Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Revelator vs Illuminator a użyte kondensatory w zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Revelator vs Illuminator a użyte kondensatory w zwrotnicy

Witam. Zakładając, że mamy stały budżet na głośniki i zwrotnice - lepiej wyjdzie się na kupnie illuminatorów i zastosowaniu niższej jakości kondensatorów jak np Mundorf Mcap czy kupnie revelatorów i zastosowaniu jantzen superiorów. Wiem, że pytanie może troszkę jak do wróżki, ale myślę, że niektórzy mają takie porównania za sobą i dobrze doradzą :)

jakieś konkretne projekty masz na myśli?

Skomentuj

Audiocomponents Reference Monitor SE lub illuminator 18 4ohm i kopułka 6620 i póki co brak projektu, bo w internecie nic nie znalazłem - jedyną opcją byłaby zwrotnica akustyka, ale co on wsadza do tych zwrotnic to ja się nie orientuje. Teoretycznie mam JIGa z całym zestawem do pomiarów, ale mam dużo za mało doświadczenia, żeby samemu zaprojektować zwrotnice do takich głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
        Witam. Zakładając, że mamy stały budżet na głośniki i zwrotnice - lepiej wyjdzie się na kupnie illuminatorów i zastosowaniu niższej jakości kondensatorów jak np Mundorf Mcap czy kupnie revelatorów i zastosowaniu jantzen superiorów. Wiem, że pytanie może troszkę jak do wróżki, ale myślę, że niektórzy mają takie porównania za sobą i dobrze doradzą :)
        Po pierwsze kupowanie wszystkich kondensatorów lepszej jakości mija się z celem, najbardziej znaczące są z reguły te w szeregu z głośnikami.

Skomentuj

lepiej wyjdzie się na kupnie illuminatorów i zastosowaniu niższej jakości kondensatorów jak np Mundorf Mcap czy kupnie revelatorów i zastosowaniu jantzen superiorów.
          A jak myślisz, "lepiej" zagrają STX-y na lepszych kondach czy Seasy/Daytony/Ushery na gorszych?

Skomentuj

Adam - to już wiem :) Marian - rozumiem Twoje porównanie, jednakże nie miałem nigdy kontaktu z tymi scanami i nie mam pojęcia jaka jest różnica, dlatego pytam :) Jaka jest Twoja opinia ?

Skomentuj

Jaka jest Twoja opinia ?
              Nie miałem żadnego w rękach, ale na AudioShow mi osobiście grały Revelatory, i to w każdym wydaniu... Illuminatory zaś były dla mnie po prostu "krzykliwe" i natarczywe.
              Już mi pisali że to zwrotnice były skopane w Illuminatorach (i tu nie chodzi o jakość kondów a o projekt).

Oczywiście to tylko moja opinia po AS, znawcy twierdzą że Illumiantory są lepsze.
              Musiał bym sam ogarnąć zwrotnice i zrobić bezpośrednie porównanie.

Jeśli chodzi zaś o Twoje pytanie, to moim zdaniem lepiej mieć "lepszy" głośnik.

Skomentuj

Właśnie w tym mój kłopot - słyszałem wiele opinii między innymi taką, że illuminatory po prostu są "nowsze" i stąd wynika różnica w cenie, ale inny użytkownik forum i akustyk.com.pl zdecydowanie polecili illuminatora. Finalnie sam nie potrafię się zdecydować bo najzwyczajniej jest to loteria, a że budżet jest niezmienny to postawiłem pytanie wynikające również z faktu, że w projekcie audiocomponents mamy 1 i 2gi rząd i tyle a z tego co się orientuje to illuminatora trzeba już "mocniej" filtrować = więcej elementów = drożej. Pytanie czy więcej gorszych elementów przy "lepszym" głośniku nie da tego samego efektu lub nawet gorszego jak "gorszy" głośnik z lepszymi komponentami zwrotnicy.

Skomentuj

na allegro pojawiły się iluminatory w bardzo dobrej cenie.
                  http://allegro.pl/scan-speak-18wu-47...061076164.html
                  http://allegro.pl/scan-speak-d3004-6...061076252.html

pogadaj z gościem , może to ktoś z naszego forum lub audiostereo i by Ci taniej puścił?

