Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FX 200 + centralny..., wlasnie, jaki? Jakie satelity?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    skoro nie slychac roznicy to po co marnowac miejsce?
    w takim przypadku bym robil max 6 litrow i to z cienkiej plyty
    A moglbym zapytac jako nowicjusz jakich tub bass-reflex uzyc do kolumn Twojego autorstwa? Nie mam niestety wysoko idacych zdolnosci stolarskich, potrzebnych do zrobiena takich ladnych szczelin :(

Skomentuj

1. czy masz frezarke?
      2. czy masz jakis sklep lokalny z czesciami rtv?

Skomentuj

Niestety nie mam frezarki. Mieszkam zagranica i takich sklepow z czesciami rtv nie ma. Pozostaje mi zamawiac z ebay badz sciagac bezposrednio z Polski.

Skomentuj

dziwne ze na e-bayu tego nie widze!
          jest bardzo malo :(
          wiec trzeba bedzie to kupic w polsce i dolaczyc do paczki z STXa

HD-4 lub HD-17
          zalezy ktory sie zmiesci

Skomentuj

Dziekuje bardzo za poswiecony czas, jednakze po wpisaniu w na stronie stx, allegro, zap-audio HD-4 lub HD-17 nic wyszukiwarka takiego nie znajduje :(

To jedyne tunele jakie maja:

http://www.stx.pl/category/akcesoria...le-bass-reflex

Skomentuj

W oryginale jest chyba 65x110 ale mogę się mylić

Skomentuj

Ale piszesz odnosnie tych z projektu Pawla?

Skomentuj

No właśnie nie, o tych od stxa

Skomentuj

Od stx mam wymiary :) Sprawa wyglada tak, ze nie potrafilbym zrobic otworow szczelinowych takich jak zrobil Pawel, wiec musze zastosowac tradycyjne tunele bass-refles i nie wiem jakie zamowic. Nie moge zainstalowac programow wyliczajacych te sprawy bo one chodza tylko na Windowsie :(

Skomentuj

http://elzet.com.pl/p-ag-1780-rura-b...-hd-4/156/1132
                      http://elzet.com.pl/p-ag-1786-rura-b...hd-17/156/1137
                      na efektowe 40mm powinno wystarczyc

te co mozesz kupic w STX wymagaja frezarki do zamontowania :(

Skomentuj

Dzieki przeogromne! Stwierdzilem, ze fronty FX-200 jak i kolumn Twego autorstwa dam stolarzowi do wyfrezowania bo chce, aby jednak ladnie to wygladalo. Jednak nie ufam by stolarz na zmowienie mogl tak ladnie zrobic taka szczline jak ty nie liczac sobie za nia mega extra hah Tak to wyfrezuje otwor jak kazdy inny i bedzie OK :)

Nie daje mi tylko jedna rzecz spokoju. Kolumny tylne zrobie z troche wikeszym litrazem, tak jak sugerowales. Nie rozumiem tylko jednego, dlaczego dla kolumny centralnej powinienem zastosowac mniejszy litraz i cienszy MDF?

Skomentuj

dzięki cieńszemu mdfowi będzie mniejsza z zewnątrz przy zachowaniu np. 7L objętości wewnątrz, efektowe większe żeby basem więcej grały, centralna ma się bardziej na średnicy i wysokich skupić

Skomentuj

Z moich obserwacji jest odwrotnie, jak z amplitunera zdejmę podział i ustawie wszystkie na pełno pasmowe to centralny ma bardzo dużo niskich tonów, a na kanałach tylnych nie bardzo, ale zasilany z końcówek amplitunera to raczej bym się skupił by odtwarzał od tych 80Hz a resztę na suba

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                              raczej bym się skupił by odtwarzał od tych 80Hz a resztę na suba
                              dlatego efektowe i centralny bym zrobil mniejsze
                              chyba ze masz na to miejsce to robi wszystkie po 12l

Skomentuj

Tez pisałem by tylnie robić jak najmniejsze bo nie ma.sensu 12l
                                Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Wiec zrobie wszystkie trzy blizniacze kolumny, wedlug projektu Pawla i powinno byc cacy :) Chyba, ze dorzuce 2 litry do centralnego, aby mial ten bass, o ktorym pisze szastal?

Skomentuj

Ja o żadnym basie tu nie pisze i tak o subie byś musiał pomyśleć bo kino bez tego jest takie nie pełne kino

Skomentuj

Chodzilo mi o niskie, zwyczajowo uzylem okreslenia basy. zbuduje caly zestaw i wyedy zastanowie sie nad subem

Wroce jeszcze na szybko do tematu "new FX-200". Byla cos mowa o odwroceniu biegunowosci wysokiego i sredniego glosnika. Jesli zlece wykonanie zwrotnic z projektu raven'a (dla pc i pcx) mam przylutowac przewody odwrotnie, dla wymienionych glosnikow?

Skomentuj

Zamieszczone przez rutkose Zobacz posta
                                        Chodzilo mi o niskie, zwyczajowo uzylem okreslenia basy. zbuduje caly zestaw i wyedy zastanowie sie nad subem
                                        Już możesz zacząć myśleć nad nim bo jeśli nawet głośniki będą miały odpowiednie zejście to i tak amplituner ich nie napędzi tak jak być powinno, to jest tak robione że gra razem 5.1 odpowiednio odcięte między subem a resztą

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                          Już możesz zacząć myśleć nad nim bo jeśli nawet głośniki będą miały odpowiednie zejście to i tak amplituner ich nie napędzi tak jak być powinno, to jest tak robione że gra razem 5.1 odpowiednio odcięte między subem a resztą
                                          To zależy jaki ampli, ja u siebie mam 5.0 (fronty Beymy 8BX) i na brak zejścia i efektów nie narzekam

Natomiast co do FX-200 - tak tam musi być sub, te głośniki nie mają zejścia. Miałem i teraz ma kolega więc wiem co pisze.
                                          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Czaruję...
                                          X