Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fx-200 zasilanie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

fx-200 zasilanie.

witam .
    Ostatnio złożyłem sobie kolumny fx 200 wszystko na oryginałach zakupione na stx, i teraz mam problem z zasilaniem tych kolumn;/ .
    aktualnie posiadam wzmacniacz Pioneer a-499 który nie zachwyca jakością, i amplituner Pioneer vsx d514 który w miarę daje rade a wiem ze to nie są pełne możliwości tych kolumn .

na ogół słucham muzyki klubowej dance/elektro ale zdarza mi się odprężyć i posłuchać spokojnie muzyki klasycznej .
    zależy mi na jakości dzwięku
    dźwięk jest odtwarzany z kompa z karty asus xonar d1(z czasem na xonar stx)
    dodam też ze bardzo dużo oglądam filmów w 3d z bluray lub kompa.
    niestety budżet mój się powoli kończy i wydać mogę max 600 zł na wzmacniacz lub amplituner .
    jeśli to ma pomóc to za niedługo planuje zrobić resztę czyli kolumnę centralna i tylne dwie .

z góry dziękuje za odpowiedz.
    pozdrawiam.

Jak muzyka to stereo, a nie jakies plastiki do kina.
    Nie napisales zbyt wiele co do wzmaka oprocz ceny i ze "jakosc" <- wzgledne slowo.

Tak wiec, poszukaj sobie jakiegos starszego klocka z lat 90, do 500-600zl kupisz bez problemu cos dobrego.
    Integry onkyo, soniaki, denony, yamahy, pionek tez sie jakis znajdzie patrz na wage i pobor jak Ci sie nie chce szukac po modelu ;-) (nie ma tu czarodziejow, szukasz model i w net - patrzysz co w srodku, jakies opinie i juz masz)
    Jest tego troche.

Jak chcesz cos starszego, to ja polecam jak zwykle hehe harmana PM (mialem z 5, teraz mam koncowke HK870 z 1983 :P): http://allegro.pl/wzmacniacz-harman-...175210118.html
    Do 450 max mozna licytowac. Wzmak z lat 80, moga byc problemy z przelacznikami - potek od glosnosci ALPS ciezko popsuc.
    Potarga Ci te kolumny i woofery z ramek wypadna, fajne klocki - cala ta seria PM* - VXI zeby jeszcze byl.
    Last edited by tomekk_; 28.03.2015, 20:27.

Skomentuj

tak sobie patrze na wzmacniacze i co byście powiedzieli o Pioneer A-616 mkII ? moc jest ale czy jakość? opinii co do jakości dźwięku nie znalazłem wiele;/
      "tomeek" ja tam wole pchać się w bardziej nowsze wzmaki bo im nowszy to chyba lepszy ;p tomeek a znalazłem jeszcze cos takiego http://allegro.pl/harman-kardon-hk-6...204943501.html Ty pisałeś ze seria PM jest dosc dobra a seria HK jest godna patrzenia?
      pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez kubus_GDS Zobacz posta
        ja tam wole pchać się w bardziej nowsze wzmaki bo im nowszy to chyba lepszy
        Ja też tak uważam.
        Niestety te nowsze wzmaki aby miały w sobie to co te stare które kiedyś były uważane za Hi-End (np. duże trafo, duże kondy) kosztują dużo więcej niż te stare (przykład, Pioneer A-757).

Z drugiej strony mam na stanie "Hi-End" Sony TA-555ES, no i tyłka nie urywa.

Dlatego prawdopodobnie postawię na DIY od osoby która się na tym zna :)

Skomentuj

właśnie teraz za jakość trzeba niesamowicie płacić ;/ "marian" ja tam wole kupić już niż bawić sie w budowę ;p wiem jakie przeżycia miałem z holtonem 400 potem doszedł drugi i nie wiedziałem jak go "spakować" i teraz leży w w skrzynce z poskręcanych płyt meblowych ;p i trzeba go chować by ludzie co przychodzą nie przestraszyli się tego ;p

Skomentuj

Ja nie pisałem o własnoręcznym składaniu.

Masz kilka stów to musisz się zadowolić wzmacniaczami jakie są do kupienia na allegro itp... i ja też bym tak zrobił.
            Natomiast, jeśli miał bym kilka razy więcej, to ja już bym celował w DIY od kogoś obeznanego w temacie.

zależy mi na jakości dzwięku
            Z drugiej strony, nie licz że jakiś Hi-Endowy wzmacniacz z tych FX-200 nagle zrobi kolumny wysokiej klasy.
            Kup po prostu najlepszy wzmacniacz do 600zł i tyle, nie ma co wybrzydzać i wybierać nie wiadomo jak.

