Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Test kondensatorow i jego zasady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To teraz podłącz stary kondensator i zobacz jak będzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Daj koledze odpowiedzieć
      A nie juz mu cos sugerujesz
      Jeśli robił ślepy test i słyszy różnicę, to o co chodzi?
      Ja pozwoliłem sobie "przetłumaczyć" to co opisał, ponieważ wydaje mi się że wiem co miał na myśli.

Skomentuj

Czy jesteś pewny, ze w ślepym tescie wskazałbyś ktore kondensatory słuchasz?

Mam dla ciebie jeszcze zła wiadomość
        Podobno sa jeszcze lepsze kondy
        Skad wiesz, ze na tamtych nie bedzie jeszcze lepiej?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy jesteś pewny, ze w ślepym tescie wskazałbyś ktore kondensatory słuchasz?
          Jeśli była by tak słyszalna różnica jak w przypadku kabli których ja "słuchałem", no to bym rozróżnił.
          A czy zgadł bym które teraz grają? jeśli "znał bym" bardzo dobrze swoje stare kondy, to może i tak, ale raczej bym po prostu wybrał te które moim zdaniem lepiej grają.

Mam dla ciebie jeszcze zła wiadomość
          Podobno sa jeszcze lepsze kondy
          Skad wiesz, ze na tamtych nie bedzie jeszcze lepiej?
          No trzeba robić ślepe testy a nie jarać się ceną czy wyglądem.

Skomentuj

Chodzi o to, ze jeśli jesteś w stanie wskażą ktore graja to wtedy kupno droższych-lepszych ma sens
            Jeśli nie to po co?

I przypominam, ze jeśli kondy ci graja inaczej a na któryms słyszysz roznice oznacza, ze której cos bardziej wycinają/kastruja pasywnie
            Bo nie ma kondensatorow ktore cos dodają.
            Nie ma takich elementow pasywnych
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chodzi o to, ze jeśli jesteś w stanie wskażą ktore graja to wtedy kupno droższych-lepszych ma sens
              Jeśli nie to po co?

I przypominam, ze jeśli kondy ci graja inaczej a na któryms słyszysz roznice oznacza, ze której cos bardziej wycinają/kastruja pasywnie
              Bo nie ma kondensatorow ktore cos dodają.
              Nie ma takich elementow pasywnych
              Za miesiąc wrócę do starych kondów, wtedy będę się wypowiadał dalej. Nie będę tłumaczył zjawiska, którego nie rozumiem, fakt jest jednak taki, że gra inaczej i nie da się powiedzieć, że tak nie jest. Różnica jest zbyt znaczna. Można dawać droższe elementy do zwrotnicy, ale to naprawdę mój end z tymi kolumnami, nie widzę potrzeby i sensu dalej bawić się w elementy, skoro zniknął niedosyt w kontekście wysokich tonów.. mało tego uzyskałem coś lepszego, czego w ogóle się nie spodziewałem. W porównaniu do tego, co grała wcześniej 9950, czyli środek pasma matowy i mało detaliczny, jak to ujął Raven zamulony, góra lekko cykająca.. nie trudno zauważyć różnicę, kiedy wokale mają naturalniejszą mniej matową barwę, kiedy kopułka gra dźwięk bogaty i detaliczny, zachowując przy tym naturalniejsze wybrzmienia..
              Last edited by Adam_85; 19.03.2015, 12:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                ...fakt jest jednak taki, że gra inaczej i nie da się powiedzieć, że tak nie jest. Różnica jest zbyt znaczna...
                Już to gdzieś pisałem; kiedyś włączyłem lampowe pre przed wzmaka, byłem zachwycony, instrumenty pięknie wybrzmiewały... Potem lampy odłączyłem i okazało się, że te wszystkie różnice wymyśliłem sam, albo po prostu dokładniej się wsłuchałem.

