Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt subwoofer na stx 12.2.500.4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt subwoofer na stx 12.2.500.4

Witam formułowiczów!
    Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich :)

Jestem w trakcie obliczeń w programie winisd pro alpha. Chciałbym, abyście sprawdzili moje obliczenia dotyczące obudowy czy coś poprawić itd.
    Głośnik jaki chce zastosować to stx 12.2.500.4.f.c.mc 4ohm.

Obudowa miała by wymiary 40x40x45 co daje mi dokładnie 72l.
    Bass-reflex średnica 10,1cm dł 21,8cm.
    Przy tych wymiarach otrzymuje 72l i 34,50 hz
    (Tutaj jeszcze się zastanawiam nad inną obudową.)

Próbować stroić go niżej czy się nie opłaca?

Głośnik planuje podpiąć pod filtr dolnoprzepustowy lub panel aktywny. Jeśli byłby to filtr rozmyślam nad STX 1D-12-4 ma 300W na 4ohm Częstotliwość podziału (odcięcia): 150 Hz lub inna 400W przy 4ohm Częstotliwość podziału (odcięcia): 100Hz tutaj prosze o rade w wyborze.
    Co do panelu aktywnego to chętnie bym go zastosował,lecz ciężko mi coś znaleść odpowiedniego i niedrogiego, max 150zł tutaj możecie mi coś doradzić.
    I mam pytanie, jesli zastosuje zwrotnice z filtrem w/w to wtedy steruje bas'em z panelu wzmacniacza tak? w moim przypadku jest to denon pma-720 (120 lub 160W na 4ohm nie jestem pewny) i luxman lv-90 (90w przy 4ohm).

Jeśli pomyliłem dział to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie tematu a nie usuwanie go!

Pozdrawiam.

Zamieszczone przez kzeqhd Zobacz posta
    Obudowa miała by wymiary 40x40x45 co daje mi dokładnie 72l.
    To są wymiary wewnętrzne?
    Producent podaje 50L.

Próbować stroić go niżej czy się nie opłaca?
    Strojenia bym nie zmieniał, jedynie zmniejszył obudowę do 60L.
    I zwiększ średnicę bas reflexu, minimum to 12cm
    Długość jednej rury 12cm to będzie 37cm.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Głośnik planuje podpiąć pod filtr dolnoprzepustowy lub panel aktywny. Jeśli byłby to filtr rozmyślam nad STX 1D-12-4 ma 300W na 4ohm Częstotliwość podziału (odcięcia): 150 Hz lub inna 400W przy 4ohm Częstotliwość podziału (odcięcia): 100Hz tutaj prosze o rade w wyborze.
    Nie opłaca się i nie ma sensu budować suba i wkładać do niego pasywną zwrotnicę.
    Dołóż i rozejrzyj się za panelem... sub nawet ze słabszym panelem lepiej zagra niż sub z pasywną zwrotnicą.
    Odcięcie 150Hz w subie to nie porozumienie (chyba że masz kolumny frontowe z głośnikami 4").

Skomentuj

Przy 60l i br 12x37cm wychodzi mi 35,67Hz tylko jak mam obliczyć obudowe? szerokość musi być min. 35cm (głośnik ma 32cm szer, i dł.), długość min. 40cm jeśli mam mieć br 37cm i do tego wysokość głośnika i br to razem 45cm, więc musze dać 49cm, czyli mam odbudowe 35x40x47cm co mi daje 65,8l. Ciężko mi jest obliczyć obudowę, aby miała 60l przy takich br jak podałeś. Przy 2 bass-reflex po 8x35cm osiągam przy obudowie 35x38x47cm 35,46Hz przy 62,5l, myślę, że taka kombinacja była by odpowiednia + doliczyć jakieś x cm szerokości dla panelu aktywnego.
      Co do zwrotnicy to tak jak myślałem.Jeśli chodzi o panel to ciężko w takiej cenie coś znaleść, sam raczej nie dam rady zrobić ,bo się nie znam na tym ;/
      Last edited by kzeqhd; 19.02.2015, 16:03.

Skomentuj

Masz jakieś wymagania odnośnie wielkości obudowy?
        Ogranicza Ciebie jakiś wymiar?

Jeśli chodzi o BR to zawsze możesz dać kolanko, a jeśli nie ma rur o średnicy którą sobie założyłeś, to zostaje BR szczelinowy.

