Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tonsil ton 200 i brak basu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tonsil ton 200 i brak basu

Witajcie,
    mam w domu tonsil ton 200. Zestaw kupiony ponad 10 lat temu przez mojego tatę. Czytając o tym zestawie dochodzę do wniosku, że chyba nie do końca wiedział co robi. Głośniki zauroczyły mnie czystą górą, tweeter ostro wbija się w uszy. Problem w tym, że woofery w ogóle nie wydają z siebie basu. Mam wrażenie że są ucięte od dołu ok 100Hz, bo niższych częstotliwości nie sposób odczuć czy usłyszeć. Kolumny zaczynają grać fajnie jak się odkręci volume, nawet jakieś tam plumkanie z woofera słychać. Ale, że to typowe kolumny estradowe to szybciutko trzeba skręcić gałkę z powrotem bo cała góra drze ryja.
    Pomyślałem, że uderzę z tematem na forum, bo z home audio nigdy do czynienia nie miałem.
    Pytanie które trzeba zadać - co zrobić żeby wydusić ciut basu?
    Na sam pierw przyszło mi do głowy prosty patent: l-pad na tweeter i mida. Dobrać odpowiednie wartości, aby dało radę bardziej odkręcić volume. Wtedy wf może ożyją.
    Druga rzecz to modyfikacje zwrotki ale z tym to nie wiem czy sobie dam radę.

Za wszystkie komentarze typu sprzedaj, kup inne, itp podziękuję. Nie ja kupowałem te kolumny, nie ja jestem ich właścicielem, po prostu je użytkuję, a że lubię grzebać przy muzyce pomyślałem że warto się zainteresować tematem. Można się czegoś nowego nauczyć. Sprzedaż nie wchodzi w grę ponieważ kolumny mają dla taty wartość sentymentalną, a ja sam jak tylko troszkę uzbieram to kupię do siebie coś innego :)

Pozdrawiam

Witaj.
    Pierwsze to musi być dobry wzmacniacz, obudowy są za małe do tych wielkości przetworników. Wiadomo ze są to czystko estradki które potrzebują powietrza a nie słuchania w zamkniętym pomieszczeniu. Pierwszą z głównych rzeczy to byłby jednak projekt zwrotnicy od nowa - wymienić cewki i kondensatory (zastosować cewki z folii lub z grubszego drutu, kondensatory lepszej jakości, wymienić na grubsze okablowanie wewnętrzne. Podobno wygłuszenie zmianie trochę charakterystykę basu - nie ma takiego klepania ale niestety te przetworniki mają taki klimat, są tak skonstruowane że ma być wykop a nie tony niskie jak w subach 20hz.
    Zamiast kombinować z l-padami bo przecież musisz znać pomiary - o ile możesz zdusić - lepiej byłoby wymienić wysoko-tonowe na jakieś zwykłe. Do tego jeśli masz mały pokój cudów z basem nie będzie, ale możesz dosunąć do ścian a dokładnie do narożników (będzie podbicie basu więc może zleje się on z efektywnością wysoko-tonowego), będzie może coś lepiej słychać?. Ogólnie wszelkie modyfikacje są niestety kosztowne i nie wiem czy jest sens coś grzebać, jeśli nie jesteś dobrym konstruktorem, nie czujesz się na siłach by np; modyfikować zwrotnicę - efekt wszelkiej ingerencji może być gorszy niż założenia - nie mam żadnych aluzji co do wiedzy tylko jest to stwierdzanie obiektywne że można po prostu wyrzucić pieniądze na nic...w błoto. Pamiętaj że kolumny są taty ;-)
    Last edited by FOX-NEWS; 25.01.2015, 00:23.

Skomentuj

Te kolumny po prostu nie maja basu. Sprzedaj ten badziew i kup porzadne glosniki.

Skomentuj

Tu piszą o potężnym basie:
        http://www.audiostereo.pl/tonsil_ton...-97-473-1.html
        Specjaliści.

