Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głosnika do subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głosnika do subwoofera.

Witam wszystkich, po większym namyśle zrezygnowałem z subwoofera na głośniku stx 12.2.500.4 z pewnych przyczyn.

Na początku napisze, że mam pokój 12,5m2, subwoofer będzie pasywny, ponieważ mam drugi wzmacniacz i chciałbym go użyć, jest to Luxman lv-90 2x 45w na 8ohm, co daje 2x 90W na 4ohm. Słucham muzyki electro-house,reggae,hip-hop i często oglądam filmy :)

Zastanawiam się na jakimś max 8-10' głośnika, ponieważ większy do takiego pokoju raczej się nie nada(z tego co czytałem). Myślałem nad http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html lub http://stx.pl/w-stx-10-2-150-8-f-s-mc-1264.html tutaj zastanawiam się nad którymś z nich, ale możecie podać inne propozycje i nie tylko stx'a.

Tutaj chyba nie będzie różnicy czy wybiore głośnik 8ohm/4ohm ze względu na wzmacniacz.

Co myślicie na ten temat? Dziękuje za wszelką pomoc.

@Narazie z obliczeń w winisd przy stx 10.2.150.8 muszę zastosować obudowę z bass-reflex, ponieważ closed(co zaleca producent) daje mi 45l=55hz, przy bass-reflex wygląda to już lepiej 45l=35hz , tylko jeśli producent zaleca obudowe closed (bez podania Hz) moge mieć problemy, ponieważ nie wiem jak nisko schodzi głośnik, prawda? Natomiast z STX.8.1,5.200.8.(GDN-22-140-SCX) wygląda to już o wiele, wiele lepiej, spokojnie przy 32l osiągam 35hz Myślę ,że wybór padł na ten właśnie głośnik, co myslicie? Pozdrawiam
    Last edited by kzeqhd; 23.02.2015, 12:20.

ten wzmak jest na STK i raczej na 4ohm nie da rady, będzie dym.

Skomentuj

Hmn... okej, ale jesli bym zastosował tego W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX) ,który jest 8ohm? wtedy miałby co prawda te 45W na kanał, lub zostaje mi denon pma-720(80W na 8ohm, ok.160W 4ohm) ,którym napędzam altus 200, ale dawał wcześniej rade luxman. Zresztą głośnika ma 200W rms, 100W nominalnej, więc przy słuchaniu każdego dnia po pare godzin myślę, że by wystarczył, któryś z tym wzmacniaczy, jak myslisz?

Skomentuj

Sprzedaj tego Luxmana i kup panel do subwoofera.

Skomentuj

Luxman wystawiony od paru mc i nie chce zejść, dlatego chce jakoś go wykorzystać.

Skomentuj

Zamieszczone przez kzeqhd Zobacz posta
            Luxman wystawiony od paru mc i nie chce zejść,
            I nic ci to nie daje do myslenia?
            Skoro nikt tego nie chce bo to szrot to po co tobie sie pchac w taki badziew?

Skomentuj

Nie słuchałeś tego wzmacniacza to się nie wypowiadaj... wzmacniacz gra bardzo ciepłym basem miłe wysokie i średnie, ale jest to dość rzadki wzmacniacz, większość woli kupić np. Denona..
              Temat nie jest nt. wzmacniacza tylko subwoofera..

Skomentuj

Miałem i miło wspominam lv113, stare czasy ale już wtedy można było kompa przez spdif podłączyć

Skomentuj

subwoofer będzie pasywny, ponieważ mam drugi wzmacniacz i chciałbym go użyć,
                  Czyli będzie aktywny :) Aktywność suba nie zależy od miejsca umieszczenia wzmacniacza.

wzmacniacz gra bardzo ciepłym basem
                  Zimą ciepły bas jest przydatny :)

Skomentuj

Witam też ostatnio myślałem nad przetwornikiem , dobrym pomysłem jest na początek GDN-22-140-SCX lub troche lepszym do rapu / hip hop http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc-duplikat-1.html i do twojego pokoju w zupełności starczy

Skomentuj

Głośniki z oznaczeniem SW są przystosowane do samochodu nie do domu .. Zdecydowałem się na STX.8.1,5.200.8. tylko teraz poluje na jakiś dobry wzmacniacz.