Skomentuj

Wymagania mam, napewno nie może być duża ze względów na koszty budowy (mam określony budżet) i to w sumie tylko to.
          Wiadomość powyższą edytowałem, więc zapraszam do czytania

Skomentuj

czyli mam odbudowe 35x40x47cm co mi daje 65,8l
            Cały czas liczysz wymiary zewnętrzne?

Skomentuj

Tak, to są zewnętrzne, prawdopodobnie będę robił z płyty mdf o gr. 18-20mm więc to się doliczy do wymiarów zew. a wew. zostaną takie jak podawałem wyżej o ile zdecyduje się na taką konstrukcję a nie inną. Chyba, że masz jakieś propozycje to chętnie wysłucham.

@Znalazłem tzw. "panel irka" w 1 wersji (100w przy 4ohm) i 2 wersji (200w przy 4ohm) myślę, że któryś z tych będzie odpowiedni, zależy jaką cenę zarząda.
              Last edited by kzeqhd; 19.02.2015, 16:26.

Skomentuj

Tak, to są zewnętrzne, prawdopodobnie będę robił z płyty mdf o gr. 18-20mm więc to się doliczy do wymiarów zew. a wew. zostaną takie jak podawałem wyżej
                Dziwny sposób obliczeń, ale dobrze że wiesz że liczy się wymiary wewnętrzne obudowy a nie zewnętrzne :)

Chyba, że masz jakieś propozycje to chętnie wysłucham.
                Oprócz tej którą podałem nie.
                Baw się, kombinuj.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Dziwny sposób obliczeń, ale dobrze że wiesz że liczy się wymiary wewnętrzne obudowy a nie zewnętrzne :)
                  Dzięki

Najciężej jest mi z tymi bass-reflex, cieżko coś znaleść odpowiedniego w internecie (jak narazie).
                  Last edited by kzeqhd; 19.02.2015, 16:41.

Skomentuj

Pytanie na szybko, mam np. bass-reflex o dł. 10cm i szer.5 jeśli w programie winisd przy wpisywaniu wymiarów (Dwóch br) dł. bass-reflex wpisuje podwojoną wartość dla 2 br. czyli 20cm czy 10cm (pojedyńczo)?
                    To tak nie działa.
                    Aby strojenie zostało takie samo, to długość dwóch BR powinna być prawie 3 krotnie dłuższa z nie dwu krotnie.
                    Sam sprawdź w programie jak to działa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Najciężej jest mi z tymi bass-reflex, cieżko coś znaleść odpowiedniego w internecie (jak narazie).
                    Zawsze możesz kupić rurę kanalizacyjną, wychodzi nawet taniej.

Skomentuj

Czyli przy 2 ilościach br długości się nie zmienia czyli zostaje taka sama jak przy 1 br. Dobrze zrozumiałem? tak też przeczytałem na tym forum.
                      Nie rozumiem zbytnio ,że przy 2 br. 8x35cm wychodzi mi strojenie 35Hz a przy jednym br. 8x35 osiągam 25Hz! zostać przy tej wartości czy lepiej zostawić 35Hz jeśli producent sam zaleca 35Hz?
                      Tak samo jest np. dam 5x14,5cm wychodzi strojenie 23Hz. Czy są to poprawne wartości i mam się tym nie przejmować a poprostu wybrać takie strojenie jakie chce i z jakimi br choćby z 5x14,5?
                      Last edited by kzeqhd; 19.02.2015, 16:57.

Skomentuj

Nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem.
                        Nie wiem jak inaczej to napisać.

Nie rozumiem zbytnio ,że przy 2 br. 8x35cm wychodzi mi strojenie 35Hz a przy jednym br. 8x35 osiągam 25Hz!
                        Ponieważ zwiększyłeś średnicę tunelu.

Dlatego napisałem:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Aby strojenie zostało takie samo, to długość dwóch BR powinna być prawie 3 krotnie dłuższa
                        ...od jednego tunelu.

Po za tym pisałem, musisz zwiększyć średnicę tunelu do około 1/3 SD głośnika, które wynosi z karty katalogowej 491cm*.
                        Możesz zastosować 1/4, wtedy Twój tunel musiał by mieć 12cm średnicy (jak już pisałem).

Skomentuj

Ok,mniej więcej zrozumiałem, ale mógłbym zastosować np. 8cm średnice przy długości 35cm? czy musi to być tylko 12cm, osobiście myślę, że jak zastosuje mniejszy br. ze strojeniem (będzie to na 100 35hz to będzie wszystko okej, zgadza się?