Poczytaj: http://www.audiostereo.pl/tani-wzmac...page__st__5940
            Last edited by marian; 29.03.2015, 12:21.

Skomentuj

ok i chyba tak zrobię kupie wzmacniacz za te 600 a potem z czasem sprzedam i kupie lepszy dzięki za odp marian

Skomentuj

Szukaj jakiegoś NADa. Najlepiej z tych "brzydkich" zielonoszarych. Np 302 miałbyś już z zapasem jakości, gdybyś kiedyś chciał jakieś lepsze kolumny.

Skomentuj

Mam c320 i o ile końcówka mocy z pre diy gra fajnie, ba nawet prosto z daca przez potka to pre w tej integrze to ostry krok w tył

Skomentuj

"kaka22" właśnie najbardziej pasował by mi kolor czarny bo cała pólka ze sprzętem jest czarna wiec on by się wyróżniał
                    "szastal" mam okazje kupić nad c 320 i c 340 za 580 zł który był by lepszy ?

Skomentuj

Nie wiem, to mój pierwszy nad, miałem yamahy i rotela przeważnie

Ale ten c320 pod 3sm słabo wypadal, choć kolega teraz ma je pod rotelem rb06 i też mówi że mogło by być głośniej, ale za to z daytonem i seasem daje radę w miarę
                      Last edited by szastal; 30.03.2015, 20:09.

Skomentuj

Możesz jeszcze pójść inną droga .
                        Jeśli zależy Ci na kinie to możesz kupić amplituner z wyjściem pre-out .
                        Jak jakość lub moc będzie niewystarczająca to podepniesz końcówkę mocy .
                        Niestety w amplitunerach jest ciasno i trudno wsadzić do nich mocne trafo , porządny zasilacz i kilka solidnych końcówek mocy.
                        Często końcówka mocy to najsłabszy element amplitunera.

Skomentuj

Z tego co ja przerobilem przy amplitunerach to preout to nie jest rewelacja, od dawna wspomagam go 3 końcówkami mocy i w kinie jest ok, w stereo nadal biednie

Skomentuj

"toopcoll" w vsx d514 mam wyjście pre-out tylko aktualnie podpięty jest w nie sub aktywny;/ ale mam wyjście gdzie mogę podłączyć inny wzmacniacz i odciążyć amplituner z kolumn przednich

z tego co czytałem to lepiej mieć porządne stereo i cieszyć się dobrym oglądaniem filmów niż lipne kino ;p

Skomentuj

Mam dobre stereo w miarę i jednak dźwięk w kinie z amplitunera daje większe efekty, takie wmawianie że 2 kanały zrobią ci robotę przy ścieżce 7 kanałowej to takie dorabianie teorii, chyba że masz odtwarzacz z wbudowanym wzmacniaczem i 5 głośników plastikowych

Skomentuj

"toopcoll" w vsx d514 mam wyjście pre-out tylko aktualnie podpięty jest w nie sub aktywny;/
                                Nie masz pre-out 5.1 . Masz jedynie wyjście niskopoziomowe na subwoofer. Ja pisałem o wyjściu pre-out 5.1 , czyli wyjście wszystkich kanałów .

Ps. ten amplituner ma końcówkę na scalakach i w zasilaczu 2 x 4700uF/63V . Miałem kilka Pieneer-ów i grają głośno ale nie w całym paśmie , są krzykliwe a bas gdzieś daleko i cicho.
                                Last edited by toopcool; 01.04.2015, 21:48.

Skomentuj

właśnie ten amplituner mało basu ma podkręcenie mu w ustawieniach na +4 nie wiele daje ;/

ale z tego co widzę zostanę przy teori "marian-a" kupić wzmacniacz do swojej maksymalnej ceny i powinno być a z czasem kupić coś lepszego. a co do kina to mogę zostawić amplituner i wykorzystać go do tylnych kolumn i centralnego ;D

Skomentuj

witam mój brat mieszka w Austrii i prosiłem go o szukanie czegoś ciekawego ;p i znalazł NAD c352 na 160 euro opłaca się go brać? a w Google opini nie jest za wiele;/

- - - - - aktualizacja - - - - -

a za nawiasem życzę wszystkim dobrych i udanych świat wielkanocnych

Skomentuj

35x kiedyś była opinia w gazecie co prawda że gra to dość przyjemnie i jak ktoś nie potrzebuje bardzo dużo mocy to nie ma co brać 37x, 35x będzie myślę dość fajna, pewnie też jest możliwość rozlaczenia końcówki a przedwzmacniacza więc jest opcja na rozbudowę

Skomentuj

Czaruję...
                                      X