Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak bezinwazyjnie naprawić głośnik?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak bezinwazyjnie naprawić głośnik?

Cześć, pech chciał, że spalił mi się głośnik Unitra GD 20/20, którego używam z subwooferem, żeby odtwarzał resztę pasma. Jest w nim papierowa membrana na piankowym zawieszeniu, którego nie chciałbym uszkodzić podczas pozbywania się cewki (mam drugą sprawną) jak mogę je bezinwazyjnie odkleić? Była klejona klejem Magic CR. Mam IPA i Denaturat (ten przezroczysty, nie mana potion dla ulicznych wojowników), ew. benzyna ekstrakcyjna.

Walić zawieszenie.. Najwazniejsza jest membrana, której nawet oryginalnej w sklepie tonsil nie dostaniesz.. Rozpuszczalnik acetoniwy, cierpliwość, duuuzo czasu i wszystko bez problemu odkleisz.. Najgorszą częścią jest cewka-membrana gdzie klej jest bardzo mocny..

Lub jak to ktoś powiedział "wyjeb to wszystko w pizdzec :)"

Skomentuj

GD 20/20 to sentyment,:(

Skomentuj

Rozpuszczalnik ksylenowy i problem rozwiazany
        Rozpuszcza klej - robi sie jak na poczatku.

Skomentuj

Kolego, jak kleiłeś magikiem to i wodą dasz radę to rozkleić. Jeżeli chodzi o resor dolny to sporo polać rozpuszczalnikiem i... jeszcze raz polać rozpuszczalnikiem to praktycznie samo będzie odłazić od kosza. Ostrożnie pomożesz mu małym płaskim śrubokrętem w jednym miejscu, to później przejedziesz nim po obwodzie i powinien pięknie ci się oddzielić. Generalnie proponuję nie żałować rozpucha, zamiast rwać na siłę - podlać ponownie (może nie dosłownie - pędzelkiem i próbować ponownie. Mi się udało nawet oryginalne kilkuletnie piankowe zawieszenie zachować w całości, tyle że po kontakcie z rozpuszczalnikiem trzeba z nim jak z jajkiem (tu dosłownie mocniejsze "dźgnięcie" powoduje masakrę. Zawieszenie mocno się odkształca, ale po wyschnięciu wraca do pierwotnej formy.
          Cewkę od membrany i resora chyba będziesz musiał "odkruszyć".
          Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Skomentuj

Czaruję...
          X