Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Troels Gravesen DISCOVERY-4 - nowe "budżetowe" 3.5way od Troelsa (Scan speak).

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Troels Gravesen DISCOVERY-4 - nowe "budżetowe" 3.5way od Troelsa (Scan speak).

Co myślicie o nowym wynalazku Troelsa ?

R2604/83300 + 18W/8535-01 + 22W/8534G00 + 26W/8534G00

http://www.troelsgravesen.dk/DISC-4.htm

Chodzi mi po głowie budowa czegoś dużego co nie zrujnuje mi portfela całkowicie, a da "pełny dźwięk" (i będzie de facto konstrukcją "docelową") również przy cichym słuchaniu, warto budować ten projekt czy lepiej zainwestować w coś innego ?

Z "oferty" Troelsa chodzi mi po głowie jeszcze DTQWT (Seas T35C002 + JA8008-HMQ + Eminence Deltalite 2512 (12")): http://www.troelsgravesen.dk/DTQWT-mkIII.htm
    Last edited by gi; 22.02.2015, 18:49.

Ja bym tą 10-tkę dał w linię.

Jak się nazywa ten czarny materiał?

Skomentuj

Mdf
      Pisałem o nim
      Trzymajcie sie z daleka od niego
      Po pracy z nim bedziesz wyglądał jak górnik
      Przerabialem

Nawet mam w domu wycięte cos z niego
      Chcecie zdjecie ?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ten material ( mdf ) jest chyba ze dwa razy drozszy niz zwykly mdf. Swoja droga ciekawy projekt, choc moze niezbyt piekny :)

Skomentuj

A mi się wybitnie nie podoba 18'stka odgrywająca średnicę :) Widziałbym to raczej TW+15cm+22cm+30cm :)

Skomentuj

Cienkie fronty coś jak na takie monstra Ogólnie paczki mi się podobają.

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
              A mi się wybitnie nie podoba 18'stka odgrywająca średnicę :) Widziałbym to raczej TW+15cm+22cm+30cm :)
              Właśnie nad połączeniem mid+hi się troels rozpływa w opisie twierdząc, że to "para dobrana w niebiosach" ;-)

Ogólnie porównuje tą konstrukcje do ATS-4 (a różnice to według jego słów "kwestia gustu") czyli konstrukcji wielokrotnie droższej ...
              http://www.troelsgravesen.dk/ATS-4.htm

Skomentuj

Tak sobie przeglądam...i schemat zwrotki jest, ale wartości elementów już nie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                  Tak sobie przeglądam...i schemat zwrotki jest, ale wartości elementów już nie :)
                  Pod tabelka: "Crossover components' values to come with the kit."

Projekt świeżynka z dzisiaj więc pewnie uzupełni na dniach.

Skomentuj

Patrząc na zdjęcia i zamazane wartości rezystorów/niektórych kondensatorów to wątpię, że uzupełni tabelkę z wartościami :)
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                      Patrząc na zdjęcia i zamazane wartości rezystorów/niektórych kondensatorów to wątpię, że uzupełni tabelkę z wartościami :)
                      Każda jego konstrukcja ma pełny opis/schemat/spis ogólnie dostępny, no ale zobaczymy :)

Skomentuj

Otóż to, myślę, że będzie kit do kupienia :) Więc nie dziwią ochy i achy przy porównaniu z droższym zestawem :)

Skomentuj

Będzie jak każdy ostatnio .

Dla mnie przekombinowany na dodatek brzydki wolał bym kupić lepsze głośniki do 3way niż robić 4 drogi na średnich głośnikach .

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                          Każda jego konstrukcja ma pełny opis/schemat/spis ogólnie dostępny, no ale zobaczymy
                          Nie każda .

Ogólnie porównuje tą konstrukcje do ATS-4 (a różnice to według jego słów "kwestia gustu") czyli konstrukcji wielokrotnie droższej ...
                          A wiesz że on tak jak ja nie lubi pisać o dźwięku i zawsze tak pisze ?
                          :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Nie każda .
                            Hmm faktycznie nie wszystkie O_o

Z jednej strony zrozumiałe jest to, że korzysta z okazji zarobku, z drugiej traci jednak na obiektywności niestety ...

A wiesz że on tak jak ja nie lubi pisać o dźwięku i zawsze tak pisze ?
                            :)
                            I właśnie stąd pytanie czy warto w to inwestować, czy lepiej coś innego (a jeżeli tak to co ?). :)

Skomentuj

Masz projekty Yoshiego na vifach czy morelu i seas-ach .
                              Są Elamy Trorelsa .
                              http://www.troelsgravesen.dk/Ellam-FLEX-3W.htm
                              Z większych
                              http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm

A bardziej budżetowo :
                              SBA 11 cali + Satori + tw satori/szpilka illuminatora ,audax tytanowy/ magnezowy
                              Możliwości jest wiele ... jak zwykle .

Skomentuj

Dla mnie przekombinowany na dodatek brzydki wolał bym kupić lepsze głośniki do 3way niż robić 4 drogi na średnich głośnikach .
                                zgadzam sie ze jest przekombinowany
                                nie znam glosnikow (poza XT25) ale ja bym wolal zrobic klasyczne 3d na tym 10" + 5"

Skomentuj

Masz projekty Yoshiego na vifach czy morelu i seas-ach .
                                  Są Elamy Trorelsa .
                                  http://www.troelsgravesen.dk/Ellam-FLEX-3W.htm
                                  Z większych
                                  http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm

A bardziej budżetowo :
                                  SBA 11 cali + Satori + tw satori/szpilka illuminatora ,audax tytanowy/ magnezowy
                                  Możliwości jest wiele ... jak zwykle .
                                  Dzięki :-)

Nie ukrywam, że ciągnie mnie w stronę "dużych" przetworników (10+ cali) i ogólnie "dużych" kolumn, być może jest to zupełnie irracjonalne, ale co poradzę ;-)

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  zgadzam sie ze jest przekombinowany
                                  nie znam glosnikow (poza XT25) ale ja bym wolal zrobic klasyczne 3d na tym 10" + 5"
                                  I tutaj pojawia się pytanie czy łączenie przetworników tak różnych wielkościowo nie stwarza problemów (choćby braków "górnego basu") ?
                                  Last edited by gi; 22.02.2015, 21:32.

Skomentuj

I tutaj pojawia się pytanie czy łączenie przetworników tak różnych wielkościowo nie stwarza problemów (choćby braków "górnego basu") ?
                                    dlatego niezbyt przychylnie patrze na duze satori ktore wg mnie wygladaja na typowo subwooferowe glosniki (nie slyszalem ich!)
                                    jak wezmiemy pod uwage glosniki o klasycznej budowie z niezbyt ciezka membrana to spokojnie takie 10" poradzi sobie z wyzszymi partiami

a jakbym juz musial robic 3,5-4 drogi to wlasnie z szybkim 8" + potezne niskobrzmiace 12-15"

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      a jakbym juz musial robic 3,5-4 drogi to wlasnie z szybkim 8" + potezne niskobrzmiace 12-15"
                                      I tutaj mamy wspomniane przezemnie DTQWT: http://www.troelsgravesen.dk/DTQWT-mkIII.htm

Z tym, że jest to konstrukcja na mocno specyficznych głośnikach i równie specyficznej konstrukcji ...

Skomentuj

na to bym mial ochote

Skomentuj

Czaruję...
                                        X