I jeszcze jedno pytanie, jeśli jeden br. 8x15cm da mi dokładnie 34,78Hz a dwa br. 8x35cm daje mi 34,74Hz to nie będzie różnicy? z tego co mi wychodzi w tym programie.
                          Dzięki za pomoc.
                          Last edited by kzeqhd; 19.02.2015, 18:15.

Skomentuj

Jeśli chodzi o strojenie to nie będzie różnicy.
                            Różnica będzie w przepływie powietrza... im większy głośnik tym większa musi być średnica tunelu, dlatego proponuję min. 12cm (113sd).
                            Dwa tunele o średnicy 8cm będą miały 100sd.
                            Dużej różnicy między jednym tunelem 12cm a dwoma 8cm nie ma, więc dwa tunele 8cm mogą być (choć lepiej by było gdyby były ciut większe)... ale nie jeden, bo jeden jest za mały.
                            Last edited by marian; 19.02.2015, 18:37.

Skomentuj

Okej ,dzięki wielkie.

Skomentuj

Nie moge edytować posta to napisze niżej
                                Otóż znalazłem pare paneli i chciałbym, abyście się na ich temat wypowiedzieli, m.i.n czy warto kupić któryś z nich bądz szukać dalej co jest trudne ;/

Pierwszy panel: http://allegro.pl/wzmacniacz-do-subw...080568011.html
                                warto przykuć do niego uwagę? ma co prawda 100w rms (będe się kontaktował o szczegóły sprzedawcy), ale nic chyba lepszego nie znalazłem.

Drugi panel: http://allegro.pl/wzmacniacz-do-subw...083323612.html też ma 100W przy 4ohm, warto? tutaj także się będe kontaktował z sprzedawcą w celu otrzymania szczegółów :)

Istnieje np. możliwość kupna 1 panelu i zmodyfikowaniu go ,aby miał np. 200W przy 4ohm? Czytałem coś o tym, jeśli się tak da to proszę mi wytłumaczyć byłbym wdzięczny :)

Skomentuj

Pierwszego bym nie tykał.
                                  Drugi zapewne w środku ma to samo (tzn. jest na TDA), ale przynajmniej jakoś wygląda i wydaje się być bezpieczniejszy.

Posiadam w domu wzmacniacz Irka na pojedynczym TDA (taki jak w pierwszym linku, lub bardzo podobny), i muszę stwierdzić że jest za słaby.
                                  Do mało wymagającego głośnika 8" OK, ale nie do 12".

Nie ma nic za darmo, kupując głośnik 12" o mocy AES 300W musisz się liczyć z tym że i wzmacniacz musi być mocny.
                                  Wzmacniacze na TDA sobie odpuść, szukaj takich na tranzystorach.
                                  Czasem można coś wyrwać na allegro do 200zł.

Skomentuj

Hmnn.. tak myślałem :( Znaleść raczej jest ciężko przynajmniej mi, małą mam wiedze na ten temat. Można prosić jakiś przykład jak to mniej więcej wygląda? lub polecacie jakiś wzmacniacz bądz ktoś zajmuje się budową owych wzmacniaczy?
                                    Tutaj znalazłem jeszcze jeden moduł, ale chyba raczej nie będzie się nadawał, ale może .... http://www.sprzet-dyskotekowy.pl/pro...0W-AMP150.html

Myślałem też o popularnym holton 400, co myślicie?
                                    Last edited by kzeqhd; 19.02.2015, 22:16.

Skomentuj

Chyba zrezygnuję z stx a wybiorę gdn 25/80 bądz inny. Wystarczyłby wtedy wzmacniacz na tda7294? Pozdrawiam
                                      Last edited by kzeqhd; 19.02.2015, 23:13.

Skomentuj

Od początku.
                                        Obudowa powinna być 45-50L netto . Wzmacniacz około 200W/4ohm RMS .
                                        Mam ten głośnik w obudowie po odsłuchach . ( stx 12.2.500.4.f.c.mc ).
                                        Większa obudowa nie ma sensu .
                                        Wspomniany TONSIL GDN 25/80 to przy nim "pikuś" i wcale go TDA nie wysteruje.
                                        Używanie TDA do napędu subwoofera ma chyba sens tylko przy 6 calowych głośnikach , no może 8 calowych i to pod warunkiem że maja dość wysoki SPL.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X