Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Test kondensatorow i jego zasady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ten temat był ruszany juz nie raz

Tylko ja uwazam , ze jeśli juz jakies testy maja sie odbyć to niech maja jakikolwiek sens i beda przydatne
    Nikt tu nie bedzie nikogo przekonywał ze czarne jest czarne a białe jest białe
    Nikt nikomu tu nic nie bedzie wmawiał
    Ale jak bedziesz chciał przeczytać co kolega ty zrobił to wypadało by miec nadzieje, ze nie była to strata czasu
    Testującego i czytającego test
    Zgadzasz sie ze mną?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Zgadzasz sie ze mną?
      Tak zgadzam się. Tak jak pisałem ja odnosiłem się tylko do pomysłu aby przy projektach, konstrukcjach itd pisać coś o scenie. Oczywiście, można ale trzeba pamietać że u siebie można uzyskać co innego.

A co do testów, to oczywiście testowanie w stereo ma ta przewagę, że można ocenić scenę, kreowanie źródeł pozornych itd. To nie podlega wątpliwości. Ja jednak myślę że test mono też można by przeprowadzić, a to dla tego że wiele osób opisuje wymianę kondensatora w takich superlatywach, jakby założyli tweeter klasę lepszy. Zatem powinna wystąpić przynajmniej jakaś różnica pomiędzy dwoma kolumnami. Myślę, że jako uzupełnienie testu stereo, można test mono też zrobić :)

Skomentuj

Nie na temat...
        A może jakiś moder posprząta? Temat jest o projekcie. Wydzielcie sobie dyskusję.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          w drugiej zostaną zmienione kondensatory i za pomocą balansu będę robił porównanie.
          Tak nie rób bo będziesz miał inny sygnał w obu kolumnach i na dodatek inaczej rozmieszczone kolumny .
          Możesz wyciągnąć i na pewno wyciągniesz złe wnioski :)

Zrób test na mono na jednej kolumnie najlepiej jak ktoś Ci przełącza a Ty zamknij oczy na czas testu .
          Tylko zmierz te kondy przed bo jak będziesz porównywał 2% tolerancji z 10% to pewnie usłyszysz wpływ ...

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Tak nie rób bo będziesz miał inny sygnał w obu kolumnach i na dodatek inaczej rozmieszczone kolumny .
            Możesz wyciągnąć i na pewno wyciągniesz złe wnioski :)

Zrób test na mono na jednej kolumnie najlepiej jak ktoś Ci przełącza a Ty zamknij oczy na czas testu .
            Tylko zmierz te kondy przed bo jak będziesz porównywał 2% tolerancji z 10% to pewnie usłyszysz wpływ ...
            Tolerancja cross cap i scr jest taka sama czyli 5%. Mundki wziąłem te:

http://www.sklep.mundorf.com.pl/mund...0-uf-p-46.html
            http://www.sklep.mundorf.com.pl/mund...9-uf-p-93.html
            http://www.sklep.mundorf.com.pl/mund...0-uf-p-40.html

Skomentuj

Powinieneś nauczyć sie dźwięku tych kolumn
              Ustawić, usiąść i długo słuchać
              Mysle ze ok 2 tygodni zeby je bardzo dobrze poznać
              Dopiero potem cokolwiek zmieniać i próbować testować i ferować jakies jakiekolwiek wyroki
              Taki test to dopiero bez sensu ... Imho nawet test "mono" więcej powie niż takie "zapamiętywanie i uczenie się dźwięku".

Przy takich testach jedyne co ma sens to ślepe przełączanie dwóch zestawów zwrotek inaczej wszelkie różnice to zazwyczaj fantazja słuchającego.

Skomentuj

Jabys supreme wzial, to bys dopiero odczul skok jakosciowy W tym przypadku zmieni sie tylko charakter brzmienia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                  Jabys supreme wzial, to bys dopiero odczul skok jakosciowy W tym przypadku zmieni sie tylko charakter brzmienia :)
                  W supreme nie ma 0,39.. Ciezko zlozyc 5,1. Jakby sie dalo w sumie moglbym wziasc

Skomentuj

To wez ale nie do tych glosnikow

Skomentuj

Kurde, 8,2uf jakie pieniadze:-)

Skomentuj

A co z wygrzewaniem? sa tacy ktorzy uwazaja ze kondensator uklada sie dopiero po kilku miesiacach grania, sa tacy ktorzy wlaczaja wzmacniacz na 24h przed sluchaniem bo dopiero po pelnej dobie nabiera pelni mozliwosci, niektorzy wgl nie wylaczaja sprzetu, byl kiedys koles na AS ktory trzymal caly czas monobloki w klasie A pod pradem :)
                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