Skomentuj

Nie na temat...
          zeus ton 2000 rządzi :) https://www.youtube.com/watch?v=nDyewWqW1_0

jedyna rada - sprzedaj i zapomnij ....

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez failure Zobacz posta
          Za wszystkie komentarze typu sprzedaj, kup inne, itp podziękuję.
          - problem polega na tym ze innej rady być nie może ..

nowe głosniki basowe - minimum 400PLN i to takie niskich lotów.
          porządne wzmocnienie i wytłimienie obudów - 100PLN minimum
          nowe głośniki wysokotonowe - minimum 140PLN
          nowe strojenie i filtracja - sam tego nie zrobić a nikt nie zrobi tego taniej niż za 200PLN
          nowe zwrotnice - 200 PLN minimum ...

a ile kolumny są warte ?? bo nie jestem w temacie ??
          Sam widzisz że jeśli dobra rada to nie może być inna ... jw.
          Last edited by Zap Projekt; 25.01.2015, 13:29.

Skomentuj

Możesz poeksperymentować z rozstawieniem, np. ustawienie w kątach pokoju. Odradzam jakichkolwiek modyfikacji bez odpowiedniego sprzętu pomiarowego i doświadczenia... bo łatwiej spaprać coś jak polepszyć. Jak już to możesz pokusić się o equalizer, wtedy skorygujesz sobie sygnał do odpowiadającego ci kształtu, a tato będzie spokojny o swoje kolumny.

Skomentuj

Witajcie,
              dzięki za odpowiedź. Do tematu podchodzę z dużym dystansem, napisałem o komentarzach typu sprzedaj itp ponieważ liczyłem, że może jednak "coś ktoś"... ale schemat się powiela, w internecie jest chyba identyczny temat z identycznymi wypowiedziami nt tych kolumn.
              Cóż, nie wiem gdzie ta potężna moc i bass, chyba wyparowała z biegiem lat. Nic więc dziwnego, że takie odpowiedzi a nie inne spoko

Szkoda, ale nie ma sensu bawić się w te klocki. Powiem wam, że skonstruowanie nowej zwrotki mogłoby dać całkiem przyzwoity efekt. Potencjał jest całkiem spory, puszczając sinus 31Hz kolumna się budzi do życia. Problem w tym, że przy takiej głośności, w której sinus wyższych częstotliwości popaliłby całą górę, a ja bym ogłuchnął. Teraz kwestia pieniędzy, doświadczenia itd. Sam szczerze wątpię żebym zrobił zwrotkę do tych kolumn. Na razie mam ambicje aby stworzyć zwrotke do CA do 3way, ba nawet schemat jest, tylko weny brak A wiem, że można kupić kondensator za 50gr jak i za 50zł, jak ma być dobrze to będzie i drogo. Pomiary, dobór parametrów, strojenie... to jeszcze nie moja liga Szczerze mówiąc mam w innym mieszkaniu kupiony randomowo zestaw JBL Creature II (bo ładnie wyglądał). Fakt, że gra w pokoiku 10m2 ale powala kolumny tonsila na kolana... i to podpięty pod lapka.

Dzięki i pozdrawiam

Skomentuj

To jak tak to mam do sprzedania zwrotke pod 3 drogi.

Tanio.

Skomentuj

Zamieszczone przez FOX-NEWS Zobacz posta
                  Wiadomo ze są to czystko estradki które potrzebują powietrza a nie słuchania w zamkniętym pomieszczeniu.
                  Podobno wygłuszenie zmianie trochę charakterystykę basu - nie ma takiego klepania
                  Od kiedy te kolumny to "czystko estradki"?
                  Od kiedy kolumny estradowe potrzebują "powietrza" aby zagrały?
                  Podobno wygłuszenie zmianie trochę charakterystykę basu?
                  No nie może być...
                  A w jaki sposób to robi? wiesz?

nie mam żadnych aluzji co do wiedzy
                  Zanim zaczniesz "pomagać" upewnij się że choć trochę znasz temat...

zastosować cewki z folii
                  A może z gumy?

