Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze przetworników + kilka pytań odnośnie budowy monitorów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze przetworników + kilka pytań odnośnie budowy monitorów.

Cześć, na wstępie przepraszam że jako nowy użytkownik od razu wychodzę do was z pytaniami bez ówczesnego udzielania się na forum.

Na pomysł zbudowania własnych kolumn wpadłem jakieś 2-3 miesiące temu. Z założenia miały to być monitory które mógłbym umieścić na biurku ( coś typu monitory bliskiego pola ). Wybór poszedł w stronę 2 drożnego zestawu. Znalazłem w sieci książkę pt: "Podręcznik budowy zestawów głośnikowych" Pana Friedman Hausdorf'a. Dowiedziałem się tam o podstawach budowania, o parametrach TS etc. Od razu zaznaczam że chciałbym spróbować zaprojektować własne kolumny, a nie opierać się na gotowych już projektach. Oczywiście jeśli okaże się to zbyt trudne posilę się jakimiś gotowcami. Problem nastał wtedy kiedy zacząłem rozmyślać o przetwornikach które użyje do konstrukcji. Z początku myślałem o Scan Speak'ach z serii discovery. Lecz mam wątpliwości odnośnie kilku rzeczy.

Na razie moim napędem jest stara Unitra WS 304 S, ma w miarę poprawne brzmienie lecz nie zamienię jej dosyć szybko (najbliżej planuje kupić coś lepszego w wakacje). I tutaj jest problem ponieważ nie widzę sensu pakowania pieniędzy w przetworniki z średniej półki gdyż nie mam czym ich napędzić.
    Jest to też moja pierwsza konstrukcja takiego typu i na pewno nie wyzbędę się z niej błędów.

Mój budżet to ok 200-300 zł na wysokotonowce + jakieś 150-200 zł na mid-bassy.

Co do brzmienia: Nigdy nie słuchałem hi endowego zestawu, czy głośników z wysokiej półki. Lecz lubię jak coś dobrze brzmi, stąd nie jest mi obojętne co wsadzę w kolumny. Zależy mi na dobrej odpowiedzi impulsowej. Ogrom obudów typu bassreflex począwszy od tanich konstrukcji do hi endowych kolumn, przekonał mnie do siebie. Lubie też delikatną górę, taką nie metaliczną, mając porównanie z kopułkowym GDWK i tubowym GDWT to kopułka wypada o niebo lepiej i takiego brzmienia bym szukał. Mając do wyboru kopułkę jedwabna a metalową raczej szedł bym w kierunku jedwabnej.
    Obecnie słucham muzyki na Mildtonach 80 z wymienioną zwrotnicą (janbo) i gra to dobrze lecz mam chęć zbudowania czegoś własnego.

Co do obudowy, na początku miały to być małe monitory lecz teraz plany uległy zmianie i najprawdopodobniej będą to kolumny podstawkowe albo wolnostojące. Lecz najprawdopodobniej obudowa będzie w granicach 10-15 litrów w zależności od użytych przetworników.

Teraz kwestia przetworników.
    Przeglądając forum zobaczyłem dużo konstrukcji na stx-ach (6.5,5 calowych scx, oraz T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X). Cenowo wypadają one bardzo dobrze lecz z opinii użytkowników można było wyczytać że czasem góry sypią piachem, a tego chciałbym uniknąć w mojej konstrukcji. To była moja baza do przemyśleń.
    Obecnie mam wytypowane :
    Góry : VIFA D27TG-35-06
    Midbasy : WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X

Pytania:
    1)Czy jest sens łączenia głośnika za 150 zł z głośnikiem za 60 zł
    2)Co zrobić w przypadku gdy góra ma 6 Ohm a bass ma 8 Ohm.
    3)Czy da rade uzyskać dobrą odpowiedz impulsową w kolumnie BR
    4)Jak duża jest różnica pomiędzy np takim stx-ami za 60 a np SS, perlessem, Seasem, czy Usher audio za 200-300 zł sztuka. (Mówię tutaj w kontekście midbasów lecz ciekaw jestem jak góry się od siebie różnią).
    5)Czy jest jakaś zależność odnośnie dobierania do siebie głośników ? Ciężko znaleźć jakieś informacje odnośnie brzmienia poszczególnych modeli.
    6)Na co patrzeć przy doborze przetwornika.

