Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akkus A3; Aurum Cantus AC-165+Usher T-9950; Potrzebna pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akkus A3; Aurum Cantus AC-165+Usher T-9950; Potrzebna pomoc.

Witam
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Przed 3-ma laty kupiłem na allegro używane kolumny Akkus A3.
    Niedawno przyjrzałem im się dokładniej i okazało się, że ich konstrukcja różni się od tej opisywanej na stronie loudspeakershop, gdzie są dostępne.

U mnie filtr dolnoprzepustowy to drugi rząd, a nie pierwszy + pułapka rezonansowa, jak powinno być (poniżej zamieszczam schemat mojej zwrotki). Ponadto mój głośnik wysokotonowy to USHER T-9930, a nie T-9950.

Napisałem kilka maili do firmy Akkus i do Loudspeakershop z pytaniem, czy taka wersja była kiedykolwiek sprzedawana, ale nikt mi nie odpowiedział.
    W końcu dodzwoniłem się do szefa Akkusa - pana Witolda, który potraktował mnie niezbyt miło, twierdząc, że "tak to jest jak się próbuje zaoszczędzić, zamiast uczciwie kupić" (w domyśle kupić od niego), a następnie potwierdził, że kolumny w mojej wersji nie były nigdy oferowane przez Akkusa.
    W końcu wytłumaczyłem się, że robiąc zakupy na allegro nie było moją intencją okradanie kogokolwiek i właściwie nie zrobiłem nic złego. A następnie zaproponowałem, że kupię głośnik T-9950 (taki jak ma być) oraz wszystkie elementy potrzebne do doprowadzenia zwrotnicy do właściwej wersji, a także zapłacę za "know how" czyli właściwy projekt zwrotnicy.
    Pan Witold się wstępnie zgodził, po czym poprosił o maila ze szczegółami i obiecał przedstawić ofertę.
    Maila wysłałem i... pozostał bez odpowiedzi.
    Łącznie wysłałem 6 maili i kilka telefonów i nie zamierzam więcej żebrać.

Zwracam się z prośbą do uczestników forum o wszelkie możliwe informacje, na temat moich kolumn oraz podobnych projektów opartych na AC-165 i USHERach 9930 i 9950. Przede wszystkim schematy zwrotnic dla tych konfiguracji oraz pomiary.

Moje kolumny grają super, ale nie mam pewności, czy ta zwrotnica jest poprawnie zestrojona, co ze zgodnością fazową, no i chciałbym zobaczyć pomiary, co jest warunkiem mojego komfortu psychicznego (pewności, że mam rzecz dobrą). W porównaniu do projektu Zapha L18+TBFCG, te kolumny mają lepszy bas, lekko przytłumioną górę i bardzo wyrazisty środek, co mnie właśnie martwi - obawiam się tam jakiejś górki.
    Przepraszam, że tak długo,
    pozdrowienia.

Ale jak grają super to po co szukasz dziury w całym?

Masz swietny zestaw.
    Kolumny bardzo godne polecenia.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na jakich elementach jest zbudowana zwrotnica? (zrób zdjęcie)
      Może tylko Usher został wymieniony na tańszy.

Zamieszczone przez Skull Zobacz posta
      pana Witolda, który potraktował mnie niezbyt miło, twierdząc, że "tak to jest jak się próbuje zaoszczędzić, zamiast uczciwie kupić"
      Trochę w tym prawdy jest.
      Po za tym, po samych zdjęciach widać ze to 9930 a nie 9950... więc sam jesteś sobie winny.
      Last edited by marian; 26.01.2015, 19:41.

Skomentuj

Takie mam hobby. Kocham muzykę, kocham sprzęt audio i kocham dane techniczne i solidne pomiary, które są dla mnie potwierdzeniem wartości sprzętu. Tylko suma tych elementów mnie cieszy i satysfakcjonuje.

Skomentuj

kocham sprzęt audio i kocham dane techniczne i solidne pomiary, które są dla mnie potwierdzeniem wartości sprzętu.
          A nie zauważasz że głośnik jest inny niż w oryginale?
          Możesz wytłumaczyć jak to się stało?

W sumie kolumny możesz oddać skoro nie zgadzają się z opisem (AKKUS A3).

Skomentuj

Marian,
            Kolumny były opisane na aukcji AKKUS A3. Nie mam zwyczaju zakładać, że każdy człowiek to potencjalny krętacz. Poza tym wtedy jeszcze nie rozróżniałem USHERów.
            Załączam fotkę zwrotnicy. Kondensator na filtrze górnoprzepustowym to SCR MKP. L-pad jest przylutowany na głośniku wysokotonowym i składa się z rezystorów metalizowanych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie mogę oddać, bo mam je od 3 lat.

