Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do open baffle

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do open baffle

Panowie,
    chcę zacząć przygodę z OB i potrzebuję pomocy w doborze głośników. Niestety, na rynku jest dość mało głośników które by spełniały moje kryteria (niskie fs, wysoka dobroć, duże wychylenie, efektywność oraz rozmiar). W skrócie wymagania:
    -rozmiar do 12 cali (wiem że przydałoby sie min 15 ale...)
    - cena do 300zł za sztukę (jak będzie warto to się coś dołoży)
    - efektywność min 92-93dB
    - grać to będzie z Sonido SFR 175
    z tego co wygrzebałem na razie to: Eminence Beta 12A http://allegro.pl/glosnik-eminence-b...153045744.html (troche wysokie fs oraz za niska dobroć), Tonsil GDN 30/60/3 Kobaltowy http://www.skleptonsil.pl/704532/gdn...3-8-ohm-kobalt (efektywność ok, fs też ale Qts nie moge jakoś znaleść).
    Last edited by benek161; 08.03.2015, 20:25.

Mimo wszystko polecam zwiększyć do 15 cali i wtedy Eminence Beta 15a takie jak w Ardento Alter.

Skomentuj

Jednym 12 calowcem to sobie nawet glowy nie zawracaj, chyba ze chcesz to wszystko robic aktywnie.

Tonsil kobalt ma bardzo niski Qts, nie nadaje sie do odgrody, predzej gdn 30/60/1.

Skomentuj

No właśnie podobały mi sie Altery i dlatego chce iść w OB :) No ale 15 cali to juz dla mnie za dużo, za mały pokój żeby ładować takie głośniki.
        Ten 30/60/1 to z altusów, opinie ma raczej średnie...

Skomentuj

Glosniki z zawieszeniem gumowym beda mialy mega mizerna sprawnosc. To czesto kłóci sie z cala koncepcja, bo trzeba ostro sciszac szerokopasmowca. Rozwiazaniem jest aktywne podejscie. Jesli chcesz to jednak zrobic pasywnie, to tez sie da ale bedzie wiecej kompromisow, ktorych nie da sie pominac.

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
          Ten 30/60/1 to z altusów, opinie ma raczej średnie...
          Srednie... a to sa opinie ludzi, ktorzy grali na tym w odgrodzie?

Skomentuj

Ale z mniejszym nie będzie basu .
            I to kończy temat 12 cali w zasadzie :)

A mały pokój zupełnie moim zdaniem kończy temat OB :)

Skomentuj

A gdzie ja podałem głośnik z zawieszeniem z gumy?

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Rozwiazaniem jest aktywne podejscie. Jesli chcesz to jednak zrobic pasywnie, to tez sie da ale bedzie wiecej kompromisow, ktorych nie da sie pominac.
              Zdecydowanie pasywnie, dlatego też chce w miarę dopasować efektywnością oba głośniki.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Srednie... a to sa opinie ludzi, ktorzy grali na tym w odgrodzie?
              Niby nie. W sumie może to nie być zły pomysł bo te głośniki są niedrogie i tu możnaby użyć 2 na stronę

Skomentuj

Wiec musisz miec dwa basy 12 calowe na strone. Nie ma co szalec z Fs, bo to Qts bedzie limitowal poziom basu, a nie rezonans glosnika. Mozesz tez poszukac glosnikow do samochodow, czesto maja dosc ciekawe parametry i potrafia grac w otwartych skrzyniach.

Skomentuj

Wklej te głośniki w symulator i zobacz co z tego jest .

Skomentuj

Wbrew pozorom te stare Tonsile mogą nieźle zagrać Mogę wstawić je w dechę jakąś w przyszłym tygodniu na próbę bo mam z cztery sztuki jakbyś był zainteresowany opinią na ich temat. Może basowo coś tam pograją tylko podaj wymiary dechy w jakiej mają być i jakie cięcie mniej więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Ale z mniejszym nie będzie basu .
                      I to kończy temat 12 cali w zasadzie

A mały pokój zupełnie moim zdaniem kończy temat OB
                      Oj tam, pobawić się można Dlatego nie chce ładować dużo kasy bo jak sie nie sprawdzi to będzie mniejsza strata.

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                      Może basowo coś tam pograją tylko podaj wymiary dechy w jakiej mają być i jakie cięcie mniej więcej.
                      Ciąć chce to mniej wiecej na 600-700Hz, wymiary dechy mysle że 50cm x 120cm

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                        Wbrew pozorom te stare Tonsile mogą nieźle zagrać Mogę wstawić je w dechę jakąś w przyszłym tygodniu na próbę bo mam z cztery sztuki jakbyś był zainteresowany opinią na ich temat. Może basowo coś tam pograją tylko podaj wymiary dechy w jakiej mają być i jakie cięcie mniej więcej.
                        Super, ale musialbys zalozyc jakis dolnoprzepustowy, zeby realnie sprawdzic ich mozliwosci.

Skomentuj

Zdam relację co mi się uda wytworzyć, najszybciej w środę lub piątek. Deche na pewno taką mam więc nie problem, pobawię się cięciem też ale myślę, że 600-700 za wysoko mi wszystko, Sonido da radę sporo niżej na pewno.

Skomentuj

2 już lepiej .

Ale może rzeczywiście jak PM pisze lepiej aktywnie próbować .
                            Znacznie większe możliwości a koszty wcale nie muszą być dużo większe .
                            Wtedy zakres użytecznych głośników się nieco rozszerzy .

Bo pasywnie będzie ciężko .

Może coś stx estradowych ?
                            Tam jakieś za 85 PLN były z qts 0.8 .

Skomentuj

Aktywnie nie mam jak obecnie, tylko pasywnie :(

Tak w ogóle to w jakim pokoju mają grac te cuda ?

Skomentuj

Na aktywne na pewno nie bede sie porywać, nie mam na tyle wiedzy i umiejętności. Z tych stx-ów ciekawie wygląda też ten http://www.stx.pl/w-stx-12-2-200-8-f...dn-30-100.html Gdzieś nawet mi się obiło o oczy ż ktoś lepił na nich OB po 2 na stronę ale ni cholere nie moge teraz znaleść.
                                Pokój to ok 20 m2 wiec niezbyt dużo ale też bez tragedii

Skomentuj

A to nie Dolphin chciał coś kleić na nich?
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mam 2 sztuki i testuje je w Ripolu czyli w zasadzie rodzaju OB. Nie jestem osłuchany z innymi głośnikami i konstrukcjami, ale jak dla mnie bas z tego jest świetny, a głośniki tanie.

Skomentuj

Wlochu, mowisz o stx-ach?
                                      Luszti, chyba masz racje, moze odpowie w tym temacie

Skomentuj

Tak, dokładnie te głośniki z linka.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X