Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi na stx do pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 drogi na stx do pokoju

Siemanko wszystkim :)
    Mam w planach budowe zestawu 2 drożnego do słuchania muzyki(trance,house,D&B) w pokoju 18m2.
    Mój typ padł na firmę STX a chciałem użyć następujących głośników:

T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X http://stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-a-al-x.html

Dół
    W.STX.8.1,5.140.8.F.S.MC (GDN-20-100) http://stx.pl/w-stx-8-1-5-140-8-f-s.html

Myślałem nad kolumnami typu closed,zależy mi na dobrej dynamice i na czystych wysokich tonach .
    Moje pytanie do was drodzy forumowicze co myślicie o takim zestawieniu? Czy w/w głośniki będą
    odpowiednie do domowego normalnego słuchania muzyki? Jak się ma ich jakość do ceny? A może poszukać
    czegoś innego , czegoś lepszego? Mój budżet to około 600 zł na głośniki + zwrotnice , napędzane będzie dwoma końcówkami Fet-hex na jednej parze autorstwa Borysa.
    Z góry dziękuje za wszystkie sugestie oraz porady .
    Pozdrawiam.
    Last edited by kokoelloko; 16.02.2015, 20:35.

Nie będziesz z tego miał średnicy. Nie uda Ci się w sensowny sposób połączyć tej kopułki i tego basu. Nie ma chyba do takiego połączenia zwrotki. Sam pomierzysz i zaprojektujesz?
    Jeśli nie to może warto spojrzeć na ten projekt:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

Skomentuj

Obudowe oraz zwrotnice bedę liczył sam , projekt całkiem ciekawy ale wątpię żeby się sprawdził , chodzi mi bardziej o dziarskim brzmieniu z dobrym uderzeniem , może i te głośniki które zaproponowałem nie zgrały by się ale z drugiej strony oczekiwał bym tak jak pisałem wyżej dobrego basu bo nie ukrywajmy w muzyce elektronicznej jest to jak najbardziej pożądany aspekt oczywiście jakości średnich i wysokich tonów też chciałbym doświadczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
        zwrotnice bedę liczył sam
        Muszę Cię zmartwić, ale zwrotnicy się nie liczy, a symuluje po wykonaniu pomiarów w docelowych obudowach. Jeśli nie jesteś w stanie zrobić pomiarów, to nie zrobisz zwrotnicy, która choćby w minimalnym stopniu będzie poprawna. No chyba, że jesteś super doświadczony i masz złote ucho, ale raczej to wykluczam.

Nie wiem czego do tej pory słuchałeś, ale za 600zł ciężko będzie spełnić te założenia:
        Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
        oczekiwał bym tak jak pisałem wyżej dobrego basu bo nie ukrywajmy w muzyce elektronicznej jest to jak najbardziej pożądany aspekt oczywiście jakości średnich i wysokich tonów też chciałbym doświadczyć.
        Last edited by waloos; 16.02.2015, 21:35.

Skomentuj

Zwrotnicy się nie liczy! Głośniki się mierzy i na podstawie pomiarów oraz odsłuchów projektuje się zwrotkę. To nie jest takie hop siup :)
          Jak chcesz dobry bas to na pewno nie ten midwoofer i nie obudowa closed :)

Skomentuj

Jak do tej pory słuchałem niewiele tzn wszystko to co moje ucho musiało znosić to jeden wielki chłam i padaka poniżej słów krytyki ,nie będe ukrywał jestem początkujący jeśli chodzi o zestawy głośnikowe DIY mam nie wiele doświadczenia , zrobiłem kiedys kilka skrzynek ale było to dawno i raczej ma sie nijak do oglądanych na forum konstrukcji były robione na oko na ucho i na pałe czyli bulgoczący bas i piach w oczy . Marzy mi się żeby zrobić coś swojego żeby cieszyło ucho i oko żeby ładnie zdobiły pokój żeby nie buczało i nie raniło uszu jestem akustycznym desperatem mam dość słuchania chłamu i żenady:(

Skomentuj

No to najlepiej będzie skopiować coś gotowego. Masz do wyboru projekty z forum albo z popularnych stron typu witryna Troelsa czy zapha.

Skomentuj

Chyba macie racje , nie ma sensu robienie huczydełka mierzonego na winiSD , skorzystam z gotowych projektów będzie to najrozsądniejsze rozwiązanie.

Skomentuj

Czaruję...
                X