Mam jeszcze kilka opcji odnośnie głośników.

Góry :
    VIFA DX25TG-59-04v
    Scan Speak Discovery D2606-922000
    T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X (GDWK-10-250-AWX)
    Monacor DT-107

Midbasy:
    WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X
    Fountek FW168

Co do midbasów mam problem gdyż większość zaczyna się od 200-250 zł i nie ma zbyt dużego wyboru w cenie ok 100 zł za sztukę.

Ostatnie pytanie: Wiem też o istnieniu takich marek jak Dayton Audio, seas, tesla, Tang Band, lecz nie moge znaleźć żadnego polskiego sklepu który miał by je w ofercie, jest może jakiś przetwornik godny polecenia z tych marek?

Przepraszam za chaotyczność całego postu pisałem go w przerwach od robienia obiadu i nauki.
    Podsumowując:
    - Jakiej klasy przetworniki wybrać oraz jakie modele brać pod uwagę.

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi oraz pomoc, gdyż ja nie dałem od siebie jak na razie nic. Mam nadzieje że wniosę coś do społeczności DIY :)

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
    Od razu zaznaczam że chciałbym spróbować zaprojektować własne kolumny, a nie opierać się na gotowych już projektach.
    niestety jest to duzo trudniejsze niz sie wydaje i szybko moze ciebie zrazic
    proponuje zrobic pierwsze klony (gotowy schemat zwrotnicy), a jak bedziesz juz sie cieszyl nowymi kolumnami to na spokojnie bedziesz robil kolejna pare od zera

Na razie moim napędem jest stara Unitra WS 304 S, ma w miarę poprawne brzmienie lecz nie zamienię jej dosyć szybko
    niestety sa to dosc slabo brzmiace wzmacniacze, wiec szybko proponuje go zmienic

Lubie też delikatną górę, taką nie metaliczną, mając porównanie z kopułkowym GDWK i tubowym GDWT to kopułka wypada o niebo lepiej i takiego brzmienia bym szukał.
    piszac o wspolczesnych glosnikach niestety musisz zapomniec o tych starych tonsilach!
    tego sie nie da sluchac!

Mając do wyboru kopułkę jedwabna a metalową raczej szedł bym w kierunku jedwabnej.
    tutaj nie mozna generalizowac. sa "szmaciaki" o ostrym brzmieniu, a sa tez metalowe glosniki ktore brzmia bardzo lagodnie

Obecnie mam wytypowane :
    Góry : VIFA D27TG-35-06
    Midbasy : WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X
    bardzo dobrze wybrales jak na poczatek
    ale moim zdaniem wysokotonowy da sie wybrac lepszy za te pieniadze. zobacz czy sa jeszcze dostepne jakies wavecory 30mm

Pytania:
    1)Czy jest sens łączenia głośnika za 150 zł z głośnikiem za 60 zł
    1. zawsze jest sens dawania lepszej wysokotonowki do tanszego woofera. nigdy odwrotnie (mniej slyszalne)
    2. ten woofer jest bardzo dobry i nie zwracaj tutaj uwagi na cene

2)Co zrobić w przypadku gdy góra ma 6 Ohm a bass ma 8 Ohm.
    nic - projektuj zwrotnice
    podczas projektowania zwrotnicy impedancja calego zestawu moze sie zmieniac

3)Czy da rade uzyskać dobrą odpowiedz impulsową w kolumnie BR
    tak. wszystko zalezy od glosnika. odpusc sobie wykresy w symulacjach

4)Jak duża jest różnica pomiędzy np takim stx-ami za 60 a np SS, perlessem, Seasem, czy Usher audio za 200-300 zł sztuka. (Mówię tutaj w kontekście midbasów lecz ciekaw jestem jak góry się od siebie różnią).
    napisze skrotowo - duza, ale potrzeba czasu zeby to zauwazyc/uslyszec