Skomentuj

Spodziewałem się wszystkich kondów SCR, bo takie ma Akkus w sprzedaży, Jantzenów nie.
              Nie wiem, nie widziałem oryginału...

Skomentuj

Cewka się też nie zgadza ( producent cewki )

Ale spokojnie nie można z góry zakładać ze coś jest źle może głośnik został celowo zmieniony a zmiany uwzględnione w zwrotnicy ( projekcie ).
                Last edited by Zap Projekt; 26.01.2015, 20:54.

Skomentuj

A nie widać?

Zamieszczone przez roman763
                  Fajna rada aby je zwrócił po trzech latach użytkowania?dobre
                  Przepraszam, nie doczytałem... a może już też nie dowidzę...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Ale jak grają super to po co szukasz dziury w całym?
                    lklukasz,
                    To tak, jak kupienie prawie nowego mercedesa i skoro dobrze jeździ, to po co się zastanawiać, czy nie był rozbity i krzywo pospawany?
                    Po co szukać dziury w całym?
                    Zawsze lepiej wiedzieć.

Skomentuj

To tak, jak kupienie prawie nowego mercedesa i skoro dobrze jeździ, to po co się zastanawiać, czy nie był rozbity i krzywo pospawany?
                      Po co szukać dziury w całym?
                      Zawsze lepiej wiedzieć.
                      No nie, czasem lepiej nie wiedzieć jeździć i czerpać zadowolenie z jazdy niż myśleć o lakierowanym błotniku który i tak niczego nie zmienia.
                      Zły przykład :-)

Skomentuj

Bez pomiarów trudno powiedzieć czy to jest dobrze zrobione. Elementy wyglądają prawdopodobnie. Ogólnie za cenę jaką kupiłeś to był dość dobry interes bo przetworniki niezłe, skrzynki ładne. Ja bym wywalił tego ushera i zamontował jakiś lepszy głośniczek, chociażby ten model wyżej 9950 ale lepiej jeszcze coś lepszego, poprawił zwrotnicę i byłyby kolumny pierwsza klasa :)

Skomentuj

Napisałem kilka maili do firmy Akkus i do Loudspeakershop z pytaniem, czy taka wersja była kiedykolwiek sprzedawana, ale nikt mi nie odpowiedział.
                          W końcu dodzwoniłem się do szefa Akkusa - pana Witolda, który potraktował mnie niezbyt miło, twierdząc, że "tak to jest jak się próbuje zaoszczędzić, zamiast uczciwie kupić" (w domyśle kupić od niego), a następnie potwierdził, że kolumny w mojej wersji nie były nigdy oferowane przez Akkusa.
                          :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Ja bym wywalił tego ushera i zamontował jakiś lepszy głośniczek, chociażby ten model wyżej 9950 ale lepiej jeszcze coś lepszego, poprawił zwrotnicę i byłyby kolumny pierwsza klasa
                            Yoshi,
                            Dokładnie to chcę zrobić. Kupić Ushery 9950 albo jakieś Seasy czy coś innego wysokiej klasy i zrobić do tego zwrotnicę.
                            Niestety nie mam aparatury pomiarowej, ani wiedzy, jak się nią posługiwać. Dotychczas zrealizowałem kilka projektów ale opierałem się wyłącznie na gotowej dokumentacji.
                            I właśnie szukam kogoś, kto by mi podrzucił plan umożliwiający wykorzystanie obudów i Aurum Cantus.

Skomentuj

Yoshi,
                              Dokładnie to chcę zrobić. Kupić Ushery 9950 albo jakieś Seasy czy coś innego wysokiej klasy i zrobić do tego zwrotnicę.
                              Niestety nie mam aparatury pomiarowej, ani wiedzy, jak się nią posługiwać. Dotychczas zrealizowałem kilka projektów ale opierałem się wyłącznie na gotowej dokumentacji.
                              I właśnie szukam kogoś, kto by mi podrzucił plan umożliwiający wykorzystanie obudów i Aurum Cantus.
                              Teo aurma warto ożenić z jakąś dobrą kopułką. Wyślij głośniki Yoshiemu a On na pewno wykrzesa esencje z tych głośników

Skomentuj

Może HDS Tweeter, SBA 29RDC - dobre kopułki za jeszcze w miarę rozsądną kasę :)

Skomentuj

Scan 2905/97
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Scan drogi jest dzisiaj. 29RDC jest w zajebistej cenie w stosunku do tego co może zaproponować.

Skomentuj

Z tym, że to granie pierścieniowe, nie każdy takie granie lubi :)

Skomentuj

Jak nie wiesz czego szukasz, to zadajesz tu pytania i możesz tylko doradzić co w stosunku cena/jakość co jest odpowiednie. A zawsze jest ryzyko, że komuś coś nie będzie pasowało, a to zły projekt zwrotki itd.. :) Nie muszę Ci tego tłumaczyć... :flapper:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X