10" zrobi swoją robotę, a paczka będzie mniejsza. Co jest dużym atutem gdy ma to grać w domu, bo wiem co to znaczy trzymać ponad 60l kolumny w pokoju.

Skomentuj

ok czyli pozostanę przy PA 600. A odnośnie basu to czy do 18.4.1400 znajdę jakieś projekty ?

Skomentuj

Ja znalazłem dwa. BR150 i TH18s oba granata.
                          http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2318163.html
                          http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2384486-30.html

Skomentuj

hhe ładnie się tam kłócą :). Przeczytałem ale gotowego projektu tam nie było :/ (wymiarów itd) A nie wiem czy sam zrobię to dokładnie xD

Skomentuj

Jak nie jak tak, post 15 z pierwszego linku. Nie wiem, może potrzebujesz konto, aby zobaczyć grafiki i plik *.rar udostępniony przez Granata. Tak czy siak z tekstu możesz wyczytać jaki litraż i stronienie, reszta zależy od Twojej inwencji.

Skomentuj

aha no jest tam jakiś rar już patrzę

Skomentuj

Dlaczego ten temat jest w dziale "elektronika"? :)

Co do PA1000 vs PA600, to PA600 wystarczy do suba 18".
                                  Natomiast osobiście wolał bym zrobić górki na innym, lepszym midbasie, gdyż dźwięk z GDN-30-400 mi się po prostu nie widzi.
                                  Granat miał robić nowy, tani projekt konkurencyjny dla PA600, przy zastosowaniu D-800 ale na innym midbasie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...218&highlight=
                                  ...jak na razie nic do przodu nie poszło.

Zamieszczone przez LLaGGeRR Zobacz posta
                                  co powiedziałbyś o Niskotonowym głośniku stx 18.4.1400 ?
                                  Zamieszczone przez LLaGGeRR Zobacz posta
                                  Opłaca się na nim robić subbas czy lepiej na 18.4.1300 ?
                                  Oczywiście że lepszy jest 1400.
                                  Jeśli są gotowe projekty na tym głośniku to tym bardziej.

Skomentuj

No wiesz ja mogę zrobić Pa 600 czy coś podobnego żeby tylko mieć wszystkie dane itd. Bo sam tego nie obliczę niestety. A żeby taką wiedzę zdobyć i potrafić z niej korzystać łatwo nie jest. Coś tam mniej więcej ogarniam tak żę całkiem zielony nie jestem ale jeżeli chodzi o wiedzę odnośnie parametrów głośnika a z projektowaniem zwrotnic nie miałem do czynienia. Fajnie że ten Grant zaczął coś takiego ale dopuki nie skończy to lipa xD. Mam trochę czasu bo mam zamiar zacząć jak się cieplej zrobi czyli za 1-2 msc na razie chcę się dowiedzieć co i jak

Skomentuj

Granat już dawno skończył projekt, a wnioskując po tym temacie link sprzedał głośniki. Co Ci więcej potrzeba? Adzik94 jak na tacy podał dwa projekty.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                                        Granat już dawno skończył projekt
                                        To dlaczego się nie chwali?
                                        Ten projekt miał być dla wszystkich...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X