Witam wszystkich serdecznie.
Temat bardzo dla mnie na czasie. Sam również szukam odpowiedniego przetwornika. U mnie planowana kolumna to Jericho Horn. Póki co faworytem jest dla mnie Fostex fe 206. Nie mam doświadczenia ale na audio show zrobiły na mnie olbrzymie wrażenie sceną i dynamiką. Słuchałem też Sonido u Bodnara. Jednak cena jest dla mnie za wysoka tak samo jak i Tang Bang W8 które w Polinku kosztują ok 1700zł/szt. Myślę również o Seas. W ostateczności Beyma 8 Ag/n ale chyba są za tanie żeby dobrze grały choć u sąsiadów za Odry dużo zbudowano Rogów na tym przetworniku. Na Rutcho.com znalazłem testy kilku szerokopasmowcow
@pharoh - dziękuję. muszę przestać siedzieć nocami przed kompem bo wykresy tańczą mi przed oczami. porównywałej je ze trzy razy i mimo 4rech oczu nie widziałem koncówki wykresu :blushing:
@pogromca mitów - co do szerokopasmówek, jak nie posłucham to się nie przekonam. to wszystko co do poszukiwania oczekiwanego brzmienia. a co do kolumn wielodrożnych. jak wnoszę po Twojej wypowiedzi moja mała wydumka jast od początku do końca do bani ?
Lowthery to bardzo wybredne glosniki i nie da sie na tym posluchac wszystkiego. Jezeli szukasz uniwersalnych szerokopasmowcow to omijaj Lowthery szeroim lukiem. Oczywiscie sa cechy dzwieku, w ktorych te glosniki beda wybitne, ale nie wiem czy Ty wlasnie tego oczekujesz.
Zerknij jeszcze na Voxativ ale nie wiem jak tam cenowo to wyglada. Zalecam tez wizyte na forum diyaudio.com oraz https://www.facebook.com/pages/Rogoz...770232?fref=nf
Przyznam że kompletnie nie rozumiem dlaczego piszecie że Sonido nie ma góry i że FR mają problem z basem. Ja jako stolarz spędzam dużo czasu przy formatówce i huczącym odciągu, frezuje, szlifuje, lakieruje a w tle włącza się sprężarka. Powinienem być głuchy i szukać drących się górą kolumn, a tak nie mam.
Mam u siebie szerokopasmowe Seasy 22 mam różne Sonido pod które zbudowałem rózne obudowy. Sporo grałem u siebie na klepsydrze opartej o SFR 200 grały też u mnie Aiony teraz buduje kolejną parę, Aion ma bas, dynamike i jak pisałem góry też mi nie brakowało, a moze jestem specyficzny;-)
TB owszem ma góre, ale taką że trzeba ją korygować zwrotnicą.
Tu nie chodzi o sama obecnosc wysokich tonow, w szczegolnosci na charakterystyce czestotliwosciowej.
Po prostu Sonido podbarwia okropnie wysokie tony juz od 7khz i im wyzej, tym jakosciowo jest gorzej. W TB tego nie ma :) Tb ma podbita gore ale jak sie slucha z odleglosci wiekszej niz 3metry to juz nie wysuwa sie na pierwszy plan :)
Skomentuj