Skomentuj

To nie jest typowo głośnik samochodowy :) a co do wzmacniacza to polecam monobloka na układzie tda7294 który jest banalny w wykonaniu + aktywny filtr dolnoprzepustowy i mamy dobrze napędzany subwoofer

Skomentuj

Narazie z obliczeń w winisd przy stx 10.2.150.8 muszę zastosować obudowę z bass-reflex, ponieważ closed(co zaleca producent) daje mi 45l=55hz, przy bass-reflex wygląda to już lepiej 45l=35hz , tylko jeśli producent zaleca obudowe closed (bez podania Hz) moge mieć problemy, ponieważ nie wiem jak nisko schodzi głośnik, prawda? Natomiast z STX.8.1,5.200.8.(GDN-22-140-SCX) wygląda to już o wiele, wiele lepiej, spokojnie przy 32l osiągam 35hz Myślę ,że wybór padł na ten właśnie głośnik, co myslicie? Pozdrawiam
                          co dla ciebie oznaczają wartości podane w hercach? Primo, producent wie co proponuje/zaleca.

Dla mnie oba przetworniki są słabe, mają małą dobroć mechaniczną i duży współczynnik zwoi cewki w strumieniu pola magnetycznego, czytaj BL.
                          Ze względu na masę układu drgającego wybrałbym : stx-10-2-150-8-f-s-mc
                          Ze względu na zlinearizowany przebieg induktancji cewki w funkcji wychylenia oraz prądu wybrałbym gdn-22-140-8-scx
                          Ciężko powiedzieć co będzie lepsze, bo nie słuchałem, ale poszedłbym w kierunku jak zależy ci na zejsciu to 22-140-8-scx a jak na mniejszych zniekształceniach drugiej harmonicznej i lepszej kontroli, odpowiedzi impulsowej to 10-2-150-8-f-s-mc.
                          Zasymuluj te badziewia i pokaż co wychodzi.

Skomentuj

@kokoelloko Kiedyś czytałem ,że głośniki SW są do samochodu, najwidoczniej nie wszystkie :) Co do tda to myślałem nad nim tylko jest problem, otóż nigdy nie budowałem wzmacniacza i nie wiem czy sobie z tym poradzę. A na "internetach" nie ma gotowca.

@El_liero ja także nie słyszałem tych przetworników i raczej dużo nie wymagam prócz w miarę dobrego zejścia i kontroli głośnika. Jutro wrzucę ss'a z symulacji.
                            Dzięki za odpowiedz.

Skomentuj

Jeśli potrafisz lutować i myśleć to i Sobie poradzisz zbudowanie końcówki na tda 7294 nie jest arcy trudne jutro poszukam to Ci wyśle linka do pełnej dokumentacji tego monoblocka znajdziesz tam wszystkie instrukcje , prasowanki i spisz części potrzebnych do budowy :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

tda7294
                              http://chomikuj.pl/marceloo7/DIY/aud...1.rar(archive)
                              Aktywny filtr dolnoprzepustowy
                              http://chomikuj.pl/marceloo7/DIY/aud...7.rar(archive)
                              + do tego należy wykonać zasilacz symetryczny jeśli będzie to głośnik 8ohm to +- 38v jeśłi 4 ohm +- 29 v (ja mam osobiście 32.7 v na 4ohm ) trafo polecam max 150 w
                              Last edited by kokoelloko; 06.03.2015, 22:39.

Skomentuj

Zrobiłem symulacje w winisd i lepiej wypada stx.10.2-150.8 jednak stx.8.1,5.200.8 przyjmnie większą moc.
                                Tutaj link wykresów z SPL, cone excursion, group delay.
                                http://scr.hu/23ea/vuo3k
                                http://scr.hu/23ea/vjtm5
                                http://scr.hu/23ea/3lxa9
                                Czerwona linia - stx 10.2.150.8
                                Szara linia- stx 8.1,5.200.8
                                Niestety max power i max spl wykres jest pusty (brak danych). Jeśli brakuje jakiejś zakładki daj znać to wyślę ss'a.

Skomentuj

wrzuć to na nasz serwer.

Skomentuj

kokoelloko To nie lepiej już mu polecić mostek irka? Wszystko na 1 płytce i jako tako gra. A i myślę że wielkiej wiedzy w dziedzinie elektroniki nie trzeba posiadać. Link:
                                    http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz...tku-tda7294,57

Skomentuj

Woder niby tak ale jak kolega kzeqhd nie posiada zbyt dużej wiedzy lub nawet nie miał zbyt często lutownicy w ręku to mostek irka będzie bardzo wysoka poprzeczka z resztą niech się wypowie sam autor wątku czy dałby rade ogarnąć temat :)

Skomentuj

Lutownice miałem w ręku Rzeczy związane z lutowaniem itd. nie ma problemu, ale mam problem z odczytaniem schematu, głównie połączenia itd. (mam nadzieję, że mnie rozumiecie). I jaki sklep polecacie ,aby zakupić części do wykonania "Wzmacniacz do subwofera na mostku TDA7294" irka?
                                        Last edited by kzeqhd; 08.03.2015, 17:50.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X