A nie można wstawić do zwrotnicy przełącznika, którym będziesz zmienić rodzaj kondensatorów? Tak można błyskawicznie przełączać i porównywać w teście bezpośrednim

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                            sa tacy ktorzy wlaczaja wzmacniacz na 24h przed sluchaniem bo dopiero po pelnej dobie nabiera pelni mozliwosci, niektorzy wgl nie wylaczaja sprzetu, byl kiedys koles na AS ktory trzymal caly czas monobloki w klasie A pod pradem
                            Proponuje im zakupić wzmacniacz lampowy i drogie lampy to od razu im przejdzie

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                              aki test to dopiero bez sensu ... Imho nawet test "mono" więcej powie niż takie "zapamiętywanie i uczenie się dźwięku
                              Poznanie słuchanych kolumn a nie nauczenie ich sie
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz akurat dobrze prawi.
                                Najpierw musimy znać swoje kolumny a potem dopiero robić testy takich rzeczy jak kondy.
                                Co innego gdyby to były elementy które wprowadzają znaczną różnicę słyszalną nawet przez głuchego, to wtedy można robić testy nawet na nie swoich kolumnach.

Trzeba znać kolumny aby wiedzieć na co zwracać uwagę w dźwięku, jak również muzykę na której się robi test.

Skomentuj

No więc zagrały kolumny z nowymi kondensatorami. Na razie odczucia mam mieszane, szczerze to spodziewałem się nieco innej różnicy od tej, którą uzyskałem. Dźwięk się zrobił ze sobą bardziej sklejony, detale nie uciekły, wybrzmienia są nieco inne. Jakiś tam plus można postawić, ale fajerwerków nie było jak za 300zł:-D Wziąłem jednak Mundorf EVO OIL.

Skomentuj

Jak to sklejony ze sobą?
                                    Co się z czym skleiło?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dźwięk się zrobił ze sobą bardziej sklejony, detale nie uciekły
                                      Jak to sklejony ze sobą?
                                      Co się z czym skleiło?
                                      Pewnie chodzi o wybrzmienia które się nie "rozpierdzialają" gdzieś tam w przestrzeń i drażnią ucho, a są tam gdzie powinny być.
                                      Ciężko to opisać, ale takie rzeczy usłyszałem na teście kabli głośnikowych.
                                      Ale jak na razie oficjalnie się do tego nie przyznam, dopóty nie sprawdzę tego u siebie w domu :)
                                      Last edited by marian; 19.03.2015, 00:27.

Skomentuj

marian byles przy teście?
                                        Daj koledze odpowiedzieć
                                        A nie juz mu cos sugerujesz
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Pewnie chodzi o wybrzmienia które się nie "rozpierdzialają" gdzieś tam w przestrzeń i drażnią ucho, a są tam gdzie powinny być.
                                          Ciężko to opisać, ale takie rzeczy usłyszałem na teście kabli głośnikowych.
                                          Ale jak na razie oficjalnie się do tego nie przyznam, dopóty nie sprawdzę tego u siebie w domu :)
                                          Wczoraj posłuchałem jeszcze 3 godziny. Albo kondensatory się wygrzewają, albo nie wiedziałem na co zwracać uwagę na samym początku(druga opcja mało prawdopodobna). Sposób grania 9950 był zupełnie inny niż do tej pory. Przy dalszych odsłuchach zauważyłem, że na górze zrobiło się dużo więcej detali, górny zakres wokali jest głębszy, a same wysokie tony są "aksamitne", ale naprawdę nic bym w nich na tą chwilę nie zmienił.. Dźwięk jest bogatszy i naturalny. Naturalny to naprawdę najtrafniejsze słowo jakie przychodzi mi na myśl. Ciągle czegoś mi brakowało w tej kopułce, a teraz kopara w podłogę:-D

p.s. za długo mam doczynienia z usherami, żeby dać coś sobie wmówić:-) Walczę z nimi już naprawdę długo i przerobiłem wiele różnych rzeczy, które mogłyby wpływać na dźwięk w tych kolumnach. Chyba jestem u mety i nie ma opcji żebym je sprzedał:-D Po prostu zrobię sobie 3 drożne kolumny do drugiego przyszłego pokoju, a te będą grały w sypialni.
                                          Last edited by Adam_85; 19.03.2015, 08:08.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X