Witam. Zakładając, że mamy stały budżet na głośniki i zwrotnice - lepiej wyjdzie się na kupnie illuminatorów i zastosowaniu niższej jakości kondensatorów jak np Mundorf Mcap czy kupnie revelatorów i zastosowaniu jantzen superiorów. Wiem, że pytanie może troszkę jak do wróżki, ale myślę, że niektórzy mają takie porównania za sobą i dobrze doradzą :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Revelator vs Illuminator a użyte kondensatory w zwrotnicy
Collapse
X
-
Audiocomponents Reference Monitor SE lub illuminator 18 4ohm i kopułka 6620 i póki co brak projektu, bo w internecie nic nie znalazłem - jedyną opcją byłaby zwrotnica akustyka, ale co on wsadza do tych zwrotnic to ja się nie orientuje. Teoretycznie mam JIGa z całym zestawem do pomiarów, ale mam dużo za mało doświadczenia, żeby samemu zaprojektować zwrotnice do takich głośników.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez David853 Zobacz postaWitam. Zakładając, że mamy stały budżet na głośniki i zwrotnice - lepiej wyjdzie się na kupnie illuminatorów i zastosowaniu niższej jakości kondensatorów jak np Mundorf Mcap czy kupnie revelatorów i zastosowaniu jantzen superiorów. Wiem, że pytanie może troszkę jak do wróżki, ale myślę, że niektórzy mają takie porównania za sobą i dobrze doradzą :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez David853 Zobacz postalepiej wyjdzie się na kupnie illuminatorów i zastosowaniu niższej jakości kondensatorów jak np Mundorf Mcap czy kupnie revelatorów i zastosowaniu jantzen superiorów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez David853 Zobacz postaJaka jest Twoja opinia ?
Już mi pisali że to zwrotnice były skopane w Illuminatorach (i tu nie chodzi o jakość kondów a o projekt).
Oczywiście to tylko moja opinia po AS, znawcy twierdzą że Illumiantory są lepsze.
Musiał bym sam ogarnąć zwrotnice i zrobić bezpośrednie porównanie.
Jeśli chodzi zaś o Twoje pytanie, to moim zdaniem lepiej mieć "lepszy" głośnik.
Skomentuj
-
Właśnie w tym mój kłopot - słyszałem wiele opinii między innymi taką, że illuminatory po prostu są "nowsze" i stąd wynika różnica w cenie, ale inny użytkownik forum i akustyk.com.pl zdecydowanie polecili illuminatora. Finalnie sam nie potrafię się zdecydować bo najzwyczajniej jest to loteria, a że budżet jest niezmienny to postawiłem pytanie wynikające również z faktu, że w projekcie audiocomponents mamy 1 i 2gi rząd i tyle a z tego co się orientuje to illuminatora trzeba już "mocniej" filtrować = więcej elementów = drożej. Pytanie czy więcej gorszych elementów przy "lepszym" głośniku nie da tego samego efektu lub nawet gorszego jak "gorszy" głośnik z lepszymi komponentami zwrotnicy.
Skomentuj
-
na allegro pojawiły się iluminatory w bardzo dobrej cenie.
http://allegro.pl/scan-speak-18wu-47...061076164.html
http://allegro.pl/scan-speak-d3004-6...061076252.html
pogadaj z gościem , może to ktoś z naszego forum lub audiostereo i by Ci taniej puścił?
a tu masz projekt na tym samym basie i bliźniaczym tweeterze http://www.troelsgravesen.dk/Illumina-66.htm
oczywiście zwrotnica musiałaby być nieco inna, ale bazę już masz. byłby to fajny zestaw i cena niezła
a propo elementów RLC - ja uważam że powinno się na nie przeznaczać jakieś 15-30% ceny głośników.
najwyższej jakości powinny być kondy szeregowo z wysokotonowym i średniotonowym.
kondy równoległe powinny być klasy mkp lub bipolarne elektrolity zbocznikowane mkp.
cewki szeregowo z basem powinny mieć niską rezystancję, a jej wartość trzeba oszacować, założyć i brać pod uwagę już przy projektowaniu obudowy, a później filtrów.
generalnie rezystancje cewek powinno się uwzględniać przy projektowaniu filtrów, bo można nimi sporo wpłynąć na dobroć filtrów.
rezystory - minimum superes, choć stosując pathaudio lub m-resist też można wpłynąć na brzmienie.
ale to już niuanse, generalnie lepiej dać dobrego konda i tańszy rezystor niż odwrotnie.
kurde, do niedawna też się z tego nabijałem, ale kupiłem kilka lepszych elementów i muszę powiedzieć że było słychać różnicę. Żona potwierdziła, więc nie radzę, bo ...! :)
no i kabelki, ja kupuję OFC 6N , myślę że uczciwa cena i jakość
acha, na audiostereo i alledrogo często ludzie sprzedają świetne elementy za pół ceny, czasem warto się na nie połasić. ja też własnie tak elementy kupuję. no i przy okazji są już wygrzane :P :)Last edited by djrobo; 05.02.2015, 13:07.
Skomentuj
-
W wygrzewanie elementów nie wierzę, prędzej w przyzwyczajenie się do danej zmiany. A wpływ elementów dla mnie jest nie niezaprzeczalny wystarczy pomierzyć rezystancję danego rezystora, kabla, dowolnego elementu lub całego systemu w funkcji częstotliwości. Tylko trzeba wszystko z głową robić, żeby nie wzorcować czegoś czymś mniej dokładnym
Skomentuj
-
Nie na temat...Wy się wszyscy nie znacie: Tektura i klej i mamy zauważalną poprawę :) http://www.kolisz.pl/audio/10-usztyw...-glosnika.html
Skomentuj
-
Więc finalnie - zakładając, że kolumny nie będą rozbierane i nigdy nie będą wprowadzane żadne modyfikacje mam do wyboru revelatora z superiorami w zwrotnicy lub illuminatora ze zwykłymi mundorfami i cross capami w równoległych do głośników częściach filtrów. Generalnie musiałbym się zmieścić w 500zł za całe zwrotnice (dość skomplikowane z tego co widze u Troelsa jako przykład - dużo elementów). Werdykt ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez David853 Zobacz postaco Ty wybrałbyś na moim miejscu
Bo to po prostu lepszy głośnik jest :)
Skomentuj
-
policzmy:
iluminatory z allegro (ss 4741 i 6620) wychodzą 2900
revelator z audiocomponents (18w8531) 2x 718zł ; iluminator tweter z audiocomponents (6600) 2x 718zł =2872
w tej sytuacji z tych dwóch wziąłbym iluminatory
obudowy u marko3t około 800 - 1000 zł
terminale 50
kable 70
wytłumienie 100
chyba sporo kasy zostaje i starczy na dobre komponenty
oczywiście żadne waxy, taśmówki też być nie muszą. w szeregu z basem porządna drutowa, pozostałe bez szaleństwa, aby rezystancja szeregowa razem z rezystorem w gałęzi pasowała
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djrobo Zobacz postaaby rezystancja szeregowa razem z rezystorem w gałęzi pasowała
- - - - - aktualizacja - - - - -
Tez brałbym iluminatory ale 15kiJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMożesz jaśniej?
zreszta i tak w rozpatrywanym przypadku nie da się najprawdopodobniej wykorzystać zwrotki z Iluminy 66, tylko trzeba przerobić a w zasadzi od nowa zaprojektować
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaTez brałbym iluminatory ale 15ki
Skomentuj
Skomentuj