Nie twierdzę, że tak samo jest w Twoim przypadku, ale radziłbym ostrożnie podchodzić do tych różnic :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                  Już to gdzieś pisałem; kiedyś włączyłem lampowe pre przed wzmaka, byłem zachwycony, instrumenty pięknie wybrzmiewały... Potem lampy odłączyłem i okazało się, że te wszystkie różnice wymyśliłem sam, albo po prostu dokładniej się wsłuchałem.

Nie twierdzę, że tak samo jest w Twoim przypadku, ale radziłbym ostrożnie podchodzić do tych różnic :)
                  Dlatego, żeby wykluczyć ten element o którym wspominasz, zrobię podmiankę po dłuższym użytkowaniu. Byłem sceptycznie nastawiony... czas pokaże, zdam relację za pare tygodni.

Jednak ten mat co był w kolumnach, ciężko sobie wmówić, że był, ale go już nie ma

Weźmy pod uwagę jeszcze jedną ważną kwestie, tutaj kondy są dobrane na te 5,1uf, nie wiem jaką faktyczną wartość mają kondensatory SCR z tolerancją 5% 1,2uf + 3,9uf. Choć niby były parowane, ale ile uF mają to nie jestem w stanie powiedzieć.
                  Last edited by Adam_85; 19.03.2015, 13:57.

Skomentuj

Wziąłem jednak Mundorf EVO OIL.
                    Olejaki musza sie wygrzac tydzien. Tak ja mialem w przypadku moich obbligato, ktore scene i przestrzen uzyskaly dopiero po tygodniu katowania :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                      scene i przestrzen uzyskaly dopiero po tygodniu katowania
                      Ale robiłeś ponowny test po tym tygodniu wygrzewania?

Skomentuj

najpierw pierwsze wrazenie po zastapieniu crosscapow, a pozniej zbiorowy test wszystkich kondow razem ale to juz kilka miesiecy pozniej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Olejaki musza sie wygrzac tydzien.
                          A w jaki sposób mają się wygrzać ?
                          Do piekarnika się je wkłada ?
                          zrobię podmiankę po dłuższym użytkowaniu
                          Nic tak nie uzyskasz bo po dłuższym użytkowaniu nie będziesz pamiętał jak brzmiały przed zmianą i usłyszysz co będziesz chciał
                          Ja często mam problem z wyłapaniem zmian przy 2 rożnych zwrotnicach gdzie zmiana nie jest taka mała i muszę się przełączać w krótkim czasie bo inaczej po prostu ciężko jest to zapamiętać .

300PLN to ja wolał bym dołożyć do lepszej kopułki i słuchać na STX-sie za 3PLN :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            A w jaki sposób mają się wygrzać ?
                            Do piekarnika się je wkłada ?

Nic tak nie uzyskasz bo po dłuższym użytkowaniu nie będziesz pamiętał jak brzmiały przed zmianą i usłyszysz co będziesz chciał
                            Ja często mam problem z wyłapaniem zmian przy 2 rożnych zwrotnicach gdzie zmiana nie jest taka mała i muszę się przełączać w krótkim czasie bo inaczej po prostu ciężko jest to zapamiętać .

300PLN to ja wolał bym dołożyć do lepszej kopułki i słuchać na STX-sie za 3PLN :)
                            Wiesz jeden woli kurczaki, drugi świniaki :) Ja miałem chęć zaeksperymentować i w kolejnych kolumnach wychodzi na to, że też będzie trzeba się skusić na lepsze elementy zwrotnicy. Będzie najprawdopodobniej magnezowy audax, na średnie HM130Z0 lub satori z Twojego 3way:) Nie wiem co na dół, ale marzy mi się 10-12 cali:)

Nie będę się kłócił w kwestii wygrzewania, ale no początku to ja prawie góry nie miałem po paru godzinach zrobiło się na górze tłoczno:) Takie tam zjawiska pogodowe, może mam dużą wyobraźnie:)
                            Last edited by Adam_85; 19.03.2015, 16:44.

Skomentuj

Czaruję...
                            X