Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie zwrotnicy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie zwrotnicy.

Witam przymierzam się do budowy zwrotnicy gdzie midwooferem będzie głośnik o załączonych wykresach.Pomoże mi ktoś zrobić symulację zwrotnicy i obudowy pod ten głośnik ?
    Częstotliwość rezonansowa 52 hz
    QTS 0.4
    BL 14
    Vas 18 l
    RE 5.1
    XMAX 6.5
    OES 0,42
    LE 0.5
    SD 220
    QMS 12,3
    92 db
    250 W

Dziękuję

https://diyaudio.pl/i/26056/mfd1ipqx...1425848776.jpg

https://diyaudio.pl/i/26056/21s521za...1425848818.jpg

Dziękuje

Niestety nikt Ci nie pomoże bo zwrotnicę się robi z pomiarów w gotowej obudowie.
    Po drugie to po co zwrotnica na sam midwoofer ?

Prawidłowa kolejność to:
    1.Zakup midwoofera i tweetera ( w przypadku kolumn dwudrożnych).
    2.Zaprojektowanie odpowiedniej obudowy.
    3. Pomiary wszystkich głośników w DOCELOWEJ obudowie.
    4. Projektowanie zwrotnicy.

Skomentuj

Dziekuje za odpowiedź.Myślę żeby zacząć projekt potrzebne są głośniki i takie posiadam.Za pomocą danych które podałem ktoś kto się zna na rzeczy wie mniej więcej w jakim typie obudowy zagra głośnik oraz w przybliżeniu określi sposób cięcia.Parametry przetworników wiele nam mówią .Zgadzam się oczywiście z tym że dokladnie możemy pomierzyć w obudowie ale może jakaś pomoc ?

Dzieki

Skomentuj

Zamieszczone przez dear77 Zobacz posta
        pomocą danych które podałem ktoś kto się zna na rzeczy wie mniej więcej w jakim typie obudowy zagra głośnik oraz w przybliżeniu określi sposób cięcia.Parametry przetworników wiele nam mówią .Zgadzam się oczywiście z tym że dokladnie możemy pomierzyć w obudowie ale może jakaś pomoc ?
        Za pomocą danych które podałeś można prawidłowo zaprojektować obudowę pod ten głośnik, to wszystko.
        Ktoś kto się zna na rzeczy powie Ci dokładnie to samo co ja Ci napisałem, jeśli ktoś będzie próbował robić coś w przybliżeniu to znaczy że nie ma o tym pojęcia i na 100% zrobi to źle.

Z tego co wkleiłeś to nikt tutaj Ci nie wywróży zwrotnicy niestety musisz się z tym pogodzić.
        Tak w ogóle to ten głośnik nie nadaje się na dwudrożną kolumnę. Mogę CI tylko powiedzieć że musi być cięty bardzo nisko i nadaje się raczej do kolumn trójdrożnych.
        Last edited by Rfck; 10.03.2015, 02:10.

Skomentuj

Dzieki
          Symulowałem ten głośnik i wg.programu najlepiej zagra w okolo 20l nr.Jak go pakuje do 50 l schodzi nisko ale ma słaby impuls.Może się mylę tak wiec proszę o pomoc specjalistów.Bez większego doświadczenia myślę,żeby go uciąć w okolicach 1700 hz zaraz przed górką.Nie mam absolutnie pojęcia jak stromo.Głośnik wysoko tonowy to fountek neo x3.0 który można -podobno ciąć okolo 2 k.

Skomentuj

Bez pomiarów nic porządnego nie zrobisz.
            Co z tego że chcesz uciąć przed górką jak robiąc to na ślepo albo przy użyciu wzorów z książki to i tak wyjdzie źle .
            Poza tym musisz też filtrować tweetera i co najwazniejsze zgrać go fazowo z niskotonowym, jak masz zamiar to zrobić bez pomiarów.
            Piszę już ostatni raz :) N I E D A S I Ę B E Z P O M I A R Ó W.
            Last edited by Rfck; 11.03.2015, 02:19.

Skomentuj

Poza tym widać, że głośnik ma spory rezonans już na około 1,2kHz. Widać go nawet na wykresie impedancji. Musiałbyś go ciąć sporo niżej niż te 1,7kHz. Sądząc po SD to jest 8 cali, z którego nie zrobisz "oversized 2way", a już na pewno nie bez pomiarów.

Skomentuj

Napisz co to za woofer?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                  Niestety nikt Ci nie pomoże
                  Ten koleś robi zwrotnice wg oscyloskopu i multimetru:
                  http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?t=28110
                  Na elektrodzie tez sie wydurnia.

Skomentuj

Czyli jednak mozna
                    Juz mi sie nie chce...