a tu masz projekt na tym samym basie i bliźniaczym tweeterze http://www.troelsgravesen.dk/Illumina-66.htm
                  oczywiście zwrotnica musiałaby być nieco inna, ale bazę już masz. byłby to fajny zestaw i cena niezła
                  a propo elementów RLC - ja uważam że powinno się na nie przeznaczać jakieś 15-30% ceny głośników.
                  najwyższej jakości powinny być kondy szeregowo z wysokotonowym i średniotonowym.
                  kondy równoległe powinny być klasy mkp lub bipolarne elektrolity zbocznikowane mkp.
                  cewki szeregowo z basem powinny mieć niską rezystancję, a jej wartość trzeba oszacować, założyć i brać pod uwagę już przy projektowaniu obudowy, a później filtrów.
                  generalnie rezystancje cewek powinno się uwzględniać przy projektowaniu filtrów, bo można nimi sporo wpłynąć na dobroć filtrów.
                  rezystory - minimum superes, choć stosując pathaudio lub m-resist też można wpłynąć na brzmienie.
                  ale to już niuanse, generalnie lepiej dać dobrego konda i tańszy rezystor niż odwrotnie.
                  kurde, do niedawna też się z tego nabijałem, ale kupiłem kilka lepszych elementów i muszę powiedzieć że było słychać różnicę. Żona potwierdziła, więc nie radzę, bo ...! :)
                  no i kabelki, ja kupuję OFC 6N , myślę że uczciwa cena i jakość

acha, na audiostereo i alledrogo często ludzie sprzedają świetne elementy za pół ceny, czasem warto się na nie połasić. ja też własnie tak elementy kupuję. no i przy okazji są już wygrzane :P :)
                  Last edited by djrobo; 05.02.2015, 13:07.

Skomentuj

W wygrzewanie elementów nie wierzę, prędzej w przyzwyczajenie się do danej zmiany. A wpływ elementów dla mnie jest nie niezaprzeczalny wystarczy pomierzyć rezystancję danego rezystora, kabla, dowolnego elementu lub całego systemu w funkcji częstotliwości. Tylko trzeba wszystko z głową robić, żeby nie wzorcować czegoś czymś mniej dokładnym

Skomentuj

Nie na temat...
                      Wy się wszyscy nie znacie: Tektura i klej i mamy zauważalną poprawę :) http://www.kolisz.pl/audio/10-usztyw...-glosnika.html

Skomentuj

Więc finalnie - zakładając, że kolumny nie będą rozbierane i nigdy nie będą wprowadzane żadne modyfikacje mam do wyboru revelatora z superiorami w zwrotnicy lub illuminatora ze zwykłymi mundorfami i cross capami w równoległych do głośników częściach filtrów. Generalnie musiałbym się zmieścić w 500zł za całe zwrotnice (dość skomplikowane z tego co widze u Troelsa jako przykład - dużo elementów). Werdykt ?

Skomentuj

Ty chyba nic z tego co do ciebie koledzy pisali nie zrozumiałes
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Najzwyczajniej nie chcę podjąć złej decyzji wydając taką kwotę. Chcę mieć pewność, że na podstawie doświadczenia mądrzejszych niż ja wybiorę lepszą opcję :) Nie ma potrzeby odpowiadać w taki sposób - dużo lepsza dla mnie byłaby informacja co Ty wybrałbyś na moim miejscu Spokojnie..

Skomentuj

Twoje pytanie jest mniej więcej takie jak co jeździ lepiej: Mondeo na oleju Millersa i V-power czy BMW 3 na lotosie i zwykłej ropie

Najlepiej idź i posłuchaj obu.

Skomentuj

co Ty wybrałbyś na moim miejscu
                                Ja wybrał bym illumiantora :)
                                Bo to po prostu lepszy głośnik jest :)

Skomentuj

policzmy:
                                  iluminatory z allegro (ss 4741 i 6620) wychodzą 2900
                                  revelator z audiocomponents (18w8531) 2x 718zł ; iluminator tweter z audiocomponents (6600) 2x 718zł =2872
                                  w tej sytuacji z tych dwóch wziąłbym iluminatory

obudowy u marko3t około 800 - 1000 zł
                                  terminale 50
                                  kable 70
                                  wytłumienie 100

chyba sporo kasy zostaje i starczy na dobre komponenty
                                  oczywiście żadne waxy, taśmówki też być nie muszą. w szeregu z basem porządna drutowa, pozostałe bez szaleństwa, aby rezystancja szeregowa razem z rezystorem w gałęzi pasowała

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                                    aby rezystancja szeregowa razem z rezystorem w gałęzi pasowała
                                    Mozesz jaśniej?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tez brałbym iluminatory ale 15ki
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Możesz jaśniej?
                                      jak masz w gałęzi np R, L i C szeregowo to możesz dobrać RL =R . będzie taniej a efekt taki sam. w praktyce czasem nie da się dobrać cewki o odpowiedniej RL więc i tak musi być rezystor w szeregu, no ale przynajmniej cewka jest mniejsza i tańsza

zreszta i tak w rozpatrywanym przypadku nie da się najprawdopodobniej wykorzystać zwrotki z Iluminy 66, tylko trzeba przerobić a w zasadzi od nowa zaprojektować

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Tez brałbym iluminatory ale 15ki
                                        18 słuchałem i szczerze mówiąc jak na tak duży głośnik ze średnicą radził sobie znakomicie, chociaż nie mogę się zbyt dużo wypowiedzieć bo nie słuchałem na elektronice ani swojej, ani godnej tych głośników. Czyżby 15 były aż o tyle lepsze na średnicy od 18?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X