Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie wymiary bass reflexu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie wymiary bass reflexu?

Witam,
    Jestem w trakcie budowy subwoofera na głośniku STX SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X. Projekt obudowy, który podesłała mi jedna osóbka z forum wygląda tak:
    https://www.dropbox.com/s/zf4eg4ohfh...18.18.png?dl=0
    Znam wymiary zewnętrzne tj.
    szer 364
    wys 374
    głęb 490
    Obudowa na MDF 22mm.
    Obudowa ma być na 45L.
    Ostatnią niewiadomą są tu wymiary bass reflexu. Prosiłbym o pomoc w podaniu wymiarów tegoż to otworu
    Pozdrawiam

Jak ma być strojony na 30Hz: Sz x W x G: 20x3x39cm

Skomentuj

a jak ograniczyć ten BR jeśli chodzi o głębokość?

Skomentuj

A dlaczego chcesz go skracać? I o ile?
        Jeśli skrócisz, musisz też zmniejszyć jego pole.

Skomentuj

no bo jak bass reflex może być głęboki na 39cm, skoro obudowa jest głęboka na 49?

Skomentuj

Może - masz przecież 8cm luzu między końcem tunelu a ścianką.
            Chcesz więcej przestrzeni za tunelem: 20 x 2,7 x 35.
            Odpal sobie WinISD, wklep parametry głośnika i możesz sobie potestować różne wymiary i zobaczysz co Ci odpowiada.
            Ja mam tunel okrągły 8cm średnicy i kończy się 8cm od ścianki wewnątrz obudowy. Nie słychać żeby jakieś turbulencje były :)
            Last edited by piotreq123; 07.03.2015, 18:44.

Skomentuj

Dziękuję, subwoofer już gotowy. Teraz tylko ostatnia rzecz. Czy należy obudowę wytłumić? Znajomy mi powiedział, że nie, bo nie ma tam jakichś fal stojących.

Skomentuj

Pokombinuj i sam stwierdzisz jak Ci bardziej pasuje.

Skomentuj

Bass reflex zrobiony na te wymiary, ale niestety przy basie słychać dźwięk uciekającego powietrza przez niego. Co robić?

Skomentuj

Podaj wymiary Bass reflexu i wymiary obudowy oraz strojenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Qstosh Zobacz posta
                      Bass reflex zrobiony na te wymiary, ale niestety przy basie słychać dźwięk uciekającego powietrza przez niego. Co robić?
                      A końce tunelu zostały zaokrąglone?

Skomentuj

Dzięki za odp :) Okazało się, że była szpara przy samym przetworniku. Ale wyszła na jaw kolejna sprawa. Jak głośno odkręcić suba, to dudni. Jest wytłumiony watą szklaną. Czego to może być wina?
                        PS. jak odpalić filmik na youtubie 0-100 hz, to najgłośniejszy bass ma przy 45hz. Czy to znaczy, że jest strojony na 45hz? Bo powinien być na 30hz

Skomentuj

Zamieszczone przez Qstosh Zobacz posta
                          to najgłośniejszy bass ma przy 45hz. Czy to znaczy, że jest strojony na 45hz? Bo powinien być na 30hz
                          nie!
                          to znaczy ze tam masz najglosniejszy bas :p
                          a czy to wina suba, pomieszczenia, zrodla dzwieku czy twojego sluchu to juz nikt nie powie

Skomentuj

Ogólnie to ten sub jest mojego kumpla. Także wszystkie info mam od niego. Jego pokój ma myślę, że 60 m2 co najmniej, ponieważ znajduje się na strychu. Jakieś pomysły czemu może dudnić? Może za mały otwór bass reflex albo obudowa za mała?

Skomentuj

A próbowaliście w różnych miejscach go ustawiać?
                              Ja mam ten głośnik w budzie 40l, strojony na 32Hz, gra w 25m2 i nic nie dudni.
                              Wytłumienia chwilowo nie mam żadnego.
                              Cięty na filtrze na pewno poniżej 80Hz.

Skomentuj

Byłem u kumpla i nagrałem filmik. Oprócz tego, że przy kick basie jakby słychać takie "buch" (dźwięk membrany, która pracuje - a może to powietrze?), to jeszcze rzecz na tym filmiku:
                                https://www.youtube.com/watch?v=r20NxhDlzH8 .
                                Pomocy

Skomentuj

Czaruję...
                                X