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                  Możesz poeksperymentować z rozstawieniem, np. ustawienie w kątach pokoju. Odradzam jakichkolwiek modyfikacji bez odpowiedniego sprzętu pomiarowego i doświadczenia... bo łatwiej spaprać coś jak polepszyć. Jak już to możesz pokusić się o equalizer, wtedy skorygujesz sobie sygnał do odpowiadającego ci kształtu, a tato będzie spokojny o swoje kolumny.
                  Oprócz sprzedaży, to jedyne tanie rozwiązanie.
                  Jeśli EQ nie pomoże (podbicie basu), to już nic nie pomoże jak tylko wymiana kolumn na inne.

A tak w ogóle, to jaki masz wzmacniacz?
                  Last edited by marian; 26.01.2015, 13:38.

Skomentuj

Nie znam i nie słyszałem zestawu wiec nie wiem jakie są jego możliwości. Tak czy siak Failure, zwrotnicą nie dodasz w żaden sposób niskich częstotliwości... na to ma wpływ głośnik, objętość kolumny i tunelu BR. Jeżeli faktycznie same głośniki są do niczego to przykro, ale cudów nie zdziałasz. Tak jak Marian wyżej zauważył, może napędzasz to czymś nie wystarczającym, lub niepoprawnie przenoszącym pasmo od dołu.

Skomentuj

Radyjko Technics digital sound processor SH-GE90, wzmak stereo integrated amplifier SU-A800.
                      Bawiłem się EQ na samym początku jak usłyszałem te kolumny. Ciężko jest cokolwiek zdziałać ze względu na dziadowski sposób wizualnej korekcji. Nie sposób to ogarnąć, bo podbijając jedną częstotliwość (nie wiadomo jaką, można się domyślać) to wszystkie częstotliwości obok również lecą góra-dół, powstają fale dunaju przy podbiciu jednej częstotliwości....

Jestem ciekaw co powiecie o tym radiu i wzmaku bo szczerze mówiąc nie znam się na tym aż tak :P

Skomentuj

Zamieszczone przez failure Zobacz posta
                        Ciężko jest cokolwiek zdziałać ze względu na dziadowski sposób wizualnej korekcji. Nie sposób to ogarnąć, bo podbijając jedną częstotliwość (nie wiadomo jaką, można się domyślać) to wszystkie częstotliwości obok również lecą góra-dół, powstają fale dunaju przy podbiciu jednej częstotliwości....
                        Ja tu nie widzę filozofii, po prostu wciskasz przycisk "TONE" a pokrętło "BASS" dajesz na MAX.
                        Nic innego oprócz podbicia basu nie powinno się dziać.

Skomentuj

Ah, ale mówiliśmy o EQ prawda? przycisk TONE i bass na max - tak gra od zawsze dlatego nawet o tym nie pomyślałem.
                          Coś tam podregulowałem, przy EQ na radiu niewiele się zmienia. Nic z tego panowie, tak musi grać widocznie.
                          Last edited by failure; 26.01.2015, 21:21.

Skomentuj

Moze faze pomyliłeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek25 Zobacz posta
                              Moze faze pomyliłeś.
                              to jedna rzecz, druga to może rzeczywiście wmak nie daje rady. Sprawdź tak jak kolega wyżej radzi czy przypadkiem nie masz podłączonych kolumn symfazowo

Skomentuj

Ten korektor ma zakres +/- 12dB i 24 pasma, trzeba tylko się nim umieć posługiwać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://www.gopixpic.com/5100/technics-sh-ge90-accessorieslocation-of-controlsconnections-/http:%7C%7C911manuals*com%7Cpreview%7CTechnics%7CS HGE-90-S-EN1-921-TEC_1*png/

Skomentuj

Czaruję...
                                X