Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

8" - co wybrać ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    SB17 jak już i śmiga aż miło.
    No mi ta 17 stka jakimś wybitnym basem nie gra, bardzo szybko się kończy.
    Ale takie 3-way na SB23, SB15 papierowym i SB29 na górze mogłoby być fajne.
    Robiłem 3-way na SB29 na dole i SB15 polipropylenowym i SB 29 wysokotonowym i bardzo mi się podobało :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Robiłem 3-way na SB29 na dole i SB15 polipropylenowym i SB 29 wysokotonowym i bardzo mi się podobało
      I ja również polecam.
      Choć nie ma "efekciarstwa", to jest to projekt na lata za sprawą SB29 na basie.
      Na forum jest już sporo dobrych projektów, ale największy głośnik basowy to nadal 8".
      Przydały by się konkretne kolumny na głośniku 10".

Luszti, a może udostępnisz projekt na forum?
      Skoro robisz już come back to przynajmniej z hukiem :p

Skomentuj

Marian przypominam ci o zakazie reklamy :p

Sorry nie mogłem sie powstrzymać i wyszła moja szydera
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
          Chyba powinieneś do mnie przyjść na szkolenie.

Skomentuj

SB23 -wychodzi buda 77 litrów, jak na mój gust troche duża ...

Skomentuj

Nie na temat...
              nie mylny szydery z bezczelnością
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                SB23 -wychodzi buda 77 litrów
                No chyba nadal nie umiesz korzystać z WinISD...
                77L to dla głośnika 12" by już stykło.

Skomentuj

Niskotonowy SB29 zagra bardzo dobrze już w 60-65 litrach :) Jeśli by kupić cichszą wersję to jest szansa, że zagra w jeszcze mniejszej skrzynce choć nie wiem jak z podziałem ze średniakiem.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                    Testował ktoś SB29 z WG-300?
                    Ja jakies 2 lata temu
                    Juz wielkkrotnie pisalem, ze SB29 idealnie pasuje do tubkowania tanimi WG. Praktycznie kazdy inny glosnik wymaga dedykowanego WG, aby charka byla poprawna bez kilku-decybelowych dziur.

Skomentuj

To się bierze z w miarę płaskiej powierzchni promieniującej dzięki unieruchomieniu środka membrany. Pierścieniowa Vifa też dobrze współpracuje z tubami.

A jak SB23 radzi sobie z odtwarzaniem średnich tonów w kolumnie dwudrożnej?
                      Last edited by Echo1; 04.03.2015, 13:56.

Skomentuj

Więc na razie jest tak: SB23 na dole SB29 na górze, ale nie wiem co na średnice SB12, SB15?

Może ktoś ma namiary na projekty z SB23 w podobnej konfiguracji?

Skomentuj

Ja bym brał papierowego SB15 i postarał się zatubić SB29 na górze. Całość pochylić i pokusić się o pierwsze rzędy między środkiem i górą.

Skomentuj

A będzie konieczność pochylenia jak się zatubi górę sporym WG? Do tego pytanie jak ułożą się charki kątowe jak pochylimy wysoki z WG? Mierzył ktoś to ostatnio?

Skomentuj

Z WG zawsze charki kątowe są gorsze, co ma plusy w mniejszych pomieszczeniach, przy kolumnach ustawionych blisko ścian. Żeby zastosować WG300 z SB29 trzeba sporo zeszlifować z tuby, co powoduje, że głośnik wcale nie jest odsunięty tak mocno w tył. Pochylenie może się przydać.

Skomentuj

Dla kogoś kto chce połączyć SB29 z WG300 narysowałem nowy front dla tego wysokotonowca Wymiary_SB29-WG300.pdf
                                Last edited by Echo1; 13.03.2015, 15:16.

Skomentuj

Co nam daje tubienie wysokiego ?
                                  Wszak http://audiotransducers.com/pl/ponizej90mm/325-sb-acoustics-sb29rdnc-c000-4.html

ma 94dB skuteczności i trzeba go ściszyć w porównaniu do SB23 który ma 88,5dB skuteczności.
                                  sredniak http://audiotransducers.com/pl/15-16...5nrxc30-8.html
                                  też ma 88dB skuteczności.
                                  Po co dajemy tubkę ? Czy chodzi o bardziej kierunkowe działanie głosnika ?

Jesli chodzi o średniaka to brać wersje 8 ohm czy lepiej 4omową.
                                  Niestety nie widać wysokotonówek 8 omowych są tylko 4 omowe, ale to chyba nie problem ....

Skomentuj

Hmm, słabiak jestem. A 60 litrów to nadal jakoś mi nie pasuje, jak dodac jeszcze komore dla średniaka (na oko z 10 litrow juz wychodzi 70l ...
                                    przy obudowie 1mx26cmx36cm mamy 68 litrów netto, i taka wydaje misie juz duza ta kolumna ...
                                    Zanim zbiore kase to moze jeszcze coś zmienić ?
                                    Last edited by wiesiek9990; 20.04.2015, 22:34.

Skomentuj

A co sądzićie o takim zestawieniu ?

SB 23 + Tang Band W4-1320sif+ Morel Cat 298

Skomentuj

zamiast W4 daj SB12

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                          zamiast W4 daj SB12
                                          Midrange czy midwoofer?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X