Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to za przetworniki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to za przetworniki?

Witam
    Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale, jeżeli nie to proszę o wyrozumiałość, bo jestem tu początkującym.
    Chciałbym się zapytać Szanownych Forumowiczów, czy jest możliwość rozpoznania przetworników tylko po ich wyglądzie? Zakupiłem ostatnio kolumny DIY i sprzedawca twierdził,że głośniki są takiego to, a takiego producenta (celowo nie podaję jakiego,żeby niczego nie sugerować) jednak nie ma na nich w zasadzie żadnych danych, naklejek itp. Załączam kilka fotek, jeżeli ktoś zetknął się z podobnym przetwornikami, to serdecznie proszę o pomoc, ewentualnie czy te głośniki wyglądają na solidne. Oczywiście napiszę, kto niby jest producentem tych przetworników, ale później :)
    Pozdrawiam
    Last edited by wlod55; 03.02.2015, 09:52.

Wysokotonówka przypomina Morela CAT 298
    Midbas też wygląda Morelowato... (chyba że to inny głośnik, ale po przyklejeniu większej kopułki przeciwpyłowej miał go przypominać).
    Last edited by marian; 03.02.2015, 10:04.

Skomentuj

Pokaz tył wysokotonwki

Ale mi tez wyglada to na Morela

Co to za kolumna?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziękuję za pierwsze podpowiedzi.
        Kolumny są DIY, podobno na bardzo dobrych przetwornikach, ale nie daję mi spokoju, to że na głośnikach nic nie pisze i chyba zaczynam mieć słuszne podejrzenia...
        Dołączam zdjęcia tyłu wysokotonowca i całej kolumny.
        Kolumna jest w systemie TL

Skomentuj

Wrzucam fotkę mojego MDT29, może pomoże:

Wiem, że CAT298 ma większy front, ale na zdjęciu kopułka wydaje się być sporo mniejsza.

edit. Tył jest kompletnie inny niż w 298.

https://www.google.com/search?q=more...w=1280&bih=689
          Last edited by David853; 03.02.2015, 12:38.

Skomentuj

Woofery to chyba jednak nie dynie.

Skomentuj

Chyba nie morel
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sorki mialo być morel

Skomentuj

to raczej dynie a nie morel :)

Skomentuj

Panowie, wytłumaczcie laikowi.Dynie tzn...??? :) Po prostu żart?? :) Przetworniki Dynaudio?? :)

Ma ktoś jeszcze pomysł na te przetworniki??

W takim razie może napiszę w końcu co powiedział mi sprzedawca. Podobno są to przetworniki ATC, ale ..za bardzo w to nie wierzę. Chociaż głośnik mid wygląda z przodu bardzo podobnie do tego http://www.atcloudspeakers.co.uk/hi-...ries/scm7-mk3/. Średnica ok 130 mm. Jednak tył jest inny. Nie wiem co o tym sądzić...
                    Pozdrawiam
                    Last edited by wlod55; 03.02.2015, 19:37.

Skomentuj

Mi tam takie śrubki imbusowe w głośniku wysokotonowym nie wyglądają na oryginalne, w dodatku ta u góry średnio jest spasowana. Ponadto to ślad korozji na froncie wysokotonówki czy jakiś odprysk? Raczej wyglądają te głośniki na jakieś tanie przerabiane niż drogie markowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez wlod55 Zobacz posta
                        Panowie, wytłumaczcie laikowi.Dynie tzn...??? Po prostu żart?? Przetworniki Dynaudio??
                        tak dynaudio
                        ale to nie sa dynie :)

podobne do tych z linku
                        moze ktos cos o nich wie
                        ja pierwsze widze
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na 99% powiedzialbym, ze to sa przetworniki ATC. Midbas z charakterystycznym koszem jaki stosuje ATC i kopulka niemal identyczna jak w ATC. Moze to jakies glosniki Oem czy cos.

Skomentuj

Sprzedawca mówił, że ATC robiło głośniki dla jakiejś innej firmy i on je zakupił, ale ile w tym prawdy..

Przód faktycznie bardzo podobny do ATC, ale ten tył...cieszyłbym się gdyby to faktycznie przetworniki ATC były :)
                            Last edited by wlod55; 05.02.2015, 14:49.

Skomentuj

Tak patrzę na te głośniki ATC w necie, front kosza się zgadza, kopułka przeciwpyłowa też, ale tył kosza, zawieszenie i membrana już nie.
                              Wygląda to tak jak by była wymieniona membrana wraz zawieszeniem, ale kopułka została przyklejona ta oryginalna.

Oczywiście to tylko moje spostrzeżenie

...chociaż w sumie nie, front kosza też się nie zgadza, bo nie widzę aby miały takie podfrezowanie pod wkręty.
                              Last edited by marian; 05.02.2015, 15:51.

Skomentuj

Jak kolumny dobrze graja to chyba nie ma co sobie zawracac glowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Właśnie też to chciałem napisać :)
                                  ...no chyba że dał dużo więcej niż są warte (dźwięk).

Skomentuj

mi się wydaje że to jednak mogą być dynie .
                                    Napęd wygląda jak z dyń .
                                    A i duża cewka na to wskazuje .
                                    Chyba tylko dynie i morel takie mają .
                                    Albo głośniki u nich wyprodukowane :)

Skomentuj

Widziałeś membrane dyni?

Wg mnie to koło dyni nawet nie leżało
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        No właśnie.Kolumny grają bardzo ciemno, jest dużo środka, brakuje góry, dół jak dla mnie jest ok.Już parę osób obytych z tematem słuchało tych kolumn i każdy miał jakieś ale.Jest muzyka, szczególnie gęste Flaci,która jak dla mnie brzmi naprawdę fajnie( być może już się zaadaptowałem do tego brzmienia), ale bywa i tak że coś jest nie tak.I tak jest lepiej niż moje obecne kolumny Jamo 606 (wiem,że to żadna rewelacja) ale pozostaje niesmak…Sprzedawca, a zarazem producent, obiecywał cuda, że to kilka półek wyżej niż Ushery, super okazja itp. W sumie mogę mieć pretensje tylko do siebie, bo zamiast zacząć jako laik od odsłuchu różnych systemów, ja zacząłem od zakupu. Z drugiej strony, te kolumny nie brzmią jakoś tragicznie, wydałem na nie 2.5 tys więc cudów też nie mogę oczekiwać.Postęp do Jamo jest, być może wystarczy pogrzebać w zwrotnicach i będzie lepiej. Ale pozostaje niesmak, że być może mogłem wydać tą kasę lepiej…Słyszałem też,że przetworniki ATC potrzebują porządnego wzmacniacza, więc może tu też jest problem. Chociaż wczoraj byłem z nimi na odsłuchu klona Accuphase E 450 i jednak to też nie jest to…O ile w ogóle to ATC…
                                        Serdecznie dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim problemem.
                                        Pozdrawiam Włodek

Skomentuj

Czaruję...
                                        X