5)Czy jest jakaś zależność odnośnie dobierania do siebie głośników ? Ciężko znaleźć jakieś informacje odnośnie brzmienia poszczególnych modeli.
    6)Na co patrzeć przy doborze przetwornika.
    to sa polaczone tematy. troche rozlegle na szybkie wytlumaczenie

Ostatnie pytanie: Wiem też o istnieniu takich marek jak Dayton Audio, seas, tesla, Tang Band, lecz nie moge znaleźć żadnego polskiego sklepu który miał by je w ofercie, jest może jakiś przetwornik godny polecenia z tych marek?
    tesla juz nie istnieje
    reszte kupisz w polink.com.pl

podsumowujac
    proponuje zrobic te kolumny

brzmienie bardzo dobre jak na ta cene. ALX bylby tu lepszy na gorze (lagodniejszy) ale nie zdazylem go przetestowac zanim wycofali ze sprzedazy...

na poczatek mozesz zaprojektowac sobie obudowe

Skomentuj

Z midbasem za 100zł jest ciężko żeby zagrał coś basem przy dobrej średnicy.Jak chcesz żeby to grało na jakimś poziomie (Chodzi o jakość) to bierz przynajmniej 18-140-8 AWX+ dowolny wysokotonowy,na forum jest projekt z różnymi sopranami,a zawsze możesz sobie sam pomierzyć i zrobić zwrotnicę.Te pieniądze co masz na zwrotnicę przeznacz na głośniki,bo zawsze możesz coś pokombinować i dać np.: kondensator na soprana i już gra.W czasie gdy dozbierasz pieniędzy to możesz robić budy,a potem zrobisz jak się należy,ale na dobrych głośnikach i będziesz "półkę wyżej".Gdybyś nie dał rady masz schematy zwrotnic z poszczególnymi gdwk .Jak nie możesz kasy dołożyć to zrób jak Paweł pisze to zaoszczędzisz kasę i jakoś to zagra bo 17scx to też niezły głośnik w swojej cenie,godny polecenia.

Skomentuj

Dziękuje za rzeczowe odpowiedzi. A co powiecie o glosnikach wysokotonowych firmy Seas? Widzialem kilka modeli w cenie 100-150 zl. Raczej bylbym sklonny wydac te 100-150 zl na dobra gore. No chyba ze opcja z glosnikami firmy stx jest dobrym wyborem. To bym nie kombinowal, zwlaszcza ze cena jest niska. :)

Skomentuj

polecam tego PCXa (ten tanszy, nie AWX) bo jest wart swojej ceny!
          seasy sa OK. musisz tylko wybrac odpowiedni model

tak na przyszlosc - DIY nigdy nie konczy sie na jednych kolumnach!
          wiec zrob ten projekt na poczatek, a kolejny zrobisz juz od zera na lepszych glosnikach

Skomentuj

A widzisz ja jednak wole popularnego seasa niż tego pcx, jest tani ale było to słychać, zwrotka z pgx więc raczej dobrze filtrowany był, ale z opiniami i preferencjami to zawsze tak jest

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              tak na przyszlosc - DIY nigdy nie konczy sie na jednych kolumnach!
              wiec zrob ten projekt na poczatek, a kolejny zrobisz juz od zera na lepszych glosnikach
              Wiem :P zamiast uczyć się do sesji to siedzę i przeglądam forum :P

Problem w tym wszystkim jest taki że jeśli wybiorę coś innego niż stx, to czeka mnie projektowanie zwrotnic.(chyba) Niby mam możliwości pomiaru (AKG C2000B + Focusrite scarlet 2i2) lecz totalny brak doświadczenia mi w tym nie pomaga. Wiedzę teoretyczną jakąś tam mam lecz nie na tyle żeby sie z to zabrać. Najbardziej był bym za niskośredniotonowym od stx a góra jakaś inna (jakoś te wysokotonowe stxy nie przemawiaja do mnie).
              Też pytanie jeśli korzystał bym z projektu LuSzTi-ego i zmienił bym wymiary przedniej ścianki to bardzo zmieniło by to charakterystyki kolumn ?

