Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor sph-300ctc probem z projektem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor sph-300ctc probem z projektem.

Witam.
    Mam problem z dobraniem obudowy do głośnika z tematu.

Karta katalogowa
    http://www.monacor.pl/product/printC...ueCard/id/2072

Wykonałem nawet skrzynie testowe, tudzież pożyczyłem i wygląda to tak:

100l@30Hz - kompletna porażka, przy niewielkim wzmocnieniu utrata kontroli nad głośnikiem , wychylenia przekraczają mechaniczne, słychać stukanie cewki, głośnik lata jak szalony a w ogóle go nie słychać.

70l@30Hz - jest trochę lepiej przynajmniej zaczynam go słyszeć, w dalszym ciągu brak wytrzymałości elektrycznej(mocy), a ogólnie totalna porażka jak wyżej.

Dodam, że producent zalecał obudowę powyżej 50l... W czasach gdy jeszcze był takowy zapis na stronie.

Użytkowałem go w paczce 50l@40Hz tu nawet opóźnienia są znośne (jeżeli nie ma dużo jednostajnego basu) ALE paczka gra do 50Hz a wyżej zaczyna milknąć(?) do filmów się cokolwiek nadaje ale group delay strasznie męczy ucho i psychikę, przypomnę, że głośnik ma 30cm, Qts 0,19 (więc tylko obudowa BR) i nie ma kontroli WTF?

Ostatnio został zamontowany w paczce 37L zamkniętej(to ta pożyczona do testów) i gra nawet przyjemnie ale wytrzymuje maks 40W... przy nieco większej mocy zaczynają dawać o sobie znać małe wychylenia mechaniczne.

Wszelkie symulacje (basboxpro) pokazują, że najlepiej* zrobić obudowę 11-12l zamkniętą.

*Najlepiej posiada zakładaną wytrzymałość elektryczną i niskie opóźnienia.

Pomocy. :)

Zamieszczone przez Chiny_X Zobacz posta
    Witam.
    Mam problem z dobraniem obudowy do głośnika z tematu.

Karta katalogowa
    http://www.monacor.pl/product/printC...ueCard/id/2072

Wykonałem nawet skrzynie testowe, tudzież pożyczyłem i wygląda to tak:

100l@30Hz - kompletna porażka, przy niewielkim wzmocnieniu utrata kontroli nad głośnikiem , wychylenia przekraczają mechaniczne, słychać stukanie cewki, głośnik lata jak szalony a w ogóle go nie słychać.

70l@30Hz - jest trochę lepiej przynajmniej zaczynam go słyszeć, w dalszym ciągu brak wytrzymałości elektrycznej(mocy), a ogólnie totalna porażka jak wyżej.

Dodam, że producent zalecał obudowę powyżej 50l... W czasach gdy jeszcze był takowy zapis na stronie.

Użytkowałem go w paczce 50l@40Hz tu nawet opóźnienia są znośne (jeżeli nie ma dużo jednostajnego basu) ALE paczka gra do 50Hz a wyżej zaczyna milknąć(?) do filmów się cokolwiek nadaje ale group delay strasznie męczy ucho i psychikę, przypomnę, że głośnik ma 30cm, Qts 0,19 (więc tylko obudowa BR) i nie ma kontroli WTF?

Ostatnio został zamontowany w paczce 37L zamkniętej(to ta pożyczona do testów) i gra nawet przyjemnie ale wytrzymuje maks 40W... przy nieco większej mocy zaczynają dawać o sobie znać małe wychylenia mechaniczne.

Wszelkie symulacje (basboxpro) pokazują, że najlepiej* zrobić obudowę 11-12l zamkniętą.

*Najlepiej posiada zakładaną wytrzymałość elektryczną i niskie opóźnienia.

Pomocy. :)
    Trzeba pomierzyć faktyczne parametry.
    według wykresów impedancji które można znaleźć w sieci to TSP:
    F0=22Hz
    Qm=3,2
    Qte=0,43
    Qt= 0,38
    Biorąc pod uwage BxL 12 N/A to nawet się zgadza.

Skomentuj

Spróbuj może zrobić obudowę bandpass.

Skomentuj

Może pozostać przy zamkniętej ale obficie wypełnionej watą(liną)?. Czasem poduszka powietrzna nie służy pracy mechanicznej natomiast wygłuszenie podnosi jakość dźwięku, głośnik nie wpada w wibracje. Można spróbować wygłuszyć tę skocznię co został pożyczona i zobaczyć jaki efekt przy rożnej ilości materiału. Jeszcze się okaże że najlepiej sprawdzi się w obudowie TL.
        Last edited by FOX-NEWS; 25.01.2015, 02:55.

Skomentuj

Czaruję...
        X