Skomentuj

Oczywiscie ze pcx idealem nie jest... Ale za ta cene jest ok
                Za ponad 100zl masz wavecory lub wlasnie seasy. Tylko ze te tanie to tez takie sobie i trzeba isc w te za ok 150zl

Skomentuj

Troche sporo tych modeli seasa..
                  Najgorsze jest to że w ogromie wszystkich tych przetworników "nowy" się gubi i ciężko cokolwiek wybrać. Przy wyborze kierował bym sie jeszcze jednym aspektem wizualnym, mianowicie chodzi o to że chciałbym żeby głośnik był bez żadnych metalowych nakładek na kopułce czy innego typu rzeczy. Mając do dyspozycji te przetworniki które byście polecili :

Wysokotonowe :
                  - TW030WA07(08- wersja z ferrofluidem, totalnie nie wiem o co w tym chodzi :P )
                  - Dowolny seas z przedziału od 120-150 zł sztuka ( nie chciałem wypisywać 5 czy 6 modeli )
                  - STX 4.1.200.8.F.A.PC.X lub 4.1.250.8.F.A.PC.X ( ten za 60 zł odstaje cenowo od reszty bo jest prawie ponad 2 razy tańszy ale wole go uwzględnić )
                  - VIFA D27TG-35-06

Midwoofer:
                  STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X czy wersja z białą membraną STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X

Ogółem chciałbym sie zamknąć w cenie ok 400 max 450 zł za same głośniki. Więc jeśli za góre wyjdzie ok 150 zł sztuka to brał bym MCXy.
                  Zdaje sobie z tego sprawę że wrażenia odsłuchowe to kwestia indywidualna, lecz muszę polegać na wiedzy użytkowników gdyż nie miałem okazji słuchać żadnego z tych głośników.

PS: Jeśli to coś da to słucham uniwersalnie. Na codzień muzyka instrumentalna i elektroniczna ( rock,jazz,metal,downtempo,ambient,ogólna pojęta elektronika ), lecz z racji wykonywanego zawodu (DJ) często też w moim domu goszczą klimaty klubowe. Szukam szybkiego i precyzyjnego bassu (nie musi być potężny) i delikatnej precyzyjnej subtelnej góry. Na tym to mi najbardziej zależy, ciężko mi sprecyzować moje wymagania bo nie mam punktu odniesienia.
                  Dziękuje za pomoc :)!

Skomentuj

Przy wyborze kierował bym sie jeszcze jednym aspektem wizualnym, mianowicie chodzi o to że chciałbym żeby głośnik był bez żadnych metalowych nakładek na kopułce czy innego typu rzeczy.
                    na kopulce masz jakies nakladki w 2 przypadkach
                    1 - membrana z delikatnego materialu, jak metale czy ceramika
                    2 - glosnik wymaga "phase plug" (kawalek plastiku na samym srodku) w celu zmniejszenia jego "krzykliwosci"

poszukaj polecane modele
                    czesto pada 27TDFC/G, ale mnie on nie zachwycil swoja gra...
                    vifa D27TG-05 (bez komory rezonansowej) bardziej mi sie podobala z charakteru

Wysokotonowe :
                    - TW030WA07(08- wersja z ferrofluidem, totalnie nie wiem o co w tym chodzi :P )
                    dobry wybor, ale podobno 07 juz nie jest dostepny!
                    wiec kieruj sie tez tym
                    warto tez wybrac model 4r

Midwoofer:
                    STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X czy wersja z białą membraną STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X
                    to nie sa te same glosniki!
                    brzmieniem sie znacznie roznia
                    nie bawilem sie za dlugo FGXem wiec nie wiem co tak naprawde potrafi... ale na zwrotnicy lusztiego gral jak dla mnie zbyt powsciagliwie i nieco "plastikowo" na srednich tonach :/
                    SCX tu wypadal lepiej, ale wymaga nieco bardziej skomplikowanej filtracji (pik na skraju pasma)

Skomentuj

Czaruję...
                    X